Historisk reise fra Trondheim til Løkken Verk

SDS Hansteen (Foto: Lene Strøm / Trondhjems Sjøfartsmuseum)

Du kan nå bli med på en historisk reise med buss, bane og båt. 


11.06.2019 - Hilde Stina Elshaug
Kategori: historie, Nyheter, Kultur

Vi gjenoppretter den gamle forbindelsen med Thamshavnbanen og dampskip fra Orkanger til Trondheim. 

Det blir togtur, tur med SDS Hansteen og buss med RHF Trøndelag.

I tillegg er det med åpning av digital kultursti på Orkanger, besøk i Thamspaviljongen på Bårdshaug, besøk i Informasjonssenteret på Orkla Industrimuseum på Løkken Verk og middag ved Bårdshaug Herregård.

 

image17

Thamspaviljongen/ The Norwegian building (Foto: Kajsa Selnes)

 

Dette blir en søndag fullspekket med historiske opplevelser.

Turen er lagt opp med to grupper som kjører hver sin vei til Orkanger, en med SDS Hansteen inn Orkdalsfjorden og en gruppe med buss først til Løkken Verk og besøk i Informasjonssenteret før turen går ned igjen til Orkanger med Thamshavnbanen. Gruppene møtes ved det gamle dampmaskinhuset som var sentralt på sagbrukstomta til Strandheim Brug, hvor kulturstien på Orkanger «digital vandring» blir offisielt åpnet. 

Turen fortsetter opp til Bårdshaug med både besøk i Thamspaviljongen og middag på restaurant «Ministeren» på Bårdshaug Herregård. Etter besøket på Bårdshaugplatået skiller gruppene igjen lag og en gruppe reiser til Løkken Verk med Thamshavnbanen, besøk i Informasjonssenteret og buss tilbake til Trondheim, mens den andre gruppa nyter turen fra Orkedalsören inn til Trondheim.

Det er Orkla Industrimuseum som står bak tilbudet om denne historiske reisen med Christian Thams og kommunikasjon som gjennomgangstema. Turisttrafikken gjennom Orkdal og Meldal til naturskjønne Trollheimen, var et av argumentene Christian Thams brukte i sin konsesjonssøknad om å få bygge og drive Thamshavnbanen. Når Thamshavnbanen åpnet i 1908 ble og damskipsforbindelsen Trondheim – Orkanger satt i drift med D/S Orkla, Trondheimsfjordens hvite svane. 

Det at det er satt opp buss ene veien er heller ikke utenfor temaet om Christian Thams.

 

image19

Rutebil fra Klæburuten (Foto: Ingar Lien / RHF Trøndelag)

Allerede i 1909 startet Chr. Salvesen & Chr. Thams’ Communications Aktieselskab opp det første rutebilselskapet som trafikkerte mellom Svorkmo og nordmøre. Senere var det Trondhjem-Orkladal Billag som skulle ta over persontrafikken mellom Løkken Verk og Trondheim da Thamshavnbanen ble nedlagt i 1963. 

Sammen med Trondhjems Sjøfartsmuseum, Rutebilhistorisk forening Trøndelag, Orkdal kommune, Orkanger Aktivum, Thamspaviljongen og Bårdshaug Herregård har Orkla Industrimuseum lagt opp turen som den kunne vært for om lag 100 år siden. 

 

image18

Thamshavnbanen (Foto: Stine Aasløkk / Orkla Industrimuseum)

 

Div lenker

https://trondheimsjofart.no/om-hansteen

https://oi.no/besok/thamshavnbanen/historie

http://www.thamspaviljongen.no/

 

John Arnt Holmen

 

image20

Christian Thams (Foto: Bjørn Tokle / Orkla Industrimuseum)

Annonser


Medlemmer