Grønn kraftproduksjon i Mosbryndskjerva

Det nærmer seg ferdigstillelse av Kraftverket som er under oppføring i Mosbryndskjerva.
21.10.2020 - Hilde Stina Elshaug
Kategori: Næringsliv, samfunn
Skjerva Kraftverk skal gi strøm tilsvarende 440 husstander. Strømmen selges spot på Nordpool-børsen. Det vil si at hvem som helst kan kjøpe strømmen. Skjerva Kraft fikk i 2016 innvilget søknad om bygging av vannkraftverk i Mosbryndskjerva.
Ola Sølberg var, sammen med fem andre grunneiere, initiativtaker til å starte Skjerva Kraft for over 10 år siden. Målet var å bygge ut Mosbryndskjerva og selge strøm til markedet. Konsesjon ble senere solgt til Clemens Kraft A/S, mens grunneierne sitter på fallrettighetene.

Ola Sølberg er initiativtaker og grunneier. Veien han står på ble bygd i 1973 av et veilag bestående av hytteeiere og grunneiere, og har blitt påbygd gradvis. Veien til høyre fører til inntaksdammen på hans eiendom.
Ola Sølberg slutta som melkebonde for to år siden på grunn av allergi, og driver nå som kornbonde. Han er grunneier og har fallrettigheter sammen med andre gunneiere. Han forteller at Skjerva Kraftverk skulle stå ferdig i høst, men arbeidet nederst er stoppa på grunn av endra utslippskrav. -Jeg håper de får retta opp i løpet av året slik at vi kan få prøvekjørt før nyttår, sier Sølberg da vi møtte han på stedet, 13. oktober. Vi fikk bli med på en omvisning på hele byggeprosjektet som utgjør en strekning langs en rørgate med 2,6 kilometer nedgravde rør fra dammen til kraftstasjonen ved Skjerva Mølle. Den 13. oktober gjensto ca. 250 meter rørlegging.

Her er bilde fra der kraftstasjonen skal stå. Helt til høyre i bildet, ser du det er merket av hvor en del av berget skal sprenges bort for å lede vannet i ønsket retning. Denne "knausen" er årsak til at arbeidet har stoppet opp midlertidig.
Inntaksdammen
-Inntaksdammen blir forhåpentligvis ferdig i løpet av et par måneder, og mitt råtips er at den vil bli på ca. fem dekar, men det vet jeg ikke. Den kommer ikke til å bli spesielt dyp. Inntaksdammen reguleres automatisk og skal alltid være full. Hvis vannstanden synker, vil dette bli registrert og utslippet stoppe, det skal alltid være minstevannføring. Sølberg forteller at det er i dette området han er grunneier. Her har han hjulpet til med å rydde og fjerne noe skog som ble tatt ned der dammen kommer ganske snart. Mye av nedslagsfeltet er fredet natur. Hele neste sommer skal brukes til å rydde opp etter arbeidet.

Sølberg forteller at 1/3 av traseen har stålrør som ble skipet inn til Ålesund. Resten er glassfiberrør som kom med trailer inn fra Polen.

Her leveres store mengder betong til konstruksjon av demningen

Bygging av demning.

Midt i bildet ser vi Mosbryndskjerva som kommer til å fylle dammen når demningen er ferdigbygd. I bakgrunn: Hoelslåtta i forkant av Resfjellet. Høgkjølen og Bakkjølen til høyre et stykke innover.

Gamle inntaksdammen (såvidt synlig i bakgrunn) til Skjerva Mølle som slutta å levere strøm i 1954, men hvor mølla var i drift for å dra kverna frem til ca.1970.
FAKTA
NVE gir Skjerva Kraft AS tillatelse til å bygge Skjerva kraftverk i Meldal kommune i Sør-Trøndelag. Kraftverket vil ha en årlig produksjon på om lag 8,4 GWh. Dette tilsvarer forbruket til om lag 400 husstander (Pga optimalisering av anlegget, er tallet økt til 440 husstander pr. okt. 2020)
Skjerva Kraft AS (som er et selskap under Clemens Kraft A/S) er byggherre og vil eie kraftverket. Hele byggeprosjektet er satt bort til Brødrene Dahl.
Brødrene Dahl (Hywer) er hovedentreprenør.
Orkla Maskin er lokal entreprenør på mesteparten av rørlegginga.
O. LILLEÅS GRUSTAK/TRANSPORT har lagt stålrørene.
Brutto fallhøyde (m) 252
Lengde rørgate(m) 2600
Effekt (MW) 3,1
Produksjon (GWh/år) 8,2 (økt til 8,4 pr. okt. 2020)
Minstevannsføring sommer (l/s) 90
Minstevannsføring vinter (l/s) 50
Kilder: Ola Sølberg (grunneier og innehaver av fallrettigheter sammen med andre grunneiere) og Clemens Kraft
Noen av bildene er tatt i februar.
Tekst og foto: Hilde Stina Elshaug