Etterlyser bilder fra 2.verdenskrig

 

Prosjektgruppen «Løkken i krig» håper å få hjelp til å dokumentere livet på Løkken Verk under 2.verdenskrig. Det er først og fremst bilder gruppen etterlyser.


07.04.2021 - Rita Smedplass
Kategori: Lag og foreninger, historie

Leder i prosjektgruppen, Ola Sletvold, sier at alle typer bilder er av interesse, og spesielt bilder som viser dagliglivet og hvordan folk hadde det i de fem krigsårene. Prosjektet «Løkken i krig» jobber med å dokumentere og formidle historier og krigsminner fra Løkken Verk i årene 1940-1945.

Prosjektet er kommet i stand i forbindelse med Riksantikvarens nasjonale initiativ «Krigens kulturminner» som startet i 2020, 75 år etter freden kom 8.mai 1945. Riksantikvaren har utfordret kommuner og frivillige til å dokumentere lokale krigsminner. Riksantikvaren definerer krigsminner slik: Fysiske eller immaterielle minner etter krig og okkupasjon. Kulturminner fra andre verdenskrig kan være bygg, anlegg, landskap eller andre spor etter hendelser i landet under krigen – fra krigshandlinger eller dagliglivet.

Via regionhistorikeren i Orkland startet arbeidet med å registrere krigsminner i gamle Meldal kommune. Meldal historielag ble tidlig koblet inn og har gjort et stort registreringsarbeid. De har lokalisert tyske vakttårn og skytestillinger rundt omkring i Meldal og Løkken Verk og har funnet de fleste i Løkken-området. Gruppen i historielaget fikk idéen om å utvide prosjektet til å omfatte enda mer ukjent krigs-historie og da spesielt om tyskernes aktivitet på Løkken Verk med arbeidstittel «Løkken i krig». Prosjektgruppen er blitt utvidet og består nå av: Ola Sletvold, Arve Slørdahl, Erik Steigen, Anne Mari Svinsaas, Ola Løseth, Johnny Edgar Kristensen, Trond Heggem, Asle Birger Bjørgen, Marit Mjøen og regionhistoriker Ulf Ingemar Gustafsson ved Orkla Industrimuseum.

Prosjektgruppen sier at hovedmålet med arbeidet er å formidle krigshistorien slik at den blir kjent og lett tilgjengelig for folk i alle aldre. De ønsker å fortelle historien om hvorfor Løkken Verk og gruvedrifta var så sentral under hele krigen, hvordan det var for folk å ha bevæpna tyske soldater rundt omkring i nærmiljøet og hvordan fem krigsår påvirket barn og unge. Den store tyske aktiviteten på Løkken ga også ringvirkninger rundt om i resten av kommunen. Dette ønsker prosjektgruppen også gjerne å få innspill på og bilder fra. 

Prosjektgruppen har satt seg flere delmål:

-          Innsamling av bildemateriell.

-          Synliggjøring av krigsminner med informasjonstavler.

-          Kunnskapsformidling til skole-elever.

-          Produksjon av bok med oversikt over krigsminner, intervju med tidsvitner fra 2.verdenskrig, historier om det å bo ved ei gruve som både var viktig for okkupasjonsmakta og bombemål for de allierte, samt fortellinger om mennesker som ble direkte berørt av krigen på en eller annen måte.

Prosjektleder Ola Sletvold sier at prosjektgruppen har kommet godt i gang med arbeidet. Han håper at folk leter fram bilder som kan lånes ut til prosjektet for kopiering/skanning. Det er gjort en avtale med Orkla Industrimuseum slik at det er mulig å levere inn bilder der for kopiering. Det er bare å ta kontakt med i museets skranke. All informasjon blir behandlet konfidensielt og kommer ikke ut offentlig uten samtykke.

Det er også bare å ta direkte kontakt med Ola Sletvold på epost ola.slettis@gmail.com eller på mobil 995 22 507 – eller ta kontakt med de andre i prosjektgruppen.

Tyske tropper Lokken 1940

Tyske tropper i stram marsj gjennom Løkken sentrum. Tyske tropper etablerte seg på Løkken allerede tidlig i mai 1940. Det kom store tyske tropper til Løkken Verk. Foto: Bildet er tatt av en tysk soldat.

For prosjektgruppen: Marit Mjøen

 

Red:RS

Annonser


Medlemmer