Genial oppfinnelse med magnet som hovedråvare

Geir Olav og Jan Egil erobrer verdensmarkedet med magnetstaver

Geir Olav og Jan Egil har brukt hele fjoråret på å etablere sin nye bedrift - nå trekker de kunder fra hele verden med de sterkeste neodyme permanent magneter som fins. 

 


16.02.2020 - Hilde Stina Elshaug
Kategori: Næringsliv

-Hei, jeg heter Jan Egil Pallin, har du pacemaker, eller annet metall i kroppen? Du skjønner, vi har svært sterke magneter oppbevart her.

Det var kompanjongen til Geir Olav Ånesbug i JAGTECH som øyeblikkelig tenkte på sikkerheten, da vi besøkte dem på deres kontor på Heimdal tirsdag ettermiddag. Alle forsendelsene deres er også merket om sterkt magnetfelt når de går ut til markedet. 

Vi fikk lov å teste styrken på magnetene, og konstaterte at muskelkraft ikke duger for å løsne magnetene når de første har festet seg. Man bør helst ikke få en hånd, eller fot mellom to magneter.

 688F638A 7A82 4672 858D 876949FBE1AA 1 201 a2 

Geir Olav viser frem oppfinnelsen som nå er etterspurt av verdensmarkedet i oljebransjen

 

-Dette er en utrolig historie, sier Ånesbug som bor på Bjørset i Meldal.

-I 2014 drev jeg Go Engineering på Orkanger. 

-Jeg gjorde en del oppdrag for SAPEG, hvor Jan Egil Pallin hadde jobba i mange år, og var daglig leder. I den perioden solgte de flere installasjoner til norske borerigger.

-En dag ble Jan Egil i SAPEG kontaktet av det verdensomspennende oljeserviceselskapet Schlumberger som var ute etter en bedre  løsning for å rense borevæske for magnetiske partikler. Han som utfordra Schlumberger i første omgang, het Arild Saasen, professor i bore- og brønnteknologi, og som jobbet ved Det Norske Oljeselskap.

Jan Egil Pallin tok da kontakt med Geir Olav i Go Engineering på Orkanger, og la fram problemstillingen. 

-Vi lagde et system som viste seg å være effektivt, og det ble patentert via firmaet SAPEG hvor Jan Egil Pallin fortsatt var daglig leder. Det utstyret vi laget ble montert på en borerigg på Ivar Aasen-feltet.

 

Kjøpte patenten

-I august 2018 hadde vi stilt ut vår oppfinnelse MAPS på oljemessa i Stavanger, og der var det stor interesse både fra kunder og konkurrenter i Norge og utlandet.

-Da bestemte vi oss for å starte et eget firma med oppfinnelsen, og fikk med oss professor Arild Saasen som hadde "bestilt" MAPS-teknologien i 2014.

-Så skaffet vi oss medinvestorer, og blant andre, gikk Bjørn Wiggen inn som investor, og selskapet ProVenture som holder til på Pirsenteret. Sammen kjøpte vi patenten tilbake med det nyoppstartede firmaet Jagtech.

-Jeg sa opp jobben på SAPEG og gikk rett over i stillingen som administrerende direktør i Jagtech, forteller Jan Egil Pallin. Geir Olav har tittelen CTO som betyr at han har ansvaret for å utvikle produktene de selger. De tre første bokstavene i Jagtech, står for Jan, Arild og Geir, enkelt og greit.

 

-Målet er å videreutvikle teknologien og selge den over hele verden

-Vi har kontakter i mange oljeselskaper og oljeservice selskaper over hele verden, og for litt siden hadde vi besøk av en av toppsjefene i ett av verdens største oljeserviceselskap som opererer både offshore og onshore.

Da vi viste frem oppfinnelsen, utbrøt han begeistret: -Dette er jo så enkelt og genialt!

 

0B1CD862 57D2 4A66 BCB2 3DAA3F3DD9F9 1 201 a

Presentasjonen av MAPS og JAGTECH.

 

Kundene til Jagtech er både oljeselskap, oljeserviceselskap og eiere av borerigger.

-Vi har brukt det første året på å utvikle bedriften og et firma i Trondheim har hjulpet oss med merkevarebygging, så vi skal være gjenkjennbar - mye har med markedsføring å gjøre, sier Ånesbug.

