Erik Einum vant tegnekonkurransen

Erik Einum viser her utgangspunktet for sitt forslag. Bølgen i Orkdal sitt kommunevåpen og tannhjulet fra Meldal sitt.

Det var et vel gjennomtenkt forslag som ble sendt inn allerede i april 2018.

 


11.02.2019 - Hilde Stina Elshaug
Kategori: Nyheter

-Jeg er svært ydmyk og litt stolt over at mitt forslag til nytt kommunevåpen for Orkland ble valgt - det skal jo brukes i så mange sammenhenger. 

Jeg er ingen tegner og heller ingen designer, men regner meg selv som ganske habil på IT, sier Erik Einum når vi møter ham hjemme på Messøra i Meldal sentrum, lørdag formiddag. Det er symbolene som var poenget.

Da har han begynt å ta inn over seg hvor “stort” det er å ha tegnet det nye kommunevåpenet for Orkland.

-Jeg har fått veldig mange gratulasjoner både fra folk på gata, sms og på facebook. I en av kommentarene står det “Nå har du skrevet deg inn i historiebøkene”, og det er vel ikke det værste å komme i historien for.

Idéen er veldig gjennomtenkt, men jeg hadde ikke brukt mye tid på selve designet da jeg sendte det til Are Hilstad og Ingvill Kvernmo i Fellesnemnda, med en kort beskrivelse. Det var tenkt som utkast til en idé for å lage et bedre design og sende inn til konkurransen.

Dette ble aldri gjort, men jeg er glad for at de tok det med i vurderingen likevel.

Tannhjulet presenterer både tradisjonell industri og industriformer som jord- og skogbruk og havbruk. Den grønne bakgrunnsfargen er også for jord- og skogbruk, og det hvite nederst er sjø. Jeg klarte ikke å få inn elementer fra Snillfjord og Agdenes sine kommunevåpen, man kan jo ikke ha for mange symboler.  Det skal jo fungere i mange sammenhenger og være gjenkjennbart på store og små gjenstander - på penner, skilt, brevark, rekvisita, pins, veiskilt med mer.

-Jeg var veldig bevisst på å ikke fokusere på fire kommuner. I 2020 er vi én og hvem vet hva som skjer i fremtiden? Kanskje kommer det flere til underveis, og da er det viktig at vi står samlet som kommune.

Så har jeg lagt vekt på ar det skal være både anvendbart og gjenkjennbart. Derfor så jeg gjennom alle norske kommunevåpen, og det er ingen per i dag som har lignende.

 

"Det er jo en bonus at tannhjulet er en O for Orkland, det hadde jeg ikke tenkt på da jeg valgte det elementet"

 

Erik forteller at han har lest litt om heraldikk og visste at Meldal's kommunevåpen ikke er heraldisk korrekt. Men med nye regler kan kommunene bestemme selv hvordan man vil ha det. Om bølgen i utkastet til det nye kommunevåpenet kommer langt nok ned i våpenskjoldet ville det muligens bli heraldisk korrekt, da det hvite feltet ikke vil telle som et symbol. 

 

image1 5

Dette er forslaget som Erik Einum sendte inn i april 2018

 

Jeg har tenkt litt på flere varianter med de samme elementene og fikk innspill på at tannhjulet burde kommet lenger ned, sier Einum. Under ser vi hvordan han har utarbeidet to andre forslag, men han er også forberedt på at det kan bli veldig annerledes når profesjonelle designere har jobbet med utkastet. 

-Det er mulig med andre bølgeformer, og kanskje ønsker man et annet tannhjul enn det som er i vårt kommunevåpen, sier Erik. 

Men uansett er idéen og beskrivelsen av hva det representerer min, det blir spennende å se hvordan det endelige resultatet blir. 

 

 

IMG 2373

De to alternativene til høyre ble utarbeidet senere. Et lignende skilt vil fra 01.01.2020 møte alle som kommer til Orkland på mer enn 10 grensepasseringer.   I dag har vi ca seks skilt inn til Meldal kommune.

 

Ordfører og leder for Fellesnemnda, Are Hilstad sier at Fellesnemnda for Orkland har mottatt mange forslag til kommunevåpen.

Torsdag, 7. februar vedtok de å gå videre med forslaget fra Erik Einum.
Det blir nå utarbeidet noen varianter av Erik Einums forslag før endelig valg foretas. Til syvende og sist må fire kommunestyrer godkjenne Fellesnemndas valg.

I samme møte ble det også vedtatt at offisiell kommunestein for Orkland blir jaspis, mens kommuneblomst blir jordbærblomster.
 

Vi spurte Hilstad om hva som skjer med alt “utstyret” med kommunens logo på etter 2020 - og spesielt ordførerkjedet:

-Vi har ikke diskutert hva som skjer med det gamle. Noe blir nok tatt vare på for å synliggjøre historien, men det er jo veldig begrenset hvor mye som trengs for det.

Ordførerkjedene er heller ikke diskutert. De bør stilles ut som en del av historien, enten hver for seg i dagens kommunehus, eller samlet.

 

 

Tekst og foto: Hilde Stina Elshaug

Annonser


Medlemmer