Vi lykkes i Meldal!

16.02.2010 - Frode Langeng
Kategori: Arkiv
Marianne Solbakken innledet møte med å presentere fellestrekk som de har funnet for kommuner som virkelig har lykkes med omdømmebygging. Solbakken sa at de ser ofte at det er kulturen som er med og løfter et lokalsamfunn (jf. Storåsfestivalen). I tillegg finnes bl.a. faktorer som å satse langsiktig, å ha en politisk forutsigbarhet, og involvere innbyggerne i omdømmebyggingen. Ikke minst er det å skape og bruke gode historier effektfullt for å danne et godt inntrykk av bygda og kommunen.
-Det hjelper ikke å reklamere med fin natur eller et godt utbygd kloakksystem, sa Harald L. Espeland. -Alle kommuner kan vise til fin natur, og kloakksystem er noe alle forventer er på plass. Nei, det må heller fremheves det som er unikt for kommunen. Hva er spesielt, hva skiller oss ut? Hvilke muligheter fins? Omdømme er det bildet folk får på netthinnen når de ser eller hører kommunens navn. Er det slik vi ønsker å være?, spurte Espeland.
Askil Holm fra Namsos – eller Rock City som de nå kaller byen – fortalte om hvordan de har gått fra å være en sagbruksby til ”rockeby”. Holm mente at grunnlaget ble lagt av gode låtskrivere og låter, først og fremst fra gruppa Prudence (med bl.a. Åge Aleksandersen og Terje Tysland). DDE o.a. inkludert han selv, har videreført denne kulturen, som har gjort de stolte av å være fra Namsos. Popsangeren ga selvfølgelig også et par smakebiter fra sitt sangarkiv under samlingen!
Rådmann Ingjerd A. Steen kunne fortelle at hun vet endel om omdømme, spesielt fordi hun er oppvokst i Bjugn. Bjugn var en suveren plass å vokse opp i – helt til det sa ”pang” ifbm Bjugnsaken på ’80-tallet. Da var det ingen derfra som hadde lyst til å fortelle hvor de kom fra. Men Bjugn har jobbet med omdømmebygging og satset på ungene – og nå i dag er vel Bjugn mest kjent for Fosenhallen!
-Vi er nødt til å fylle småsamfunnene med innhold – og ungdommen er viktigst, sa Steen videre. Noe av det som tiltrakk meg hit, var bl.a. den spennende historien til kommunen, Meldal var kjent for å ha gode tjenester, samt prosjektet Løft Meldal Opp og Fram! Meldal kommune har 400 ansatte som må drive omdømmebygging hver dag. Vi må være stolte av oss selv. Vi har 4 ulike steder, men alle har noe unikt som er med å løfte hele kommunen! Kommunen kan være med å tilrettelegge for dette.
Prosjektleder Hilde Sætertrø avsluttet seansen med å oppdatere hvor langt kommunikasjonsprosjektet, hvorav omdømmebygging er en viktig del, har kommet. –Vi er nå der at vi vet at dette med omdømmebygging er viktig for oss, for Meldal. Vi har kjørt en prosess som har endt opp i en kommunikasjonsplattform for Meldal. I prosessen har vi bl.a. gjennomgått hva som er unikt med Meldal og hva vil vi oppnå med dette.
Vi har også kjørt omfattende undersøkelser på hvordan Meldal blir oppfattet av egne innbyggere og folk utenfra. -Innbyggerne i Meldal sier i all hovedsak at det er et bra, ok eller trivelig sted å bo! Vi mener det er fin natur, vakkert, grønt og trygt her i kommunen. –Når vi spør mer konkret på ord, får vi derimot også opp en del mindre positive ting som bygdastrid, tradisjonell og traust.
Men, sa Sætertrø: Omdømmen bygges etterhvert – nå skal merkevaren få et innhold! Den røde tråden i kommunikasjonen i Meldal, som vi skal bruke fremover er Vi lykkes i Meldal! Vi kan lykkes på mange måter! Vi kan lykkes med jobben, med kurset, med familien, med etableringsprosjektet, med samarbeidet, med idretten man bedriver og mange andre ting...Vi skal lykkes ved hjelp av verdiene åpen, raus og driftig. Vi er allerede åpne, rause og driftige, men vi kan bli enda bedre og da lykkes vi enda mer! Vi skal trekke sammen, samtidig og i samme retning! Dette skal vi gjøre bl.a gjennom å fortelle de gode historiene. Vi skal være stolte og fortelle om det! Vi skal unne hverandre suksess, og være hverandres heiagjeng.
Da er det bare å slå fast - Vi lykkes i Meldal!
Askil Holm snakket om distriktsutvikling, spilte og sang!
Publikum fulgte nøye med og noen noterte hva som ble sagt.
Harald Larsen Espeland hadde mange interessante synspunkter på omdømmebygging.
Leder av Servicekontoret Olav Dombu, Rådmann Ingjerd A. Steen og Kultursjef Kari Garberg.
Hilde Sætertrø og Marianne Solbakken.
Kolbjørn Nordvik og Tone Engberg fra Trondheim kunne gjerne tenkt seg å flytte til Meldal.
Torbjørn Wekre, Marianne Solbakken og Askil Holm.