-Vi har reist mye rundt med presentasjonen av oss og MAPS-teknologien på tekniske konferanser nasjonalt og internasjonalt.

På en stor internasjonal offshore konferanse i Aberdeen, oktober 2019, holdt vi en teknisk presentasjon som ble veldig godt mottatt. I Juni i år skal vi holde en presentasjon på en konferanse i Florida sammen med Schlumberger.

Produktene vi utvikler og selger er spesialtilpasset boreriggene de skal monteres på, og det meste blir produsert på Orkanger.

Begge har vi lang industriell erfaring og kompetanse, og så er det trygt å lene seg på professor Arild Saasen når det gjelder problemer som oppstår.

Vi har begynt å få et merkenavn i bransjen.

 

Blir travelt fremover

Når vi har solgt en installasjon (MAPS), må vi oftest på plattformen for befaring. Da er det helikopter og offshore-sertifikat med mer.

Noen ganger kommer vi inn når riggen ligger ved land. 

For tiden holder på å jobbe med et tilbud til olje- og gassfeltet Troll. Vi jobber også mot et selskap i Alaska som skal bore oljebrønner på land, som er opp mot 11 kilometer lange. Så blir det en tur til Houston OTC som er den største oljemessa i verden - litt større enn den i Stavanger. Snart kommer det en ny rigg fra Asia, og den skal vi gjøre befaring på. 

-Hvordan føles det å ha kommet inn på et internasjonalt marked med oppfinnelsen?

De to karene blir litt overrumplet av spørsmålet, og snakker i munn på hverandre, men vi får svaret, det handler ikke så mye om følelser:

-Vi har jo nok selvtillit. Vi har en teknologi som er god. Vi fokuserer på fysiske lover og spør hvorfor. Drivkraften er at vi er der for å hjelpe, for å løse problemer.

Vi optimaliserer så magnet-systemet skal fungere best mulig ved bruk av de sterkeste neodyme permanent magnetene som er på markedet. Så har vi de beste tekniske løsninger - et system som gjør at all borevæske som passerer må passere et sterkt magnetfelt. Det er små partikler ned på 0,005 millimeter som fanges opp av magneten, mesteparten er slitasjepartikler fra borestreng og foringsrør.

Vi tar opp 3-7 ganger så mye partikler som konkurrentene og holder på å videreutvikle magnetstavene med eksklusive metallkvaliteter.

 

Søker etter ansatte

 -Vi har etablert et salgs- og besøkskontor i Stavanger hvor vi leier inn to personer for salg og markedsføring.

-Nå holder vi på å utarbeide stillingsannonse hvor vi søker etter en person med erfaring innen logistikk, innkjøp, produksjon (oppfølging).

-Det er kun magnetene som blir produsert i Kina, alle ståldelene blir produsert på Orkdal Industriservice (Oris) på Orkanger hvor Jan Olav Løfshus fra Løkken er vår kontakt.

Fordi det er kun spesialbestillinger må vi følge produksjonen nøye.

 

Gjør ting fort

-Det tar fra 14 dager til tre uker fra vi begynner å utvikle det kunden etterspør til levering. Når vi sitter i møte med en kunde, har de fått en løsning og pris når møtet er ferdig.

Det har vært mye arbeid, ofte 24 timer i døgnet.

Når kontortid er ferdig i Norge, har de nettopp kommet på arbeid i Amerika, og det begynner å komme mailer som besvares utover kvelden.

Det har kostet både økonomisk og for oss selv å komme dit vi er i dag - nå er det kundene som kommer til oss.

 

7FB0BDB1 016D 4011 9F26 BBC1FE04F2B0

Jagtech satte norgesrekord ved å oppnå ISO-sertifisering bare tre måneder etter at firmaet var etablert. I glasset er brukt borevæske fra Nordsjøen som har stått i flere uker og derfor har skilt seg i flere lag. Glasset lukter svakt av ren olje.

 

 

355F7128 D72E 4F45 9A5A 473A75983E6E

Røff bruk gjør at magnetstavene må skiftes etter en stund. Disse har vært brukt på en norsk oljeplattform. All magnetisme i jorda og lufta påvirker retningene på borestrengen som kan være opp til 11 kilometer lang. MAPS-teknologien hjelper kompasset som brukes til å styre borekronen (MWD) til å bli mer treffsikkert.

 

Tekst og foto Hilde Stina Elshaug

Annonser


Medlemmer