17.mai 2020

Rosarussen fra Løkken barnehage får være representanter for det som vanligvis er "barnas dag"

Her får dere noen smakebiter fra feiringen på Løkken Verk og vi velger å starte med det som sto først på programmet.

Varaordfører i Orkland kommune, Are Hilstad sin tale og blomsternedleggelsen ved bautaen på Torfinn Bjørnaas plass som hedrer sabotørene i kompani Linge.


20.05.2020 - Rita Smedplass
Kategori: 17. Mai

Kjære alle sammen.

Gratulerer med dagen!

"Denne nasjonaldagen blir spesiell. For første gang etter 2. verdenskrig blir det ingen folketog og folkerike feiringer i forsamlingshus og skolegårder, sånn som vi har så sterke tradisjoner for. Pandemien legger en kraftig demper på vår 17. mai-feiring i dag.

Likevel – om vi ikke kan møtes fysisk i store folkemengder, legges det likevel opp til at vi kan feire sammen på andre måter. Jeg vil anbefale alle sammen å følge Orkland kommunes offisielle sending på nett kl. 12-13, eventuelt se sendingen i reprise senere i dag. Der blir det tale ved ordføreren, russetale og flere barnetaler, i tillegg til film og bilder fra rundt om i hele kommunen. Og rundt om på tettstedene våre finner man nye og annerledes måter å markere nasjonaldagen på.

Nasjonaldagen er en feiring av Norges selvstendighet, vår frihet og vårt demokrati, symbolisert ved vår grunnlov som ble signert 17. mai i 1814. Denne friheten ble fratatt oss under 2. verdenskrig. I år er det 75 år siden Norge igjen ble et fritt land, etter 5 års okkupasjon.
Det er flott at vi kan hedre dem som gjorde en ekstraordinær innsats under krigen, i kampen for et fritt Norge. I vårt dalføre foregikk noen av landets viktigste aksjoner fra motstandsbevegelsen. Generalmajor Sir Colin Gubbins rangerte noen få år etter krigen aksjonene mot malmtransporten med Thamshavnbanen som de aller mest betydningfulle for krigens utvikling, viktigere enn eksempelvis sprengingen av Tungtvannsfabrikken på Rjukan.

 

Bak meg står en bauta reist for å hedre sabotørene i kompani Linge, som utførte aksjonene mot malmtransporten, som var så viktig for krigsmakten. Bautaen er også en heder til alle de lokale folkene i vårt dalføre som hjalp sabotørene. På selveste nasjonaldagen, 75 år etter frigjøringen, er det derfor flott at vi i dag legger ned blomster – til ære for de modige sabotører og de dristige menn og kvinner som hjalp dem. De ga oss vår frihet tilbake – det er det verdt å vie vår ettertanke til i dag. 

1 97242773 10157760243121501 8907038255166259200 n

Bilde og tekst:  fra Ares fb side

La oss lære av vår historie. La oss fortsatt stå sammen i kamp mot undertrykkelse og menneskefiendtlige tankesett. La oss verdsette den frihet som landet fikk tilbake for 75 år siden.

La oss hedre og takke dem som med sin innsats ga oss friheten tilbake".

Are uttaler at han synes det var veldig hyggelig å få æren av å ta dette oppdraget og gir sin honnør til den lokale 17. mai-komiteen som med dette kanskje har startet en ny tradisjon. 

 

06 IMG 8453

Så kom alle traktorene "som perler på en snor" mot Løkken, 81 stykker har vi latt oss fortelle. Et imponerende tall og et imponerende skue rett og slett. All ære til de driftige ungdommen i bygda vår som har satt igang denne tradisjonen. Her var det var lagt inn en pause med servering av pizza og brus for deltakerne i traktorconvoien og hele stasjonsområdet var fylt opp med stivpynta kjøredoninger.

 

23 IMG 8485
"På kjøretøyet skal storfolk kjennes" er et gammelt velkjent uttrykk, men på 17.mai tror vi nok at det alle minste av dem var det som vakte mest oppsikt og beundring. Her snakker vi stor kreativitet og pågangsmot.

 

18 IMG 8479
På Løvbytunet stilte Løkken musikkorps og rosarussen opp til stor glede for beboerne

 

26 IMG 8489 
17.maistemning ble det også ved Løkken kulturhus da korpset bidro med sine velklingende toner. 
45 IMG 8522
At vi skulle treffe på ei høne som var interessert i  hornmusikk var en riktig så artig opplevelse.

 42 IMG 8516

Som avslutning på dagen ble nasjonalsangen spilt over høytaleranlegget ved idrettsplassen på Løkken
 
Video fra Løvbytunet er tatt opp av Ester Liv Vinje

 

Alt i alt ser det ut som 17.mai feiringen ble meget vellykket i hele bygda takket være stor kreativitet og en kjempeinnsats fra de representative komiteene.

 

Red:RS

Annonser


Medlemmer