Et smakfullt samarbeid

Awatef sjekker om kebaben er ferdig.

Man kunne kjenne litt på den følelsen fra barndommen da man kjente gode dufter fra kjøkkenet og hang i skjørtekanten på mor: - Hva er det der? Når er det ferdig? Jeg er sulten, kan du skynde deg litt?


26.01.2018 - Hilde Stina Elshaug
Kategori: Lag og foreninger, Mat

Vi var rundt 30 personer som hadde møtt opp på Meldal barne- og ungdomsskole torsdag kveld for å få et innblikk i hvordan mat fra Syria, Afganistan og Eritrea blir tilberedt. Og vi fikk anledning til å følge med fra de skrudde på platene til maten var lekkert tilberedt på serveringsfat.  

“Mødrene” på kjøkkenet, svarte villig og forklarte både på hva det var, hva det het, hva mer de hadde tenkt å putte i gryta og hva som skulle serveres ved siden av. - Og hvor fikk du tak i det krydderet? Har du laget denne her i dag?

Det var Razan Reb og Awatef som lagde syrisk mat, Sarah laget Afgansk mat og Semhar og Yurdnos eritreisk mat.

-Intensjonen med dette er at folk skal se hvordan de lager maten, sier Turid Kristin Simundset. Hun er styremedlem i Meldal Sanitetsforening og styreleder i Øvre Meldal Bygdekvinnelag som samarbeider om arrangementet som kalles “Kvinner ut”. - Vi har fire arrangementer i år som følge av prosjektmidler til Bygdekvinnelaget, hvor vi ble oppfordret til å samarbeide med andre. Vi valgte Sanitetskvinnene siden de har det samme verdigrunnlaget. - Det er faktisk første gang vi samarbeider om et arrangement, og jeg er veldig fornøyd med oppmøte. Vi håper også at vi kan rekruttere nye medlemmer ved å vise at vi bidrar positivt i bygdesamfunnet.

 IMG 8191

Semhar lager en eritreisk rett av oksekjøtt (zigini) og grønnsaker (alicha) blant annet poteter og gulrøtter.

 

fullsizeoutput 287c

 

Yordnos skjærer opp oksekjøtt til Semhar sin kjøttgryte. Wisam følger med og gleder seg til maten blir ferdig.

 

IMG 8182

Razan Reb og Awatef svarer på spørsmål. Her har de nettopp begynt, og mye gjenstår. Razan lager en rett basert på kikerter, som blandes sammen med en syrisk flatbrødtype. Rett før servering heller hun over en saus laget av sesamolje, og youghurt tilsatt hvitløk, sitron og krydder. I Syria har mange fri på fredager, og da sover man lenge og som en lang tradisjon, spiser man denne retten til frokost. Etter at Razan og familien flyttet til Norge, bruker de denne retten som lunsj, eller middag.

Awatef lager kjøttsaus til kebab. Her bruker hun vanlig kjøttdeig av storfe, men i Syria bruker de vanligvis sauekjøtt som lett kan byttes ut med det man måtte få tak i.  

 

IMG 8187

 

Sarah lager afganske kjøttboller (kofte). Oppskriften er ikke så ulik norske kjøttkaker. Hun starter med å mose løken og steker den med hvitløk  før hun tilsetter vanlig kjøttdeig mm. Det serveres med ris (ghabeli). 

 

IMG 8204

 

Marit Ness måtte ta flere runder for å smake på alt det gode. Og det falt i smak!

 IMG 8206

Her er det full fordypning, og alle sanser tas i bruk. Anlaug kunne anbefale kjøttgryta med blant annet kål, poteter og gulrøtter som Semhar og Yurdnos hadde laget. Marit likte kjøttbollene til Sarah, - de er ikke så forskjellig fra norske kjøttkaker. John Eystein syns det var spennende å få smake kikerter som han ikke bruker så mye av selv. -Dette var kjempegodt! var kommentaren. Alle rundt bordet storkoste seg.

fullsizeoutput 287bDette fatet fanget oppmerksomhet da det disset som gelé når det ble båret inn. Det er tykke "pannekaker" laget av mais og byggmel. Konsistensen var luftig og kunne nesten minne om svamp uten å være seige. De er ikke tilsatt smak, men ble servert med en saus som trakk inn og gjorde dem veldig gode. 

 

IMG 8211

Turid Kristin Simundset ( i midten) delte ut en blomst som takk til damene som hadde gjort en kjempeinnsats med kokkelering, servering og svart på spørsmål underveis.

 

Takk for maten!

 

 

 

Tekst og foto: Hilde Stina Elshaug

Annonser


Medlemmer