Viktig og nyttig kurs på "Stallstua" i Bjørnli Haveby

 

 

Bjørnli Velforening har gått til innkjøp av hjertestarter og arrangerte i den forbindelse kurs i hjerte- og lungeredning samt bruk av hjertestarteren


26.04.2023 - Rita Smedplass
Kategori: Lag og foreninger, Helse

Charlotte Eidem, instruktør og akutt/førstehjelper hos Event Medics veiledet et dusin oppmøtte deltakere sammen med assisterende instruktør  Anne Lise Knudsen.

IMG 2455

Charlotte Eidem

 

God innføring i hva man bør gjøre i de første kritiske minuttene, bruk av hjertestarter og videre behandling ble gjennomgått på en meget informativ måte. 

IMG 2492

Om man skulle være så "uheldig" å måtte foreta gjenoppliving er det viktig og tørre å bruke en hjertestarter om det er en tilgjengelig. Man får hele tiden informasjon fra starteren om hva man skal gjøre, så det er ikke noen risiko for å gjøre noe feil.

Aller først er det viktig å sjekke om luftveiene er åpne ved og fjerne eventuelle fremmedlegemer. Puster pasienten selv bør man legge vedkommende i stabilt sideleie for å unngå svelging av tunge.

IMG 2462
Før man tar i bruk hjertestarteren skal man utføre vanlig hjerte/lungeredning (1 til 2 min) for å "klargjøre" hjertet for støt.  Tallet er 32, 30 hjertekompresjoner (i løpet av ca 18 sekunder) og to relativt korte innblås. På barn anbefales fem innpust før man starter hjertekompresjon.

IMG 2467
Fortsett med dette mens hjertestarter gjøres klar og pads plasseres på brystkassen. Husk å holde armene strake og bruk overkroppen når du trykker. Om det ikke finnes hjertestarter tilgjengelig fortsetter man med hjerte-lungeredning til helsepersonell er ankommet eller så lenge man greier å holde på.
De som deltok på kurset oppdaget fort at det er ganske slitsomt, så om man er to til stede er det en fordel å bytte på. 

Man må selvfølgelig også ringe 113, en-en-tre. Om man ikke kommer på det eksakte nummeret man skal ringe i farten så er det betryggende å vite at alle tre(110-112-113) er koblet opp mot hverandre og kan viderekoble deg til det som er aktuelt for situasjonen. Der vil man få god, kontinuerlig veiledning til hjelpen ankommer.
112 kan du nå uten sim-kort og med "låst" telefon. Det ble også presisert at man sier ett og ett tall, for eksempel en, en, tre som er mer forståelig også for barn, og ikke "hundreogtretten". Ring heller en gang for mye enn å ta sjansen på å la det være om du føler deg usikker.

IMG 2472

Kursdeltagerne fikk også prøve seg etter hvert

 IMG 2481

 

 

Hjertestarteren på Bjørnli befinner seg foreløpig inne i "Stallstua", så om det skulle oppstå et nød-tilfelle så er det rett og slett bare å knuse ei rute for å komme inn sier leder i Bjørnli Vel, Jannicke Sætre. Om du da ikke får tak i noen som kan låse opp like raskt selvfølgelig.

Sammen med hjertestarteren ligger det også nødvendige hjelpemidler, som saks for å kunne klippe opp klær, barberhøvel for fjerning av hår (padsene må festes til bar hud) og annet man vil kunne trenge.

 

Det er for øvrig bestilt varmeskap for oppbevaring som skal monteres utendørs sånn at hjertestarteren blir lett tilgjengelig.

Andre registrerte tilgjengelige hjertestartere i Løkkenområdet er på Nammo NAD, Rupro/Inission og Meldal videregående skole. Det finnes en i rommet til minibanken på Løkken også, men den er ikke registrert i "Hjertestarterregistret".

Det finnes også en 113-app hvor den nærmeste hjertestarteren vil komme opp på kartet i appen, da bortsett fra den i banken. 

IMG 2483

Det er viktig å vurdere situasjonen når man ankommer et ulykkessted og tenke på egen sikkerhet. Er det fare for at du selv kan bli skadet er det best å vente på profesjonell hjelp sånn at man ikke risikerer at det blir enda flere pasienter.

 

Red:RS

 

 

 

 

 

Annonser


Medlemmer