Dugnadsgjengen på Meldal bygdemuseum får hjelp.

 

På alle steder som ikke er i bruk, tar naturen over. I skråninga ned mot veien, er det en nesten umulig oppgave for pensjonistene å rydde.

 


03.06.2022 - Aud Inger Kalseth

Men nå får de hjelp. I dag kom Lars Ole Bjørnbeth med en liten flokk med Boergeiter, som gikk i gang med arbeidet øyeblikkelig.

Området mellom riksveien og Maulånna/Sølbergslånna er ikke egnet for "eldre" herrer å jobbe med hverken ryddesag eller motorsag. Det har vært snakket om geiter i flere år, men nå er ideen satt ut i livet. Boergeita liker allsidig kost, men foretrekker løv og kratt fremfor gress. Det såg ut som løvetann også er blant favorittene. Geita er gode beiteryddere og er på grunn av sin tunge kropp og rolige væremåte, relativt lette å gjerde inne. Dyrene har et godt lynne, er vennlige og nysgjerrige, og er derfor godt egnet for familier med barn.

Lars Ole Bjørnbeth er en av dem som mistet inntektsgrunnlaget da det ble forbudt med revfarmer. Han ominnredet fjøset og tok sjansen på å kjøpe inn en stor flokk med geiter. Så har han i tillegg utvidet med egen avl. Hver sommer leier han dem ut til forskjellige prosjekter. Rydding av hyttefelt og kraftlinjetraseer m.m. Han synes det er litt stas å få komme til Meldal Bygdemuseum med en liten flokk.

Han bruker det elektroniske systemet Nofence som er verdens første virtuelle gjerdesystem. Det lastes ned en app og beiteområdet kan tegnes opp. Dyrene får en klave som først gir fra seg en lyd når de nærmer seg gjerdet. Hvis de prøver å gå utom, får de et lett støt. De lærer ganske fort å respektere lydvarslet. De minste killingene trenger ikke klave, for de følger mora. Når de blir litt større og ikke fullt så lydige, må de ha klave. Systemet blir produsert hos Inission (Simpro) på Løkken og Rosenvik er en av underleverandørene.

Dyrene er vant til folk, men du kan ikke forvente at de kommer springende bort til deg. Du må gjerne ta deg en tur for å se på dem og barna vil nok like å se killingene.

Annonser


Medlemmer