"Det handler om å få en felles situasjonsforståelse"

Fra øvelsen: Nødetatene samarbeider. Her skjer noe uventet når de skal hjelpe personer som har kjørt utenfor veien

Tirsdag gjennomførte Meldal brannvesen i samarbeid med Norsk luftambulanse, politi og helsepersonell, kurs med øvelse i Tverretatlig Akuttmedisinsk Samarbeid (TAS).

Redigert 21/3 kl. 17.40 


20.03.2019 - Hilde Stina Elshaug
Kategori: Siste fra kommunen, Nyheter

Brannsjef - Beredskapskoordinator i Meldal kommune, Ove Smedplass sier at det er viktig at nødetatene får trent sammen. -Vi trenger å trene på å tenke "utenfor boksen", men det er sjelden vi har anledning. 

 

IMG 2911

Statistene bruker gjerne verneutstyr på de røffeste øvelsene. Her blir passasjeren lagt i bakken for truende oppførsel overfor hjelpemannskapene.

Case 1: Situasjonen på bildet over, er at nødetatene får melding om en bilulykke.

Når de kommer for å hjelpe, blir de møtt av en person i baksetet som truer med kniv og motsetter seg hjelp. I slike situasjoner er skjold og pepperspray effektive hjelpemidler.

 

IMG 2928

Demonstrasjon av en svært effektiv måte å hindre varmetap.

Case 2: Hypotermi. Kursdeltakerne får en grundig gjennomgang av hva som nesten uten unntak skjer med folk ved ulykke - man blir kald. De snakket blant annet om hva som fører til hypotermi og hva man skal gjøre for å holde pasienten varm i forskjellige situasjoner. 

 

IMG 2915

Her har politiet oppdaget at noe ikke stemmer…

Case 3: Situasjonen over er melding om bilulykke med syklist involvert.

Hjelpemannskapene som ankommer finner en bevisstløs mann bak rattet. I passasjersetet sitter en mann som roper på hjelp og klager på store smerter i magen og bekkenet. Syklisten er ikke på stedet, og politiet begynner og se etter denne. Samtidig får de melding over sambandet at Coop nettopp har blitt utsatt for ran. De finner en stor kniv og finlandshette i baksetet og skjønner straks at dette kan være ranerne som har kjørt på sykkelen på vei fra åstedet. De hører også noen som roper på hjelp et stykke unna. Det er syklisten som kan fortelle at han ble truet med pistol av de som kjørte på sykkelen hans.

Som tilskuer er det interessant å se hvordan de forskjellige menneskene reagerer i akkurat samme situasjon. Mennesker oppfatter situasjoner forskjellig. Ett eksempel er at politiet raskere oppdager saker rundt åstedet som kan kobles mot kriminalitet. Helsepersonell har, naturlig nok, full fokus på medisinske utfordringer. Som en av kursdeltakerne sa: "Da jeg så kniven, tenkte jeg først at det var to jegere i bilen. Finlandshette er jo god og varm". Denne øvelsen viste også tydelig hvor viktig det er med godt sambandsutstyr og at beskjedene som blir gitt er tydelige. Her var det veldig mange situasjoner samtidig.

Under øvelsen kom det også opp at nødetatene har registrert flere ulykker i Klingelien etter at veien ble utbedret. Bilistene holder en høyere fart enn tidligere og skiltingen er noe mangelfull.

 

IMG 2930

John Storholt

Dronepilot John Storholt var invitert på kurset for å snakke om et fremskritt som allerede er på full fart inn i de større distriktene. Nemlig bruk av drone som hjelpemiddel for å få et bedre overblikk over åsteder. 

Storholt jobber på frivillig basis og er ofte tidlig på plass når nødetatene melder om hendelser på twitter. 

Som eksempel hvor drone kan være svært nyttig, fortalte han om da det brøt ut skogbrann i Rindal i fjor. Da kom han raskt til stedet og spurte utrykningslederen om han kunne sette opp dronen sin. Det fikk han, og det viste seg at det de sto overfor flere branner som hadde oppstått i området.  Disse fikk de slukket ganske raskt, uten at de fikk spredt seg. Dronen kan også komme helt innpå andre områder man anser som farlig for folk å bevege seg innenfor.

  

IMG 2939

Her er alle kursdeltagerne samlet utenfor kommunestyresalen i Meldal.

 

Smedplass er godt fornøyd med at også tre av legene i Meldal har funnet tid til å delta på kurs. Han forteller at kurset har som formål å styrke ledelsen i store ulykker, og situasjoner med mange skadde. Kurset omhandlet også felles-kommunikasjonen i utryknings- og akuttfasen av en hendelse.

Totalt sett er det gjennomført nærmere 800 kurs for nærmere 25000 redningspersonell (2014 - november 2016). En stor andel av innsats-personellet ute i kommunene har trent på samhandling, og felles løsning av ulike ulykkessituasjoner.  Dette har utvilsomt bidratt til å redde liv og begrense varige mén som følge av ulykker.

"Det handler om å få en felles situasjonsforståelse", ble gjentatt av kurslederne flere ganger.

 

 

Tekst og foto: Hilde Stina Elshaug

Annonser


Medlemmer