Godsaker fra naturen og fra kjøkkenhagen

Ane plukker helsebringende blåbær fem meter fra trappa si.

5.-7. august blir det lokalmat-festival i dalføret vårt, og i den forbindelse inviterer Ane Haugen Wexelsen til nyttevekstsafari i skogen rundt Oppigard Haugen.


01.08.2021 - Anne Mari Svinsaas
Kategori: Landbruk

- Naturen er full av vekster som vi kan nyttiggjøre oss. Brennhuttu, blåbær, ryllik og rognbær er for eksempel vekster som vi kan bruke både til mat og til medisinsk bruk, etter gammel tradisjon, sier Ane Haugen Wexelsen. - Brennhuttu, for eksempel, kan brukes både til suppe og skjerf, legger hun til.

- I den medisinske tradisjonen er det velkjent at ryllik er en unik plante som inneholder 120 forskjellige komponenter som har positiv innvirkning på helsa vår. Ny forskning viser at romerske hærførere alltid hadde ryllik i oppakningen. Hensikten var å motvirke forkjølelse, influensa eller andre infeksjoner som kunne gjøre en offiser dårlig egnet til kamp, forteller Ane Haugen Wexelsen.

Plukker blåbær i nattøyet

Ane og familien bor relativt ensomt til ovenfor Haugen-gårdene, og skogen omgir huset. Hun kan derfor springe ut i nattklær eller slåbrok for å plukke blåbær til frokostgryna. Blåbærene vokser i skogkanten ti meter unna trappa, og nå modnes nye bær hver dag. - Utrolig deilig, sier Ane og putter blå smaksbomber i munnen.

- Du nevnte rognbær?

- Ja, bæra på rogna er velkjent som febernedsettende middel. Og furua kan gi oss vanillin som vi bruker i is og andre godsaker. Blåbær har innvirkning på synet i tillegg til at det er kjempegodt både å spise direkte fra lyngen eller foredle til saft og syltetøy, som vi ofte bruker blåbæra til.

- Når safarien er over og dere har sanket ulike vekster - hva skjer så?

- Da skal kokkene på Bergmannskroa lage fireretters middag der de benytter det vi har plukket, og vi kaller det en 4-retter fra "Terroir" Løkken. Hvilke retter er foreløpig en hemmelighet, sier Ane. - "Terroir"-begrepet brukes for å gjøre folk bevisste på maten vi har her; matproduksjonen i og rundt Løkken og hva vårt jordsmonn gir av kvaliteter til maten, opplyser hun.

- Velkommen til nyttevekstsafari!

Sjøl leverer hun flere vekster fra egen kjøkkenhage til Bergmannskroa, der hun har bladpersille, koriander, spinat, squash, gresskar, grønnkål, hodekål og ulike salater. 

- Det blir kjempespennende å se hvor mange som kan tenke seg å bli med på nyttevekstsafari her i Hauga-gardan og i marka vår. Og så må jeg nesten få nevne at Trondheim og Trøndelag er valgt til europeisk gastronomiregion i 2022, og her blir Orkland og Løkken også viktige. Her på Løkken skal vi gjennom prosjektet Løkken Haveby vise fram samarbeidet mellom lokale  produsenter, lokal restaurant og ikke minst Meldal videregående skole til europeisk gastronomi-miljø, avslutter Ane Haugen Wexelsen.

 

 

 

 

Annonser


Medlemmer