Flott konfirmasjonsgave laget av Einar Mjøen til prinsesse Ingrid Alexandra

Einar Mjøen med gaven til prinsesse Ingrid Alexandra

Prinsesse Ingrid Alexandra konfirmeres i Slottskapellet i dag, lørdag, den 31. august. 


31.08.2019 - Hilde Stina Elshaug
Kategori: Nyheter, Hobby

Prinsesse Ingrid Alexandra har arvet foreldrenes turinteresse. Derfor gir Stortinget prinsessen en "turpakke" som inneholder alt man trenger på tur i mark og fjell.

Én av gjenstandene i turpakken er en flott turkopp som er laget av Einar Mjøen i 1999. Det er en eksklusiv kopp som han ikke har ønsket å selge tidligere. Men da det ble spørsmål om gave til vår fremtidige dronning, var det ingen tvil - prinsessen er koppen verdig!

Slik fikk Stortinget vite om Einar Mjøen som en dyktig håndverker/trekunstner

Yngste søsteren til Anlaug Aas, Reidun Christine Haugland Rahn jobber i sekreteriatet i Stortinget og skulle ordne gaver til prinsesse Ingrid Alexandra.

Broren til Anlaug har mange fine gjenstander som er laget av Einar Mjøen. Disse tingene har søsteren sett og mente at Einar sikkert kunne lage en fin turkopp til prinsessa.

Hun fikk komme til Einar for å se på produktene og han fant frem den fine koppen som han laget av rirkule (kjuke).

Slike kopper er noe Einar Mjøen kun lager når han kommer over gode emner på tur. Da må han hule dem ut med en gang, før de tørker og blir knallharde. Det han egentlig driver med er en eldgammel håndverksteknikk som kalles "sveiping.

 

fullsizeoutput 6556

Prinsesse Ingrid Alexandra sitt monogram på hanken. Koppen med hank er laget av en type rirkule som gir et fint mønster inni, og er vanskelig å finne. (Foto: Privat)

Monogrammet til prinsesse Ingrid Alexandra er påført i en gammel teknikk som også ble brukt i Gogstadskipet og som dekor på møbler. Man skjærer mønsteret i treverket først, så legger man inn furubark med olje som herder. (Furubarken blir slipt så finkornet at det blir som pulver. Så blandes det med olje og påføres med pensel slik at det trekker inn i fugen som dekor).

 

fullsizeoutput 6557

Fra baksiden ser det ut som en skulptur av en dame med pent oppsatt hår og smal nakke (foto privat)

 

Knuste hånden

Einar Mjøen har alltid vært interessert i trearbeid og jobbet på Foss Snekkeri da han i 1997 var uheldig og fikk knust hånden i fresen. Selv om han ble erklært arbeidsufør, forsvant ikke arbeidslysten. Og med konstante smerter i den ødelagte hånden, så han seg nødt til å få tankene over på noe annet - smertestillende har han aldri tatt. Dermed bygde han seg en arbeidsbu i hagen og begynte å snekre på hobbybasis.

-Når jeg lukker døra bak meg her, så glemmer jeg både tid og sted, og smerten i hånden. Da kan jeg holde på både 12 og 14 timer bare med noen matpauser innimellom, hvis jeg holder på med noe spesielt. Men det er ikke så ofte.

 

IMG 5204

Kaketine med dekor. (Da undertegnede fikk se de ferdige produktene ble jeg fullstendig målløs. Produktet i seg selv er laget med den aller største presisjon og nøyaktighet. Så var det dekoren - makeløst håndverk som bildet viser)  

Sveiping

Mjøen forteller at han hadde visst om "sveiping" siden han var 15 år, men først da han skadet hånden, fikk han tid til å utforske teknikken. Han tok et kurs på Fredly, leste bøker og fant noe på internett. 

-Sveiping er et håndverk som er nokså spesielt og ikke mange som driver med i dag. I gamle dager brukte folk flest å lage seg utstyr med den teknikken, da det ikke var annet å få tak i, forteller Mjøen. Selv har han ikke gitt kunnskapen videre ennå, men har et barnebarn som kanskje kunne tenkt seg å prøve det om muligheten byr seg.

Mønsteret på dekoren har håndverkeren selv designet. Borden er med teknikken beskrevet under bildet av koppen. Knappen er av spesielt utvalgt tre som dekor og "sømmene" er faktisk sydd med bjørkerot som er spesielt tilpasset formålet. 

Alle produktene til Einar Mjøen får lignende dekor før han erklærer dem for ferdige.

Han bruker stort sett selje, men noen ganger flamma bjørk. Begge treslagene er av god kvalitet, men seljen er litt enklere å jobbe med.

 

fullsizeoutput 6566

Einar og Eva Mjøen utenfor sitt hjem i Orklaveien. Huset er bygd av Einar sin bestemor og bestefar som kom fra Hølonda. Einar har selv bygd den nye delen med takterrasse og inngangsparti.

 

Du kan se gavene til prinsessen her i løpet av dagen:  https://stortinget.no/no

 

Tekst og foto: Hilde Stina Elshaug

Bildene av koppen har vi fått av Anlaug Aas

 

Annonser


Medlemmer