Husbygging

 

Et tilbakeblikk på byggebransjen i trettiåra, før den tid sementblander og kappsag kom i bruk.


06.04.2019 - Borgny Stina Elshaug
Kategori: historie

Verktøyet den gangen var hammer, sag og øks, tappjarn, og høvel, og ikke å forglemme blandingsspaden. Ja, det er stor forandring fra den tid til i dag. I dag kommer dører og vinduer ferdige fra verksted, så det er bare å sette dem på plass og feste dem. Men dengang ei, alt kom i smått, om en skal si det slik. Karmen var ikke sammenslått, dører og vindusrammer var ikke innhøvla. Så måtte vi hengsle, sette inn lås og legge inn glass. Arbeidet på byggeplassen var mye mer allsidig enn nå.

En av mine kamerater fra unge dager, Sigurd Engen og kona Lina skulle bygge seg hus på Løkken. Han kontaktet da meg og Ingebrigt Gråden om vi var interessert. Han hadde ei tegning på ca. 60 m2 grunnflate. Huset skulle bygges i en og en halv etasje. Sigurd ville ha en fast pris på hele jobben. Den skulle omfatte: Forskaling og støping av grunnmur, oppsetting av råbygget, innredning med kjøkkenbenk og skap og loftstrapp og murpipe. I andre høgda skulle vi bare legge gulv, så kunne han ta resten litt om senn sjøl. Så var det prisen da. Etter litt akkedering fram og tilbake vart vi enige om 900 kroner for arbeidet.

Da arbeidet var utført, rekna vi ut at vi hadde tatt en timepris på 0,56 kr. På kommunalt arbeid var det en timepris på 50 øre, så det gikk da bra.

Skal vi sammenligne med priser i dag, så er ikke 900 kroner nok til ett dagsverk til en snekker, med sosiale utgifter og moms. Så det var andre tider. Framkomstmiddelet var sykkel. Vi kjørte fra Lund til Løkken hver dag, så vi behøvde ikke trimme når vi kom heim. Trimmen fikk vi gratis.

 

fullsizeoutput 55aa

Ola Syrstad

 

 

Av Ola Syrstad.

Meldal Historielag, årbok 1989, 30. i rekka

 

Red: BSE

 

Annonser


Medlemmer