Gir nytt liv til gamle møbler, vinduer og dører - ja, omtrent alt som er laget av tre

Endre Hove sier at alt henger sammen med alt, det med trevare er veldig familiært og startet lenge før han selv lærte kunsten å lage interiør etter kundens spesielle ønsker.
01.06.2020 - Hilde Stina Elshaug
Kategori: Næringsliv
-Alle mine kunder ønsker spesielle mål, og sender egne tegninger, sier Endre Hove som er en av mange i familien som har jobbet og jobber i trevarebransjen.
Historien frem til Storås Tre A/S, startet allerede i 1957 da onkelen Ingebrigt Solem og faren til Endre, Erling Hove, startet Storås snekkeri. Dette var forløperen til Storås Trevare som gikk konkurs februar 2018.
-Jeg ble da arbeidsledig og begynte å tenke på å starte for meg selv, forteller Hove.
-I juni samme år, begynte jeg å lete etter lokaler. Jeg fikk leie her av Arnt Bjørkhaug som produserte trapper i lokalene tidligere, så alt lå godt til rette for å starte med produksjon ganske raskt. Jeg fikk kjøpt maskiner og utstyr av konkursboet fra Storås Trevare, noe som var en drøy investering da vi starta på null med en aksjekapital på 30.000 som er det man må ha for å starte et A/S. Hove forteller også at han har to brødre som hjalp til med kapital i oppstarten, og er med på eiersiden i Storås Tre A/S.
Allerede januar 2019 var Storås Tre AS en realitet, et knapt år etter at den tidligere arbeidsplassen forsvant. Produksjonen starta én måned senere.
-Nå har vi hatt full oppdragsmengde i ett og et halvt år uten en eneste annonse, sier Hove. Det er et fantastisk trevaremiljø i distriktet og flere av kundene har blitt sendt hit fra de andre bedriftene som ikke har kunne hjulpet dem. Storås er viden kjent som trevareleverandør, og vi i Storås Tre leverer til hele Midt-Norge kun ved hjelp av jungeltelegrafen.
-Vi har begynt å komme på plass nå, og vurderer å skrive arbeidskontrakt og ta ut lønn, det har vi ikke gjort før.

Uunnværlig verktøykoffert/stålsett som ble innkjøpt for 15 år siden. Man kan få kjøpt ekstrautstyr, men Endre Hove sliper gjerne selv stålet for å få til det mønsteret kunden etterspør.
Tre generasjoner i snekkeriet
Fortsatt møter faren, Erling Hove, i verkstedet og bidrar gjerne med råd for å løse problemer. -Han har prøvd alt dette før. Flere kunder stikker også jevnlig innom for en prat over en kaffekopp, og noen ganger for å låne utstyr - det er sosialt og hyggelig, sier Hove.
Endre Hove's sønn Svein Joar Hove Lo, fikk jobb på Rennebu Snekkeri, etter at han også mistet jobben ved Storås Trevare. Han bestemte seg for å slutte i Rennebu for å ta oppdrag for faren som fikk påvist kreft på sensommeren 2019 og måtte starte cellegiftbehandling i Trondheim. Svein er bonde på Lo, så det passer godt på alle måter, med nærhet mellom de to arbeidsplassene, da han er far til små barn.
Torsdag forrige uke hadde Endre Hove fullført cellegiftkuren som startet i november. Det var fjerde behandling på 10 år, og denne gangen fikk han prøve en ny og mer skånsom behandling som han ikke ble fullt så dårlig av. Likevel er kapasiteten redusert med 50 prosent, så kundene har vært svært forståelsesfulle når de får beskjed om at vi må ta et forbehold med tanke på leveringstid.
Svein Joar har jobbet på full tid i snekkeriet en god stund selv om han leies inn ved behov og driver gården i tillegg.
-Det er veldig variert arbeid her, vi gjør alt mulig, sier han. Her produserer vi etter ukurante mål; vi skifter glassruter, maler, reparerer og produserer nytt. Vi har ingen frister, men klarer stort sett å levere innen fem uker, selv om vi tar forbehold om leveringstid, spesielt i koronatiden.

En kunde i Haltlia i Romundstadbygda har levert materialer fra en dør på et gammelt hus som skal gjøres beboelig. Hove har fått i oppdrag å rekonstruere omramming med dekor så det blir mest mulig likt det opprinnelige.
-Vi har et vidt spekter med interiør, men kan ikke konkurrere med de som lager vindu etter standardmål
-Vi lager og reparerer dører, vinduer og sprosser, utvendig og innvendig omramming, sier Endre Hove. Vi kopierer gamle og lager nye - alt i tre. Vi har reparert en gammel gyngestol og mange andre møbler som vi pusser opp. Alt kunden har ønsker om, prøver vi å hjelpe med. Vi har også laget innredning til båt, et vindu i palisander-tre som kunden selv hadde liggende. Og så har vi et prosjekt for byantikvaren i Trondheim.
-Dette er den beste medisin jeg kunne fått.
-Da jeg startet så jeg for meg en hobby med å pusse opp gamle møbler, men jeg har hatt fullt opp hele tiden - det kom bestillinger fra hele Midt-Norge, bare ved jungeltelegrafen, og så har jo folk facebook. Jeg har ikke kommet så langt at jeg har skaffet det ennå, jeg ble jo syk og så kom korona. Folk har vært veldig tålmodige.

Et nytt vindu som skal til et fredet hus i Rindal er laget helt fra bunn etter en liten tegning. Det er innsatt med linoljemaling som de brukte i gamle dager, men sjelden i dag. Nå skal glasset monteres på.

Noen kom innom med en rokk som er datert år 1873. En del er ødelagt og Endre har lovet å prøve å fikse den.
Tekst og foto: Hilde Stina Elshaug