Fullt på folkemøte om kommunereformen i Meldal

 

Kommunen hadde brukt alle tilgjengelige kanaler for å få innbyggerne til å komme på folkemøte i Meldalshallen, og det virket.


13.05.2016 - Hilde Stina Elshaug

Ordfører Are Hilstad og rådmann Petter Lindseth, hadde en grundig gjennomgang av kommunereformen før de lot publikum slippe til med spørsmål.

Det ble presisert at hensikten med møtet var at alle bør ha samme forutsetning for å kunne gjøre seg opp en mening om de ønsker at Meldal skal slå seg sammen med andre, eller forbli egen kommune med de samme grensene som i dag.

 

Oppfordrer alle til å si sin mening

Selv om man ikke har fasiten på hvordan fremtiden vil se ut, må vi gjøre oss opp en mening om hvilke konsekvenser vi ønsker å tro på. Are Hilstad gjentok flere ganger at dette handler om tro og tvil. -Når vi ikke kan spå fremtiden, må man ut i fra de grundige utredninger som er gjort, velge hva man vil tro.

Ordføreren sa at han ikke ønsker å påvirke folks mening i noen retning, men heller at vi skal påvirke hans mening i denne vanskelig saken. Han oppfordrer alle meldalinger til å  sende inn et høringssvar slik at kommunestyret har et godt grunnlag når de skal avgjøre dette 30. juni.

Høringsfrist er 3.juni og spørreundersøkelse blant et representativt antall meldalinger fra og med fylte 16 år, skjer i tidsrommet 18.mai til 3. juni. Det er Opinion AS som gjennomfører undersøkelsen. 

  

 

Noe er allerede avklart

-Ved en sammenslåing er det enighet om at Orkanger blir sentrum og får rådhuset.

-Det er også bestemt at ingen skal sies opp ved sammenslåing.

-Basistjenestene som skole, barnehage og eldreomsorg med mer, vil også bestå.

-Servicekontorene skal bestå.

-Alle verdier og gjeld skal gå i felleskassa.

-Like gebyrer.

-Eiendomsskatt vurderes av fellesnemda.

Selv om noen er usikker på dette, mener andre at ved å på sikt få færre i administasjonen vil det føre til styrking av basistjenestene.

Hvis alle seks kommunene skriver under på avtalen, vil vi få 51 representanter i kommunestyret.

I mange år har vi hatt interkommunalt samarbeid på en hel rekke områder. Eksempler er renovasjon, legevakt, barnevern, 110-sentral, revisjon og karttjenester. Dette må kunne sies å  være til vår fordel.  

Ove Snuruås fra Orkladal Næringsforening innledet spørsmålsrunden. Han etterlyste svar på hvilke flere oppgaver de nye storkommunene skal få. Han tror ikke demokratiet vil lide, og sier at vi trenger sterke og kompetente kommuner, men frykter saksbehandlingsveldet.

Mange i salen hadde spørsmål om kvaliteten og nærheten til kommunale tjenester, og uttrykte bekymring for de geografiske avstandene. Bekymring for å måtte havne på eldresenter på Fannrem, da man ikke vil få besøk pga avstand. Noen ønsket den nye storkommunen velkommen og så frem til bedre tjenester i fremtiden. En fra publikum oppfordret folk til å bli enda mer politisk engasjert slik at vi klarer å hevde oss. Ordfører og rådmann fikk takk for å ha gjort en svært god jobb gjennom hele prosessen. 

 

Tekst og foto: Hilde Stina Elshaug

Annonser


Medlemmer