Denne dagen kan vi leve på lenge

 

"Psykisk helse og rusarbeid" i Meldal, ved Karin Hjulstad, har travle dager med å delta i planlegging av tjenesten i Orkland.


25.06.2019 - Hilde Stina Elshaug
Kategori: Friluftsliv, Helse

Seks personer fra "torsdagsfrokosten" og én fotograf fra meldal.no dro til Bulia når været var på sitt beste forrige uke.

Det ble en innholdsrik dag ved Prestbuvatnet som lå blikkstille og innbydende omkranset av skog og fjell så langt øyet kunne se. De eneste krusningene i vannflaten nær land, var av fisken som vaket ivrig.

Etter tips til redaksjonen, hadde vi tatt kontakt med Karin Hjulstad som er fagleder for psykisk helse og rus Meldal kommune. Vi spurte rett ut om vi fikk være med på tur. Det fikk vi.

 

Hjulstad er blant annet opptatt av lavterskeltilbudene sammen med seks-syv ansatte i tjenesten. 

-Vi får større kompetanse ved sammenslåing, men må passe på å ta vare på lavterskeltilbudene i kommunene, sier hun.

Brukergruppa på «torsdagsfrokosten», er alle i Meldal med utfordringer i forhold til rus og psykiske belastninger.

-Vi startet som frokostgruppe på aktivitetssenteret for tre år siden, så har vi funnet på litt forskjellig etterhvert, og tjenesten er stadig i endring. 

-Noen synes oppmøte her er «godt nok», mens andre ønsker utfordringer i form av aktivitet/arbeid. 

-Dette er et gratis lavterskeltilbud, og de kommer når de føler for det. 

-Ved «frokosten» er «bruker-røsten» høy og brukermedvirkning i sentrum. Til nå har vi hatt brukere fra 0 til 100 år. 

-Det er spennende tider nå som vi blir slått sammen til en storkommune, sier Hjulstad. Spennende er det også at brukeransatte med mye erfaringskompetanse er ansatt i tjenesten.

 

-Hvordan skal vi få gode tjenester Orkland?

-Vi er i gang med tilpasninga. Nå organiseres det slik at det blir én gruppe som jobber med utredning og behandling, og en rehabiliterings-gruppe som jobber med brukere med langvarige psykiske lidelser og rusutfordringer.

-Tidligere lå rusomsorgen under NAV. 

-Nå, og de to siste årene er, og har det vært under "psykisk helse og rusomsorg".

-I Orkland vil Psykisk helse og rusarbeid og boligen Lisj-gårdsveien komme under sektor “Helse og mestring”.

-Barn og unge under 18 år ansvarlig-gjøres under sektor «Oppvekst». Oppvekst omfavner barnehage, skole, helsestasjon, PPT, barnevern, familiesenter, sier Hjulstad

 

-Tverrfaglighet har hele tiden hatt vårt fokus.

-Å jobbe sammen med helsestasjon, barnevern, NAV, PPT, fastlege, hjemmetjenesten, ergo/fysio, fastlege lokalt, og andre tjenester i spesialisthelsetjenesten, er avgjørende for at brukere skal få gode bedringsprosesser.

-Vi merker at det er en økning i henvisninger, mer utfordrende saker, mange med rusproblemer, og samtidig psykiske diagnoser.

-Ulike former for rus benyttes: Alkohol, hasj, amfetamin, syntetiske stoffer og steroider. Langvarig bruk gir alvorlige både fysiske og psykiske skader. 

-De største utfordringer forskningsmessig sees i forhold til alkohol, som er blitt mer «allminnelig» i befolkningen.

 

-Når det gjelder rusarbeid er alle midler prosjektbasert og ligger ikke i ramma for drift i kommunene.

Prosjektmidlene skal benyttes til stillinger og lønn. Dette begrenser handlefriheten og forutsigbarhet for bruker og ansatt i tjenesten.

-Supert å få til en dag som denne da, sier Hjulstad avslutningsvis. Med flotte mennesker, sommer, sol, god badetemperatur og mulighet for fisking og padling.

Gode opplevelser hvor utfordringer overvinnes og mestringsfølelsen øker.

 

 

fullsizeoutput 5fd2

Idyll ved vannkanten

"Karl", hadde neesten lykken med seg: Han hadde en fisk på kroken og prøvde å få den på land. Men plutselig glapp den og forsvant i vannet igjen.

-Den var ikke så stor, men jeg hadde den på kroken - jeg så den, men skulle hatt med kamera som bevis, sier han i tilfelle vi andre skulle mistenke han for å komme med fiskeskrøner. Det var et skikkelig adrenalinkick mens dramaet pågikk.

-Å komme ut i naturen er bare helt fantastisk. Det gjør godt for kropp og sjel, sier "Karl". Jeg har vært med på flere turer i regi av psykisk helse, blant annet to klatreturer til Sverige. Det de gjør innen psykisk helse i Meldal er veldig bra for mange. 

 

IMG 4120

Burger, pølse og kaffe på bålet. Geir Sølberg, Linn Tove Reklev Steigedal, Lene Røen Ree og Karin Hjulstad holder liv i bålet under hele oppholdet.

Geir Sølberg setter stor pris på torsdagstilbudet og deltar flittig. -Det er sosialt og hyggelig å treffes til frokost gjennom året, for ikke å snakke om utfluktene.

  

fullsizeoutput 5f44

Dagens fangst

Alle som har kjent det nappe på kroken, kan forstå at det gir et kick å dra en fisk i land, selv om fangsten ikke er av imponerende størrelse.

 

fullsizeoutput 5f46

Fangsten havner på grillen

Stian Halling hadde lykken med seg og fikk en liten fisk på kroken. Den måtte selvsagt grilles og Stian håpet på et "herremåltid". Men uten krydder og tilbehør, ble det nok Baronen som fikk seg en godbit. Stian er fra Ramnes hvor han gikk på speideren som liten gutt og lærte mye som kommer til nytte på tur i skog og mark. Han tok seg en lang tur med kano og gikk i land og badet på en "øde" strand.

 

fullsizeoutput 5fd5En deilig dag går mot slutten, men minnene tar vi med oss

 

Tekst og foto: Hilde Stina Elshaug

Annonser


Medlemmer