Filmen om ”Sigridfallet” ble vist i Pensjonisthuset på Løkken torsdag 26. april

Det var Løkken Pensjonistforening som hadde invitert til åpent møte, og da møtet starta kl 18, var ca. 35-40 personer møtt opp for å se filmen. ”Sigridfallet” var opprinnelig et spelstykke.
09.05.2018 - Rita Smedplass
Kategori: Lag og foreninger, Kulturhistorie, historie
I det meget aktive Meldal Historielag er alle ildsjeler, og en del av dem har restaurert gamle bilder og filmopptak, og laget film om ”Sigridfallet”. Ved bruk av diverse teknikker i produksjonen av filmen vises både fargebilder og gamle svart-hvittbilder satt sammen på en oppfinnsom måte. Det er et gripende sagn som fortelles, og publikum fulgte engasjert med.
Joar Lyngen (nr 2 fra høyre) var den som satt ved skjermen og sørget for at alt kom opp på lerretet. Vi fikk høre mange gamle originale lydopptak, og skuespillerne var filmet i ei oppsetning av Sigridfallet som var vist av UL ”Nybrott” på Meldal Bygdemuseum i 1958.
Sagnet om ”Sigridfallet” handler om Sigrid som er odelsdatter på Vålåsgarn. Ei vakker og dyktig jente som dessverre forelsket seg i feil gutt, nemlig en husmannsgutt som hadde verken penger eller hus å tilby Sigrid. Som vanlig på denne tida, var det foreldrene som bestemte hvem døtre og sønner skulle gifte seg med, helst en arving til en stor og gild gård. Det kom mange friere til Vålåsgarn, både med hester, penger og pondus, men Sigrid sa nei til alle. Hun ville ha Åsgeir. Til slutt bestemte foreldrene seg for å gifte bort Sigrid (mot hennes vilje) til Bergsvein Resdalsseter. Det ble ordnet til 3 dagers bryllup, gjester hadde kommet, og alt var klart til å dra til kirke. På vei til kirke red hun ut av brudefølget og styrte hesten sin utfor et stup på veien gjennom skogen. Hun hadde bedt Åsgeir vente på henne nedenfor ura og gi henne en kjærlighetskrans når hun kom. Åsgeir oppfylte hennes siste ønske, og gav den døde Sigrid en blomsterkrans før han forlot henne og bygda.
En tragisk historie, og sjøl om det er et sagn, forteller det om klasseforskjell og fastlåste skikker på 16-1700-tallet.
Flere i Meldal Historielag er involvert i arbeidet med filmen, og Joar Lyngen og Jon Anders Moe har vært sentrale personer.
Alle i Meldal (og flere til) har hørt og lest om ” Sigridfallet”, og flere av dem som var tilstede på møtet, kjente igjen skuespillerne og fortellerne som var med i filmen.
Mildrid Nesheim ( leder i pensjonistforeninga) takket for den fine opplevelsen.
Som andre del av møtet i Pensjonistforeninga, kom Inge Storås og viste flotte bilder fra snøskuterturen som ble arrangert 14. april.
Asveig Steen, sekretær
Red:RS