Bygger roboter på skolen

 

Meldal barne- og ungdomsskole har fått støtte fra bedriften Simpro på Løkken Verk til å bygge roboter i valgfaget teknologi i praksis.


28.11.2017 - Hilde Stina Elshaug
Kategori: Barn og ungdom, Næringsnytt, Skole og utdanning

Daglig leder i Simpro, Erik Dragset møtte tirsdag opp på skolen for å se hva elevene hadde fått til av de 10 Mindstorm-settene som ankom klasserommet  for en tid siden.

Dragset hadde fått høre om valgfaget, og syntes det var en god idé å la ungdommene få prøve noe helt nytt. -Vi ser det som en investering i fremtiden, sier han. Mindstorm er en avansert Lego og settene som ble innkjøpt koster ca. 3-4000 kroner per stk. i lekebutikken.

-Automasjon fins jo i mange bransjer, sier lærer Harald Kvam, og Erik Dragset er enig, -hvis vi skal beholde produksjon i Norge i fremtiden, er det viktig holde seg oppdatert og rasjonalisere. Mange bedrifter har brukt Mindstorm for å teste ut en idé, sier Dragset som håper at dette kan bidra til fremtidig rekruttering til bedriften på Løkken Verk. Simpro samarbeider også tett med Meldal videregående skole.

En av elevene, Morten Julian Haug Kristiansen sier at han ser på Simpro som en spennende arbeidsplass, og ser ikke bort ifra at han kan komme til å jobbe der etter utdannelsen.

 

IMG 7524 1

Sindre Sandvik 

Sindre Sandvik brukte to skoletimer på å lage denne roboten med løfte-arm. Det er den andre roboten han bygger. Her demonstrerer han hvordan den kan styres med mobiltelefon.

 IMG 7525

Aleksander Steingrimsen

Aleksander Steingrimsen har bygget en "dragster" fordi han syns den er stilig, og sier at han har det som hobby. -Den har ingen spesielle funksjoner, annet enn at den kjører og stopper automatisk når sensoren i front kommer borti noe, jeg kunne godt tenke meg en sånn en til jul, sier Aleksander. 

 

IMG 7531

Stian Bolme Syrstad

Stian Bolme Syrstad og Even Stene Vebenstad (ikke avbildet) har bygget det samme som Sindre Sandvik, et truck-lignende kjøretøy med løfte-arm. Stian forteller at de har programmert roboten på pc, men han har lekt seg mest med mobiltelefon hvor han styrer den med en app. De har prøvd å legge inn lyd via telefon, men det funket ikke, lyden som kommer fra den er intetsigende.  

 

IMG 7541

Christoffer Myre Sandstad og Ørjan Grefstad 

Christoffer Myre Sandstad og Ørjan Grefstad har samarbeidet om å lage en sorteringsmaskin. Da de demonstrerte roboten, så vi hvordan den sorterte klossene etter farge, og slapp dem i hver sine beholdere. De styrer den via pc. Guttene forteller at nå som roboten er ferdigmontert og ferdig-programmert, kommer de til å demontere den for å bygge og programmere noe nytt senere.

På spørsmål om hvor mange i klassen som ønsket å satse på teknologi som yrke, var det noen få som nølende rakk opp armen. Da sa Erik Dragset at de kunne få komme på Simpro for å se hvordan teknologi brukes i bedriften på Løkken.

Rektor ved skolen, Anita Storm, er svært begeistret over at elevene har bygget så avanserte roboter på skolen. Hun sier at hun er glad for at næringslivet engasjerer seg, og på vegne av skolen er hun svært takknemlige for denne flotte gaven.

 

 

Tekst og foto: Hilde Stina Elshaug 

 

Annonser


Medlemmer