Kan Løkkens mineralreserver utnyttes?

F.v. Leder i Bergmannsforum Asle Birger Bjørgen, nestleder Ola Sletvold, Ole Nordsteien, Harald Ese og Arve Slørdahl.
06.11.2024 - Marit Mjøen

Bergmannsforum hadde utfordret tre nestorer innen bergverksdrift for å gi en vurdering av mulighetene for framtidig utnytting av mineralreserver i Løkken-området. De tre utelukket det ikke, og fikk delvis gehør fra en forsker ved Norges geologiske undersøkelser.

Orkla Gjestebolig var fullsatt i kveld med over 70 i festsalen, og det er ingen tvil om at temaet engasjerer lokalbefolkningen. Tidligere overingeniør ved Orkla Grube-Aktiebolag, Ole Nordsteien, tidligere sjef for Orkla Grubers oppredningsverk, Harald Ese og tidligere gruvesjef i Orkla Grube AB og Løkken Gruber AS, Arve Slørdahl ga publikum en interessant gjennomgang av både historien om gruvedrift på Løkken og avvikling av gruvedrifta i 1987. Og ikke minst deres vurdering av mulighetene for utnytting av mineralforekomstene som er lagret i bergvelter, slam og mineraldeponier i Løkken-området.

MINERALBEHOV
Leder i Bergmannsforum, Asle Birger Bjørgen, ønsket velkommen og sa at forumets oppgave er todelt – ta vare på historien, men også påvirke videre utvikling av Løkken.

- I en tid der mineraler og metaller er ekstremt mye etterspurt i hele verden, kan det vel være interessant å vite litt om det er verdier og muligheter i bergveltene og deponiene etter 333 års gruvedrift i Løkken-området, sa Bjørgen.

VERDIER I DEPONIER
Foredragsholderne Nordsteien, Ese og Slørdahl var enige om at det ligger mineralverdier i deponiene.
Nordsteien og Ese sa at Forurensingsloven som kom i 1983 ga gruvedrift i Norge mange utfordringer, men påkrevde tiltak og forskning ga også noen ideer om utnytting av deponier etter at gruvedrift ble avsluttet. Mineralreservene etter at Orkla avsluttet drifta i 1987 ligger først og fremst i Bjørndalen like sør for Fagerlia, Slamdammen på Løkken Verk og steinveltene rundt Vaskeriet ved Brakkann.

Nordsteien avsluttet med følgende viktige pekefinger: - Utnytting av reservene må aldri skje uten å ha en god miljøplan.

Arve Slørdahl avsluttet sitt foredrag med å se inn i glasskula: - Foredling av mineralreservene kan sikkert utnyttes en gang i framtida. Det kreves en god organisering av drift, finansiering, utvikling av teknologi og en god plan for miljøutfordringene.

LØKKEN EN DEL AV NY FORSKNING
Optimismen fra de tre nestorene ble godt på vei støttet av dagens forskere på mineralutnyttelse. Forsker ved Norges Geologiske Undersøkelser, Ulf Hauptfleisch, orienterte forsamlingen om at Norge er med i et Nordisk samarbeidsprosjekt der det jobbes for en mer miljøvennlig og bærekraftig mineralnæring i Norden.

Han fortalte at forskere har gjort undersøkelser av avfallet fra den nedlagte Løkken-gruva og det kan vise seg å være gull verd i det grønne skiftet. NGU er godt i gang med å kartlegge innholdet av kritiske mineraler i det historiske avgangsdeponiet.

- En av aktivitetene i programmet er pilotstudien av det gamle avgangsdeponiet ved Løkken gruve. Her tester NGU-forskere ut ulike metoder for å finne ut hvilke som fungerer best og kan tas i bruk når andre massedeponier skal kartlegges.

Asle Birger Bjørgen i Bergmannsforum avsluttet foredragskvelden med å si at siste ord er absolutt ikke sagt om tema framtidig mineralutnytting.

Annonser


Medlemmer