-Her er en godbit!

Marius viser stolt frem låret som er en skikkelig godbit

De 16 elevene Arne Marius Hilstad, Jan Even L Lomundal, Maren Monsø, Håvard Skagemo, Karen Sofie Stene, Kajsa Døsvik Sandaker, Ida H. Kristiansen, Guro Søyseth, Tonje Grut, Magnus Kalseth, Marcus Nielsen,  Håkon Eithun, Knut Øverøyen, Ann Eli Ustad, Emma Fossmo og Erik Øverøyen fra valgfaget Friluftsliv ved Meldal Barne- og ungdomsskole (8. 9. og 10. trinn), hadde noen spennende skoletimer tirsdag, hvor de fikk anledning til å partere en elgkalv som lærer Jon Drugli hadde skutt i nærheten av sitt hjem på Drogsetmoen noen dager tidligere. 


04.10.2017 - Hilde Stina Elshaug
Kategori: Barn og ungdom, Skole og utdanning

Elevene skulle få lære hva som blir mat og hva de forskjellige delene på dyret kalles og kan brukes til. Åtte av elevene har allerede vært med på jakt sammen med voksne jegere. 

Med seg i skolekjøkkenet hadde de lærer ved mat og helse Vigdis Wibe Klungervik som assistent, og kontaktlærer for 8. klasse, matematikk- og arbeidslivsfaglærer Sverre Lo som også er jeger, og ifølge Jon Drugli ekspert på å slakte og partere storvilt. 

Elevene fulgte nøye med når Jon og Sverre gikk løs på skrotten med hver sin kniv og samtidig gav en grundig beskrivelse av hva de gjorde, hvorfor og hva man kunne bruke delene til. Noen sammenligninger med menneskekroppen ble også gjort. 

 

IMG 6823

Sverre forteller at han vanligvis parterer dyret mens det henger.  Han starter med bogen (framfoten), så tar han hofta med låret. Indrefiléten skjæres løs fra ryggraden, så tar han sidene før ytrefiléten. Når skroget er rensket, viser Sverre hvor fosteret ville ligget, og kommet ut. 

-Flatbiffen er flat! Sverre holder opp biffen. Han skjærer løs lårtunga som ligner på indrefilét og ler godt når han forteller om noen som trodde de fikk tak i indrefilét, så var den seig! 

-Her er det godsaker! Det er en liten kjøttbit på låret som vissnok er det beste kjøttet på hele dyret. 

Jon: -Her ser dere ilten, den samler opp gørr og må ikke bli med i kjøttdeigen!

 

IMG 6828

 

Her er det indrefiléten som skjæres løs fra ryggraden med stødig hånd. 

  

 IMG 6840

Maren, Ann Eli og Ida skjærer løs det som skal bli kjøttdeig. Maren har vært på fuglejakt med pappa. Ann Eli kan godt tenke seg å bli jeger. Det kan også Ida som vil jakte på både små- og storvilt, hun sier at hun valgte dette faget på grunn av jaktinterressen. Alle liker de friluftsliv generelt.

 

IMG 6847

 

Håvard og Jan Even er begge 14 år og håndterer kjøttet med den største selvfølgelighet. De har begge deltatt både på jakt, slakting og partering av dyr tidligere. Begge har tatt jegerprøven selv om de ikke er gamle nok til å gå på jakt alene.

Jon Drugli som er hovedlærer i valgfaget friluftsliv, som er nytt av året, sier at han ser frem til et spennende skoleår hvor "veien blir til mens vi går". Men elevene kan se frem til å være mye ute siden det å være på tur er det viktigste med faget. Vi får stikkord som gapahuk, bålbrenning, jakt, fluefiske/fluebinding og Marcus har allerede vist oss hvordan man fisker med flue i elva, sier han. Og skoleåret med friluftsliv-valgfag avrundes med overnattingstur i juni.

 

Tekst og foto: Hilde Stina Elshaug

Annonser


Medlemmer