Frilsjøen nå

Jan Lien liker å gjøre det trivelig for alle i området. Blomsten har han hengt høyt nok til at sauene ikke når den

Jan Lien har hjertet sitt på hytta ved Frilsjøen. 


05.10.2018 - Hilde Stina Elshaug
Kategori: Bli kjent med..., Friluftsliv

Her tilbringer Trondhjemsmannen mesteparten av tiden sammen med katten Kiera og nyter livet i fulle drag som pensjonist i pakt med naturen. 

Daglig legger Jan ut flotte bilder fra Frilsjøen på facebooksiden "Meldal i bilder" med en kort værrapport. Dette til glede for mange som følger med, både fra Oslo, Stockholm og sikkert flere andre steder i verden. Dette vet Jan fordi han får mange positive tilbakemeldinger fra folk som føler tilknytning til stedet. 

 

fullsizeoutput 4b88

Fra godstolen forteller Jan Lien om hverdagen sin på hytta. Om turer rundt Frilsjøen hvor han alltid plukker rusk, og om båtturene til badeplassen. I sommer måtte han alltid ha med plaster da det var endel glass langs stranda. Dette har Jan prøvd å fjerne med jernriva, men sier at det ikke er enkelt å finne alt i gresset og under vann.

En trist påske 

Samboer gjennom mange år, Dagrun Johansen ble syk og døde uventet påsken 2011. Legen ville ha henne inn til utredning ved St. Olavs Hospital og Jan tok farvel for å dra til hytta på Frilsjøen. Det var siste gang han snakket med sin kjære Dagrun. På tur til hytta fikk Jan en telefon om at Dagrun var falt i koma. Hun døde bare noen dager senere av nyresvikt. -Det ble ei trist påske, sier Jan. 

-Både jeg og Dagrun hadde donert legemene våre til forskning, så det tok et år før vi fikk urna til Dagrun gravlagt. Selv om ventetiden ble lang, så sier Jan at han anbefaler andre å gjøre det samme. 

Året etter bestemte Jan seg for å benytte seg av gode pensjonsordninger hos arbeidsgiver Autronica og ble pensjonist på heltid. Siden har han pendlet mellom byen og Meldal. 

- Jeg har ikke angret ett sekund på valget jeg gjorde den gangen, sier Jan Lien entusiastisk. Her har jeg alt jeg trenger og nyter nærheten til naturen hver gang jeg våkner, helt fritt for byens mas og jag. Og hvis du skulle skrive om alle fugleartene jeg har på brettene, hadde det blitt en hel bok.

 

fullsizeoutput 4b81

Jan Lien med Kiera på armen. Kiera er en "Hellig Birma" som Jan tok over da de forrige eierne ikke kunne ha henne. Hun er 14 år (ca. 70 katteår) og ingen jeger, så fuglene rundt hytta får være i fred.

Jan Lien har allsidige interresser og bak ham ser vi et teppe som han selv har laget.

-Jeg driver ikke mye med håndarbeid nå, men her kan du se, sier han og viser frem en stor "bøtte" av knudrete tre. Dette er fra stammen på et furutre, som jeg har hulet ut, pusset litt og lakkert. Klumpene er treets kreftsvulster, sier han. 

 

fullsizeoutput 4b7d

Et meget spesielt produkt. Naturens eget kunstverk som er funnet av et våkent øye og tatt med til snekkerbua for behandling. Til og med føtter av grenene på treet.

 

En tøff tur til Svarthetta 
I flott høstvær startet Jan fra Jøldalshytta onsdag, 19. september, i 11-tida. Svarthetta var målet. Han syklet så langt det gikk, parkerte og nådde toppen rundt klokka 17.00.
I 17.30-tida begynte det å bli litt skjømt og Jan fant ut at det var best å løpe ned mot stien for å komme ned før det ble helt mørkt. Men før han nådde stedet hvor han hadde merket hvor sykkelen sto, var det blitt så mørkt at han ikke kunne se noen ting.
I 22-tida fikk han en skikkelig snøskur rett imot seg og bestemte seg etterhvert for å finne et sted å overnatte.
-Jeg hadde nok proviant og klær i sekken, så det var jo ikke noe problem, sier Jan.
42249050 2286784218207843 267113194483351552 n

Jan Lien 20. september: Begynner å bli mørkt. Kom frem på parkeringen k.l 23.30.

 

Men plutselig fikk han se to lys og trodde det var to personer med hodelykt. Han begynte å gå i den retning men syns det var litt merkelig at de ikke kom mot ham.
Det viste seg at det slettes ikke var folk, men derimot skiltene som viser vei til hytter i Trollheimen, som reflekterte lyset fra stjernene. Dette var rett før midnatt og Jan var fryktelig sliten, men glad for å ha funnet veien ned i mørket. 
Jan humrer når han forteller historien som tross alt endte godt. -Neste gang tar jeg med denne supre hodelykta, sier han og viser frem en lykt med svært effektive pærer.

 

Tirsdag, 25. september var det på tide å hente sykkelen ned fra fjellet
Dette skulle være en grei tur. Bare fire kilometer fra parkeringen til der sykkelen sto. Men så hadde det kommet snø i høyden og med sommerdekk måtte bilen parkeres ganske raskt. Men pytt, en litt lengre spasertur i fjellet er bare forfriskende.
Men kjennemerker på bakken er ikke lett å se under snøen og snøfonner på 30 centimeter gjorde at Jan måtte gå utenom veien og over myra.
IMG 4016

Det var kanskje i siste liten sykkelen ble hentet før vinteren tok over. En strabasiøs tur ventet eieren…

Han fant da sykkelen til slutt, men å sykle tilbake var helt umulig. Dermed var det å slepe sykkelen over myra. Han krysset også et reingjerde med sykkel på slep.
Snarvei ned fra Grefstadfjellet
Denne historien er ikke helt unik i Jan Lien sitt friluftsliv. Han sier at han er i mye bedre form nå som han nærmer seg 70 år, enn da han var 60 og hadde stillesittende arbeid. Han går turer i all slags terreng og er en ivrig fisker vinter som sommer
-Man kan kjøpe fiskekort på nettet og da kan man fiske både i Frilsjøen, Prestbuvatnet, Storbuvatnet og Mjovatnet. I Mjovatnet er det fint å bade om sommeren, sier han.
Tidligere i år bestemte han seg for å ta en snarvei ned fra Grefstadfjellet som er et kjært turmål. -Det ble ingen snarvei, nei, sier Jan og ler. -Jeg måtte gå i sik-sak og det var fryktelig bratt, så jeg måtte klyve i ulendt terreng. -Neste gang holder jeg meg til stien!

 

Tekst og foto: Hlde Stina Elshaug
Foto fra fjelltur: Jan Lien

Annonser


Medlemmer