Framtida er staka ut i Groeggen søndre.
Det ble enklere å bestemme seg for å bygge nytt fjøs da Ingebrigt sa han ville overta. Mona og Anders er i dag glade for at de torde å satse.
05.02.2021 - Aud Inger Kalseth
Gammelfjøset var bygd i 1935, og selv om det har vært oppgradert innvendig mange ganger, så ble tanken på noe nytt stadig mer forlokkende. Fristen for å bygge lausdrift-fjøs er i dag år 2034. Men å utsette det lenger og veie for og imot et vanskelig valg, gjør ikke hverdagen spesielt god. Så da Ingebrigt sa han var innstilt på å overta med tid og stunder, ble det satt fart på planlegginga og bygging av nytt fjøs bestemt.
Det er Steinar Myhre AS som har levert det meste av bygningskroppen, som er i betong. Nå er det tillatt med gjødsels-kjeller igjen, og det er kjeller under hele fjøset. Det er montert vifter som skal sørge for at gassen fra kjelleren ikke skal være farlig. Mona og Ingebrigt har opplevd hvor farlig gassen fra gjødsels-kjelleren kan være, og har ikke noe ønske om å oppleve det flere ganger.
For å få et lokalt innslag med bygginga, så er taket levert fra Opøien & Svorkdal.
Det jeg omtaler som gammelfjøset, skal fortsatt være i bruk og huse okser og ammekyr av rasen Sida Trønder- og Nordlands-fe, også kalt Røros-fe. Sistnevnte er ikke så store, men de er gode beitedyr som holder kulturlandskapet ved like, og så er det en rase det blir satset på for at den ikke skal forsvinne. Med tiden skal det bli 26 kyr av denne rasen.
Ny-fjøset er bygd 30 cm høyere enn standard. Det gir en god rom-følelse og gjør at det blir mye lys. En bonus er at det er blitt kontor i «2.etage».
De har i dag 30 melkekyr, men kan øke til 48 stk. Melkeroboten har kapasitet til 60 kyr. Kyrne har en chip i øremerket som gir dem tilgang til kraftfor flere ganger om dagen og som registrerer det meste av det de foretar seg. Hvis de ikke går til melkeroboten, blir det oppdaget raskt.
De tok i bruk fjøset 12.desember, og de første ukene har de brukt det meste av våken tid i fjøset. Uttrykket «det er ikke enkelt å lære en gammel ku å gå til en ny bås», har de fått kjenne på kroppen. Noen dyr er ikke så modig og andre driver med hersketeknikker, men nå ser det ut til å begynne å dra seg til. Det er Rikke Filseth som er deres rådgiver i Tine, og Mona vil gjerne gi ros til henne for gode råd og hjelp underveis.
Langs den ene langveggen er det binger for kalver og ungdyr. De fleste verdiget oss bare døsige blikk, men noen var absolutt klar for litt kosing.
Det er Mona som blir mest i fjøset. Anders kjører for Fsk Dyretransport og Ingebrigt kjører gravemaskin for Lesja Bulldozerlag AS.
De tror ikke det blir mindre tid i fjøset, men de kan selv bestemme når de vil gjøre arbeidet. Det gir muligheter til å få delta mer i det sosiale liv (når koronaen er over).