Bli med på hagefugltellingen 2016

Helga 30.-31. januar blir Hagefugltellingen 2016 gjennomført over hele Norden. Både skoler og husstander i Meldal ønskes hjertelig velkomne som deltakere.
20.01.2016 - Jan Are Melgård
Kategori: Lag og foreninger
Det er Norsk Ornitologisk Forening (NOF), landets fuglevernforening, som er ansvarlig for tellingen her til lands.
Alle kan delta på hagefugltellingen, som er en fin anledning for aktivitet for store og små i en ellers mørk og rolig årstid. Hvordan du skal gå fram med registreringen finner du her.
Det er niende gang at NOF arrangerer Hagefugltelling og de håper som vanlig på stor deltakelse.
Vil slå rekorden
Målet er å slå rekorden fra 2013 da de fikk inn registreringer fra over 7 000 foringsplasser med ca. 17 000 deltakere. Totalt ble hele 390 000 fugler registrert.
Målet med Hagefugltellingen er å skape blest om fugler og natur med fugleforing som en spennende og underholdende aktivitet.
I tillegg er nå volumet på innrapporteringen så stor at man på sikt kan danne seg et bilde av bestandsutviklingen for våre vanligste vinterfuglarter.
Stor interesse
- Det er stor interesse for å mate fugler i Norge. Årlig selges det cirka 16 000 tonn med villfuglmat. Cirka 400 000 nordmenn hjelper våre små fjærkledde venner med mat nå i vinterkulda, sier Morten Ree fra NOF.
Flere og flere nordmenn finner ut at mating av fugler er en spennende og lærerik hobby. Dessuten skaper det liv og farger i de kalde omgivelsene nå vinterstid.
Vinteren er selve flaskehalsen for alt liv i naturen. Spesielt er kalde og snørike vintre vanskelige å takle for både fugler og dyr.
Selv om våre overvintrende fugler er skapt for å klare seg gjennom det harde vinterklimaet her nord, så sier det seg selv at en fòringsplass framstår ofte som en oase i et ørkenlandskap, og vil nok føre til at færre fugler dør.
Lokale forhold
I Meldal er det som ellers i landet kjøttmeis, blåmeis og skjære som er de tre mest utbredte fugleartene.
- I år blir det spennende å se om meisene har sterk tilbakegang ettersom vi hadde en svært kald forsommer og en sein vår. Dette førte til at det nesten ikke var larver og insekter som meisene er avhengig av som mat til sine unger. Dette medførte stor ungedødelighet hos meisene og en rekke andre fugler, sier Ree, som er bosatt på Løkken, og tilføyer.
- I Meldal vil det nok være litt lokale variasjoner hvor åkerlandskapet og gårdene i «flatbygda» nok vil ha større innslag av gulspurv, gråspurv og pilfink, mens de som bor i tilknytning til skog vil ha mer besøk av dompap, flaggspett, toppmeis og den flotte stjertmeisa.
Nye arter
Nye arter for mange i kommunen har de siste årene vært spettmeis, pilfink og kjernebiter. Et mildere klima, i tillegg til folks økende foring med spesielt solsikkefrø, har gjort livet enklere for disse artene.
I snøfattige vintre kan man også få oppleve rødstrupe og gjerdesmett ved foringsplassen. Dessuten har en god bærhøst og barmark ført til at gråtrosten har holdt ut til over jul, sammen med den flotte sidensvansen. Begge disse kan dukke opp også på fuglebrettet.
Vi oppfordrer at så mange som mulig teller fuglene ved foringsplassen siste helga i januar så kan vi komme tilbake med en oppsummering når tellingen er ferdig. For de som ikke har tid og kanskje er bortreist den aktuelle helgen, så er tellingen åpen en uke før og uka etter selve tellehelgen.
Her kan du se resultatene fra fjorårets hagefugltelling.