"Bål i Gulfjell - en geopolitisk svovelmusikal"

Fra øvinga i Gammelgruva, tirsdag, 22. januar. Foto: HSE

9. februar braker det løs i Gammelgruva med premiere på Nå-Kor sin storsatsing - en musikal for voksne og ungdom om krig, kis og nisser.

 


27.01.2019 - Hilde Stina Elshaug
Kategori: Kultur, Teater og revy

"Bål i Gulfjell - en geopolitisk svovelmusikal" er en større satsing fra sang- og revygruppen Nå-kor. 

Arenaen for årets forestilling og konseptet bak, kommer til å bli noe helt spesielt allerede fra man tråkker over dørterskelen til Gammelgruva. 

Gruva kommer til å bli fylt med gulnisser, arbeiderklassenisser, businisser, tyske soldater, franske soldater, Versaillestraktatens menn og mange ymse karakterer med spektakulær sang og musikk kledd i et mektig lyd-bilde.

Det blir utrolig stilig i Fagerlisalen!  Effekter kommer det også til å bli, uten at vi ønsker å røpe alt på forhånd.

John Erling Smedplass presiserer at oppmøte er senest en halv time i forveien utenfor Gammelgruva den 9. og 16. februar, siden det tar litt tid å skipe alle sammen inn til Fagerlisalen. Etter forestillingen er det fest i Løkken kulturhus, for den som føler behov for dans og moro etterpå. 

IMG 2031

John Erling Smedplass med mamma Rita Smedplass var på plass under øving i Gammelgruva på tirsdag. Søndag skal noen av oss delta på åpningen av kulturscenen på Løkken med to sanger, fortellerJohn Erling. 

   

IMG 2032

Liv Marit Hage Vinje som Prinsesse Pyritt. Vinje har vært med i Nå-Kor siden 2005 og deltatt på de fleste forestillingene. Her er hun på tur til scenen etter oppvarming av stemmene.

I Gulfjell regjerer Dronning Marmor. Dronningens barnebarn, Prinsesse Pyritt, har lært at gulnissenes viktigste oppgave er å selge svovelkis til menneskefolka slik at de kan forsvare seg mot dem som vil dem vondt. 

I Dronninghula og andre fornemme strøk av Gulfjell bor også Prinsessens venner; Furte, Kylling og Kverke. 

  

IMG 2036

Nina Bolme

Nina Bolme leder barnegruppa sammen med Tonje Opøien og Stine Hegle. Bolme er med på forestilling med Nå-Kor for tredje gang.

-Denne gangen er det helt annerledes sier hun. -Jeg var litt skeptisk til å begynne med, jeg har jo ikke vært med på sånt før og er heller ikke så glad i TV-serien "Jul i Blåfjell". Men nå som jeg ser resultatet, syns jeg det blir flott, jeg ble heldigvis positivt overrasket. Jeg har fått rollen som nisse og siamesisk tvilling, og vi heter Siv og Siv.

Siv og Siv bor sammen med finansanalytiker Gordon Gekkogekko på børsloftet.

 

fullsizeoutput 4fb0

Jon Erik Grøset

Jon Erik Grøset har rollen som reisenissegutten Drittungen som bor i Luftegården sammen med søsteren Snørrungen og foreldrene Trellmor og Trellfar. Luftegården er et inngjerdet område utenfor fjellet der arbeidsnissene med familier lever under ytterst kummerlige forhold.

Grøset var klar for å entre scenen rett etter at bildet ble tatt og det var tydelig at han hadde "gått inn i" rollen og greide neesten å holde maska mens han lot seg intervjue som snarest.

Grøset har vært med i Nå-Kor i nærmere 10 år og sier at det er veldig annerledes å opptre i gruva, det blir en spesiell atmosfære. Det er en god koreografi, så dette blir skikkelig bra, sier han og forteller at han måtte ha hjelp for å strikka hua til "Drittungen".

 

IMG 2030

Hans-Victor Wexelsen før øving i Gammelgruva, tirsdag kveld.

Manus er skrevet av Hans-Victor Wexelsen som også har regi på voksengruppa.

"At våre venner fra Gulfjell på en og samme dag blir vitne til både den historiske julefreden på vestfronten (1914) og undertegnelsen av Versaillestraktaten (1919) er et utslag av kunstnerisk frihet, for i likhet med Nå-Kors tidligere historiske spel har også dette et avslappet og tilbakelent forhold til historiske fakta" (Nå-Kor)

Også i år har Nå-Kor fått profesjonell hjelp med Jo Ranheim som musikalsk leder og Anett Hjelkrem som koreograf. Løkken Lyd tar seg av lyd og lys.

 

IMG 2043

Sufflør og kostymeansvarlig Kari Bergum

Kari Bergum stiller som sufflør også i år, og kan fortelle at skuespillerne kan replikkene sine godt. Bergum har, som tidligere, sammen med Åse Syrstad laget de flotte kostymene. -Det var meningen at alle skulle strikke luene sine selv, men noen måtte få litt hjelp med strikkinga.

-Overdelene har vi laget av gamle pledd, sengetøy og lignende som vi fikk tak i, sier damen som skaper trygghet for skuespillerne hvis det utenkelige skulle skje…

Vi sier i alle fall "break a leg" til alle som skal på scenen 9. og 16. februar, og ønsker alle som bidrar rundt forestillingen lykke til!

 

Tekst og foto: Hilde Stina Elshaug

Profesjonelle foto: Stine Aasløkk

Annonser


Medlemmer