Nye, spennende lyder i Gammelgruva på Løkken Verk

 

Lørdag 21. november hadde gammelgruva besøk av Tsjekkiske Magdaléna Manderlová. Hun presenterte sitt musikalske verk HISS som er inspirert av en undersøkelse av et kullgruveområde i Tsjekkia, som hun opplevde gjennom å gå og lytte. HISS består av en lydkollasje og en kunstnerbok


24.11.2020 - Rita Smedplass
Kategori: Kultur, Kulturhistorie, Kunst, Musikk

 

03 IMG 9017

I utgangspunktet var arrangementet planlagt for 50 personer, men da nye restriksjoner fra myndighetene kom ble det bestemt at kun 20 deltagere kunne bli med inn i gruva. Disse var med i delegasjonen fra Trondheim, en gjeng som ble tydelig "bergtatt" av opplevelsene inne i fjellet. Hele seansen ble formidlet på engelsk da gruppen som var med besto av folk fra flere forskjellige land. Stian Woldmo Simensen, dyktig både språk- og historiemessig, var gaid for Orkla Industrimuseum denne dagen. 

06 IMG 9021

Magdaléna Manderlová (f.1991 i Tsjekkia) er en kunstner med base i Trondheim, Norge. Sammen med en MFA-grad fra Universitetet i Ostrava, Tsjekkia (2015), og en MFA-grad fra Kunstakademiet i Trondheim, NTNU (2018), har hun også en musikalsk bakgrunn som singer-songwriter og var aktiv i den tsjekkiske indiescenen 2010-18. De siste årene har hun opptrådt i sammenheng med eksperimentell musikk.
Hennes kunstneriske praksis er engasjert i grundige feltundersøkelser, forankret i lyttepraksis. Hun er inspirert av- og arbeidet hennes er dannet gjennom dyp lytting og akustisk økologi. Arbeidene hennes tar ofte form som stedsspesifikke lydinstallasjoner eller lyd-essays som er sammensatt av feltopptak, poetisk tekst, refleksjoner og musikk.

6. november 2020 åpner separatutstillingen HISS i TEKS - Trondheim elektroniske kunstsenter. 

Manderlová besøkte Gammelgruva i august og ble veldig inspirert av stedet. For å plassere arbeidet med HISS i den lokale konteksten av kobbergruvedrift rundt Trondheim, organiserer hun en ekskursjon til Gammelgruva som en del av utstillingen.

 20 IMG 9053

Lydene i det musikalske verket, sammen med den fine lyssettingen skapte en "trolsk" stemning i gruva.

Her får du et par smakebiter:

 

Annonser


Medlemmer