Har du tenkt over hvem som sitter i kassen på nærbutikken din?

 

Kristine L. Solli har i mange år hatt sommerjobb på COOP Prix på Løkken, men om vintrene har hun studert i Wales og er snart ferdig med sin doktorgrad i politikk (Ph.D) med fokus på skepsis til EU.


07.08.2018 - Aud Inger Kalseth
Kategori: Bli kjent med...

Kristine L. Solli har jeg kjent til siden hun første gang hadde sommerjobb på Prixen og har opplevd henne som et friskt pust, spøkefull og med sans for en god replikk. Latteren sitter løst. Jeg har også kjent til at hun dro til Wales for å studere, men våknet skikkelig til da jeg plutselig fikk se og høre henne som ekspertkommentator på Dagsrevyen. Det er alltid stas å se kjentfolk på TV og når det er som ekspertkommentator, er det ekstra stas.

Derfor har jeg siden hun dukket opp på Prixen i sommer prøvd å få til en avtale om et intervju for å få høre mer. Kristine sa seg villig, men det tok litt tid før vi begge hadde anledning (sommerjobber er tidkrevende må vite!). Nå har jeg utsatt henne for et forhør og skal prøve å fortelle, på en oversiktlig måte, hva jeg fikk vite.

Kristine startet med et årsstudium i samfunnskunnskap. Etter det ble det en Bachelor i Europastudier, hvorav deler av den ble tatt som utveksling i Cardiff. Hun trivdes imidlertid så godt i Wales at hun fortsatte med å ta sin Master (European Studies) der. Hun har hele tiden holdt fokus på Europa og da hun startet på doktoravhandlingen sin, ble det skepsis til EU i Norge og Storbritannia, Ukip og brexit. Hun startet i god tid før folkeavstemningen og var den eneste som valgte dette temaet. Det var et tema som traff godt, det synes hun selv også. Det ble enkelt for forskningen å finne folk som ville la seg intervjue, og hun synes det er litt stas at Nigel Farage, tidligere leder av United Kingdom Independence Party (Ukip), lot seg intervjue.

En doktorgrad betyr forskning og er en ensom jobb.  Det er ingen undervisning, men hun har hatt to professorer som veiledere. De har hun drøftet problemstillinger og hypoteser med, ellers er alle studiene på egen hånd. Derfor var det en spennende og morsom avveksling da hun kunne begynne med feltarbeid og skulle intervjue folk. Å sitte timevis i et arkiv og lese gamle aviser, som også var en del av feltarbeidet, var på langt nær så spennende. Hun har studert den bølgen av nasjonalisme og populisme som er på fremfart og som i Storbritannia har ført til Brexit. Der har de en formening om at EU er årsaken til alt som går galt og at de økende forskjellene mellom folk skyldes EU. Derfor ønsker de en forandring og populistene lover jo forandring, så Nigel Farage hadde en lett jobb. Vi ser jo det i resten av Europa også. Populistene fosser fram ved å love forandring og agere på en helt annen måte enn vi er vant med at politikere gjør.

Kristine synes det har vært fantastisk å studere i Wales og føler hun har fått god kontakt med professorene og god hjelp. Etter 10 år med studier er hun i ferd med å komme i mål. Hun har funnet seg vel til rette i Storbritannia og vil prøve å få seg en jobb der. Hun er klar på at det ikke vil bli så enkelt, for det er et smalt emne hun har valgt, men hun håper en doktorgrad vil vise at hun kan å forske i tillegg til den kunnskapen hun har om politikk. Det handler nok om å starte langt ned og skaffe seg erfaring som vil hjelpe henne til å nå et mål om å få jobbe med politisk analyse.

Jeg ønsker henne all mulig lykke til.

Tekst og hovedbilde: Aud Inger

Flere bilder: Kristine: Bilde 1: fra feiringen av St. David´s Day i Cardiff. Bilde 2: fra Kristines Master Graduation i 2015

Annonser


Medlemmer