Hilsto-sætra restaureres

Dugnaden avsluttes med minikurs i nesting-makeri. Leder i Meldal jakt- og fiskarlag, Gunnar Wiger, står for undervisninga. Fra venstre: Marius Dørdal, Ola Resell, Olav Gjøås, Ole Jon Gjøås, Håkon Ramstad og Gunnar Wiger.

Helt øverst i setergrenda i Vålåskaret ligger et lite setertun. Dette er Hilsto-setra som «Jeger og fisk» arvet i sin tid.


06.07.2021 - Anne Mari Svinsaas
Kategori: Kultur, Lag og foreninger, Kulturhistorie

Meldal jakt- og fiskarlag, som det heter nå, eier Hilsto-sætra. Laget har tidvis brukt sætra en god del, blant annet til utleie. Laget brukte den også som lagshytte og hadde møter og andre aktiviteter her. Nå har den stått nokså ubrukt i en del år, og dette vil jakt- og fiskarlaget nå endre på.

Dugnad må til
Seks karer driver slåttearbeid rundt den gamle sæterstuggu denne varme junikvelden. Dalen fylles av låt fra motorsag og ryddesag, og før kvelden er omme, er det rydda og trivelig rundt setra.

- Vi har hatt som mål å rydde gras, kvist og kvast rundt setra minst en gang for året, men seterbygningene har ikke vært mye i bruk. Nå har vi imidlertid fått midler fra riksantikvaren for å sette i stand sæterstuggu. Den har seget, så vi må heve den og skifte syllstokker. Det blir første trinn, forteller Ole Jon Gjøås i Meldal jakt- og fiskarlag.

Arv som må forvaltes
- Hilsto-sætra fikk laget som arv for lang tid tilbake. Arven omfattet også en god del utmark, og noe av dette er solgt til hyttetomter. Eiendommen var så stor at jakt- og fiskarlaget var med i forhandlinger rundt samenes beiterettigheter i Trollheimen den gangen dette var på dagsorden, supplerer Eirik Vaslag, tidligere lagsleder.

Nå skal altså den vesle, uanselige sæterstuggu få ei bedre framtid i tett samarbeid med riksantikvaren. I Meldal jakt- og fiskarlag er målet å berge den fredede bygningen fra forfall og ta den i bruk i større grad enn det som har vært tilfellet.

Redningsdugnaden for Hilsto-sætra er i gang.

Annonser


Medlemmer