Julehuset på Løkken - et landemerke i mørketida

 

Gjett hva vi fant inne i huset til Anne-Lise og Nils da de slapp oss inn 8. januar!


08.01.2020 - Hilde Stina Elshaug
Kategori: Jul

Anne-Lise Ramvik (fra Frøya) og Nils M. Kobberød (fra Oppdal) har bodd på Løkken siden 1997. 

I 2000-2001 startet Nils med å pynte fasaden på huset med julelys. Etterhvert har det bare blitt mer og mer, og ingen vet hvor mye lys som kommer til å få plass på det gule huset helt nederst i Steigabakkan.

-Det er nisser overalt!

Inne i det koselige huset blir vi møtt av nisser av alle slag hvor vi enn snur oss fra vi passerer dørstokken.

Nils har samlet på nisser hele livet, mens Anne-Lise ble påvirket av Nils og bitt av basillen. Hun har ikke noe spesielt forhold til nissene og har ikke noen gamle nisser fra barndommen slik som Nils, det er bare gøy å samle.

-Vi kjøper endel nisser og engler på loppemarkeder og julemesser, sier Anne-Lise.

-Når jeg kjører på Nordmøre, er jeg innom “alle” butikker på veien, så det blir en del nordmørsnisser, sier Nils og humrer godt. Han kan også fortelle at han selv bruker nisselue hele desember. Det er gøy og vekker litt oppmerksomhet.

 

 

IMG 6226

"Stafne-nisse". Nils kjøper tre-fire nisser på Rennebumartnan hvert år. Da er det fast takst å besøke Tove Stafne sin “nissestand”. 

 

Det er nisser i alle rom, og Nils anslår at det er 250 tøynisser pluss krusnisser med mer. Anne-Lise tror det må være flere nisser og det er undertegnede enig i. Nissene skal telles når de pakkes i store plastkasser og stables på loftet til helga.  -Det blir jo veldig tomt i huset da, så vi tar det gradvis, sier de.

 

 

fullsizeoutput 1853

Anne-Lise sitt røykerom

 

Røykerommet til Anne-Lise er også fullt av nisser.  -Vi prøver å få tak i nisser vi ikke har fra før.  Når du kjøper en nisse, så skal den ikke pakkes ned, men settes frem med en gang. Jeg er også veldig glad i engler, så det har jeg mye av, sier hun.

Den grå nissen på hylla er fra aktivitetssentert på Ansver. Julegardinene i røykerommet er det Nils som har sydd, -Jeg syr litt av hvert ler Nils, men hverken han, eller Anne-Lise har begynt å lage nisser selv ennå. De hjemmelagede nissene er det barn og barnebarn som har laget. 

 

44sZ+TtaQn6WPnWfSVytGQ

Skrinet er dekorert av ei datter og nissene er laget av barnebarn

“Bestefar, du e tullat”, sa barnebarnet en gang da han fikk se alle nissene. Nils og Anne-Lise har full kontroll på nissene og finner frem et knippe laget av barnebarna.  

 

CE7BB76D 557E 4001 B75E 45165231D815

 

Nils: “Så ble det hvitt juletre i år”.

-Vi hadde ekte tre da moren til Nils brukte å være her i jula, men så begynte hun å reagere på treet, sier Anne-Lise. -Jeg ble også etterhvert ganske lei av å skaffe juletre svarer Nils. 

 

8684ABE7 E004 4175 BA1F 5831B13B24E3 1 201 a

Hjemmelaget nisse

Nissen på bildet over er en av få som Nils har med seg fra barndomshjemmet. 

-Mamma har noen gamle nisser hjemme, sier han. -Da faren min døde i 1995 tok broren min over huset. Min bror døde av kreft i 2003 og da var det noen andre som ryddet huset og det meste ble kastet til min store fortvilelse.

 

 

2E7A0CE2 D3DE 4CA7 A8AA 176C83915D01 

Huset er et landemerke for de som kjører forbi her. Når lastebilene kommer sørfra, så vet de at de snart er i Løkken sentrum når de ser huset vårt, sier Anne-Lise. -Mange privatpersoner stopper også for å ta bilde av huset. Mesteparten av lysene vil bli fjernet snart, men noen pærer får henge til neste jul. Kanskje blir det også noen nye lys i år. 

 

BEC53AD7 B182 4390 830C E8F89CC18226

Eva Helene Kulbrandstad har laget de to nissene som står ytterst til høyre og venstre av nissene under trappa.

 

Tekst og foto: Hilde Stina Elshaug

 

Annonser


Medlemmer