Balsam for sjelen og balsam i hagen

Denne gjengen skapte begeistring i historiske omgivelser. Korpsmusikk under åpen himmel- vakkert!

Løkken Musikkorps mottok trampeklapp og stående applaus etter en flott avslutningskonsert i Prestegårdshagen, lørdag kveld.

 


10.06.2018 - Hilde Stina Elshaug
Kategori: Kultur, Kulturhistorie, korps

Leder i Løkken Musikkorps Signy Thomassen kunne konstatere publikumsrekord på lørdagens konsert i strålende sol og sommervarme. Omgivelsene for konserten kan knapt bli vakrere og mer passende enn den historiske hagen, med Resfjellet som bakgrunn.

 

IMG 1196

 

Korpset hadde satt opp et repertoar med varierte låter som ble introdusert av Ragnhild Borchsenius med historiske fortellinger fra Prestegårdshagen. Et hyggelig og interessant tillegg som krydret konserten som startet med "Hjemlengsel", og fortsatte med "Tribute to Elvis", "Underlige aftenlufte", "El Bimbo" og "Hoch Heidecksburg" før vi fikk en liten pause med mulighet til å kjøpe mat og drikke i lysthuset, eller bare nyte oppholdet i den vakre hagen. 

Etter pausen fikk vi høre "Unga ørnar", "Satchmo", "Månemannen", "Visa vid vindens ängar" og "Norrlandsfärger".

Et begeistret publikum krevde ekstranummer og et litt overrumplet korps fikk etterhvert summet seg og valgte å spille marsjen "Unga ørnar", en speidermars av den kjente svenske komponisten Sam Rydberg. 

Signy Thomassen var svært fornøyd og takket publikum for oppmøte med å invitere til neste års avslutningskonsert på samme sted. Hun takket også Anlaug og Thor Aas som har tilrettelagt for at så mange kunne komme inn i hagen. Konferansier og korpsdirigent fikk hver sin blomsterbukett som takk for innsatsen. 

Vel blåst!

 

 

IMG 1190

 

 

 

fullsizeoutput 45f6Her demonstreres hvordan man fjerner bladet fra den spiselige delen. I følge planteeksperten er denne rabarbraen noe forvokst. Den hvite blomsten er rabarbrablomst. 

"Rabarbra kom til Norge på 1700-tallet og da bare til medisinsk bruk. Rabarbra stammer fra Kina og ble betraktet som 1700-tallets Ginseng. De trodde den hadde mange veldig gode egenskaper. Mange ville sikre seg denne helsebringende sunne planten og etterspørselen var stor. Handelen med rabarbra var så lukurativt og innbringende at tsaren av russland satte strenge begrensninger på denne handelen. All handel gikk fra Kina, gjennom Russland. Tsaren opprettet en egen "Rabarbrakommisjon" som overvåket denne trafikken. Så strengt var det at det var dødsstraff for å smugle rabarbra over grensen og videre. Sverige har et uttrykk som heter "å legge rabarber på noe". Det betyr at ting er strengt regulert. På 1800-tallet fikk vi litt foredlede sorter fra England, og vi begynte å bruke det i mat."

 fullsizeoutput 45f5

Konsertdeltager Jorunn Ree fattet interesse for balsam, etter at Ragnhild hadde fortalt om dens fortreffelige egenskaper. Om hun skulle brygge øl, eller på lange gudstjenester vites ikke. 

Balsam: "I middelalderen ble balsamens duftende blader brukt til å gjøre ølet klart og holdbart og å gi det en smak av mynte. Det ble kalt "Bibelblad" fordi puritanerne pleide å bruke et blad av urten som et duftende bokmerke i bibelen. Duften skulle motvirke at man ble matt av sult under lange gudstjenester."

 

Tekst og foto: Hilde Stina Elshaug

Annonser


Medlemmer