Et demensvennlig samfunn

 

Dette var tema på et åpent møte i Løkken pensjonistforening tirsdag 11.mars.


17.03.2025
Kategori: Lag og foreninger, Leserinnlegg

Demenskoordinator i Orkland, Kjersti Løkken, sa at vi alle kunne være med å minske belastningen for de med demens hvis vi hadde litt kunnskap om demens. Da blir hverdagen litt lettere for alle, og vi får et mer demensvennlig samfunn.

484355860 10165232889992925 2392545998269884127 n

Hun sa det var en god demensomsorg i Orkland kommune, med samarbeid mellom flere tjenester for å heve kompetanse, forståelse og for tilrettelegging i nærmiljøet. Kommunen har et hukommelsesteam som arbeider tett på de som har demens og de pårørende. To personer i dette teamet er knyttet til tidligere Meldal kommune. Det viktige er å komme inn med tidlig innsats for å starte oppfølging og utredning, og så kunne tilby støttekontakt og avlasting for pårørende.

Det er viktig å inkludere mennesker med demens og deres pårørende, og da er det kjempeviktig at disse er åpne om diagnosen. Jo mere vi vet og jo mere vi kan, jo bedre får alle det. En som har demens må bli møtt med ro og tid. Og de som arbeider i servicenæringene er en viktig målgruppe for økt kunnskap om sykdommen. Det burde vært obligatorisk med kurs for disse, mente Kjersti Løkken.

En demenssykdom har en snikende utvikling. Den kommer ikke «over natta», og de fleste bor i eget hjem. Det finnes «bremsemedisin» for utviklinga, men dette er ikke for alle. Det er mange typer demenssykdom, men de fleste blir rammet av Alzheimer. En kan leve mange, og gode, år med sykdommen, men for å få til dette er det nødvendig at samfunnet rundt har god kunnskap om demens.

Kjennetegn på en demensutvikling kan være: Nedsatt hukommelse for det som nettopp har skjedd, vanskelig å uttrykke seg og finne ord, problem med orientering, planlegging, og gjennomføring, vanskelig å finne igjen ting ved at ting er blitt lagt på steder der de normalt ikke er, forandringer i personlighet og dømmekraft, mangel på initiativ og dømmekraft og utfordringer innenfor egen økonomi.

Konsekvenser for den enkelte kan være at vedkommende trekker seg tilbake, kommunikasjonen endres og konsentrasjonen reduseres, de føler tap av trygghet og mister tilhørighet, opplever manglende mestringsfølelse og å ikke kunne bestemme over eget liv.

I møte med demente må en bruke korte setninger, snakke til personen og ikke om, bruke et tydelig og konkret språk, være tålmodig, spørre om en ting av gangen og vent på svar. Det er viktig med blikkontakt, en må ha et rolig kroppsspråk, smil og øyekontakt er viktig, og en må være positiv og respektfull.

Kjersti Løkken fikk mange positive tilbakemeldinger på dette foredraget, og hun tok seg god tid og snakket med folk ved kaffebordet etterpå. Hun ville også gjerne komme igjen utpå høsten for å gi mer kunnskap.

Ellers vartet ekteparet Elin Stavne og Atle Markussen opp med kjente og gode melodier fra 60-tallet - festlig, var dommen fra publikum, og de er ønsket hjertelig tilbake!

483610340 10165232889962925 8355578150071309718 n

Og som vanlig var det god servering og åresalglotteri. En god programpost i seg sjøl!

Tekst: Mildrid Nesheim

Foto: Ola Sletvold

 

Red:RS

Annonser


Medlemmer