Frøbiblioteket i Meldal er nå offisielt åpnet

 

Lurer du på hva et frøbibliotek er for noe? Da vil vi anbefale deg å ta en tur innom Meldal Folkebibliotek på Løkken for å sjekke det ut, selv om vi røper litt av det her.


14.03.2019 - Rita Smedplass
Kategori: Kultur, Lag og foreninger, Nyheter, Matauk

Joda, det fungerer akkurat som når du låner bøker faktisk, bortsett fra at du slipper forfallsdato. Er du hageentusiast, hobbygartner eller rett og slett nybegynner er det en god ide å benytte seg av dette. Du "låner" altså frøene du ønsker (på våren), drar hjem og sår, pusler og steller pent med spirene som kommer, så kan glede deg over resultatet etterhvert. Det være seg blomster, grønnsaker, urter eller annet. Om du skulle mislykkes er jo ikke det noen krise for da er det bare å låne frø og prøve igjen. 

02 IMG 5307

Det finnes forresten utallige bøker med tips og råd om såing og plantestell å få låne sammen med frøene. Og er du heldig å få frø på de plantene du lykkes med, vil biblioteket mer enn gjerne ha noen av disse "tilbake". På det viset blir dette en "god sirkel". Kaffefilter er fint å bruke til å oppbevare frøene i, for da holder de seg tørre og fine. Kjøper du frø-poser på butikken tar biblioteket gjerne i mot om du skulle få noe til overs av disse også.IMG 6923

Marit Klefstad, prosjektleder for frøbiblioteket i Trondheim var til stede for å fortelle om hvilke erfaringer de har med utlån av frø, og filosofien bak dette. Hun fikk også æren av å klippe "snora" da frøbiblioteket ble offisielt åpnet.

08 IMG 5319

 05 IMG 5312

-"Frøbiblioteket er et tilbud enten man har en potte på balkongen, en dyrkingskasse, parsell, eller hage. Ordningen fungerer slik at du låner frø fra frøbiblioteket på våren. Du sjekker ut frø i skranken på hovedbiblioteket, og de registrerer hva som lånes.

Frøbiblioteket ønsker også å bidra til at flere får kunnskap om hvordan man høster frø. Dette er viktig for å ta vare på og benytte oss av de ressursene vi har rundt oss, og for å sikre at denne viktige kunnskapen ikke forsvinner. Frøene vil også gradvis tilpasse seg vårt lokale klima.

En ny trend er på full fart inn i de norske bibliotek – og  Meldal’n følger på. Lån – dyrk – høst – levér. Det er kortversjonen av frøbibliotekenes plan. Å ta vare på og benytte seg av ressursene rundt oss er viktig kunnskap og viktig å formidle. Ny forskning viser også at lokal forankring og de nære ting tenner klimaengasjement".

Kaffepause med deilige kaker og nydelig sang av Julie Sneeggen var et meget hyggelig innslag for deltakerne. Og selvfølgelig hører utveksling av erfaringer og gode historier med på en sånn kveld.

10 IMG 5324

Arrangementet var et samarbeid mellom Meldal Hagelag og Meldal Folkebibliotek og nå håper de at det kommer riktig mange som har lyst til å prøve dette. Bilder av resultatet vil de også gjerne ha når den tid kommer.

Da er det bare å komme seg i gang folkens, det er nå det er såtid fremover, og vi ønsker alle lykke til med sine planteprosjekter.

 

Red:RS

 

 

Annonser


Medlemmer