Boringa ble en suksess

120 meter rett ned i bakken for å finne vann

Ni grader, vind og regn er ikke det behageligste været å stå ute i en full arbeidsdag, men greit når man borer i massivt fjell.


07.07.2020 - Hilde Stina Elshaug
Kategori: samfunn, Fritid

Torolf Engen fra Buvika kan nå nyte 2,4 m3 - det vil si 2400 liter grunnvann per døgn fra egen brønn på hytta ved Høgkjølen.

 

 

 

B5B7440C DEED 4914 A46C 8E8FB5409122

Torolf Engen gleder seg til å få egen brønn ved hytta. Her i samtale med brønnborer Andres Holstad som var godt informert om oppdraget da han ankom.

I syv år har Torolf Engen hatt hytta si i utkanten av Kjølan og vært så heldig å få hente vann i et oppkomme hos hyttenaboen. Nå er lykken enda større og han sier seg veldig fornøyd. -Det ble kjempebra, sa han da vannet endelig fosset ut fra grunn etter fem - seks timers boring rett utenfor hytteveggen.

Bruker bare hytta i sommerhalvåret

-Jeg har solcellepanel som gir nok strøm til mitt behov, og nå blir det kjempebra, når jeg slipper å hente vann fra naboen. I tørre perioder har jeg kviet meg med tanke på om det fins vann nok i oppkommet, nå trenger jeg ikke å tenke på det lenger. Vannet skal ikke kobles inn i hytta, jeg skal ha en vannpost i hagen, sier den blide karen i støyen fra boreplattformen som gjør det strevsomt å føre en samtale etter korona-standard på én meter.

  

C600748A 3199 4FFB 888B 94FE209AFF8D 1 201 a

Her skal det bores, så da må redskapen sveises først, det er enorme krefter som skal i sving. Jon Atle Olderøyen er dreven i faget sitt.

 

-Vi har med 160 meter vannslange som kobles til boreriggen. Vi er avhengige av vann når vi borer i fjellet. Når vi borer bruker vi kompressor og det er lufta som hjelper boreprosessen, mens vannet blandes med luft og bidrar til å hindre støving, forteller Anders Holstad fra Båsum Boring Trøndelag A/S.

-Støvet som kommer fra boringa, kommer jeg til å spre utover området, sier Torolv Engen.

-Ja, det er det beste, den knuste stenmassen er full av mineraler så det gror fort der det spres, så er det ikke brukende til noe annet heller, sier Anders Holstad.

På forhånd anslo karene fra Båsum Boring at kunden ville få én til to kubikk vann per døgn ved å bore 120 meter ned, så kunden var veldig fornøyd da resultatet ble enda bedre.

Boringa ble en suksess, og både Torolv Engen, Anders Holstad og Jon Atle Olderøyen var glade da de avsluttet arbeidet etter en lang og våt dag i fjellet.

 

BCD13C91 72E6 43BC 885F 2DFF236CBCE0 1 201 a

Anders Holstad fant frem kamera og tok dette bildet da vannet fosset ut fra brønnen. "Jeg anbefaler alle å bore seg en egen brønn", sa han i begeistring over det vellykkede resultatet. Det er mange timer med spenning før man endelig oppnår målet om å finne anslått vannmengde. Noen ganger trengs det å sette på ekstra trykk nede i jorda for å lede vannet mot brønnen.

 

Tekst og foto: Hilde Stina Elshaug

Annonser


Medlemmer