Kan vi klare oss uten sanitetskvinnene?

 

Lene Lerang og Cecilie Skavland tok turen fra Oslo og sekretariatet i N.K.S. sentralt for å fortelle interesserte om sine arbeidsoppgaver i Norges største kvinneorganisasjon.


24.09.2019 - Aud Inger Kalseth

Kvelden var beregnet på eventuelle nye medlemmer og personer som vurderer å bli medlem. De som møtte opp var imidlertid gode, og de fleste, gamle medlemmer. Men det var mye interessant å få med seg, for vi oppdaterer oss ikke hver dag. Lene Lerang startet opp og tok for seg de neste temaene.

Ideelle virksomheter.

N.K.S. eier to revmatismesykehus og Jæren DPS. Fem veiledningssentre, som er et lavterskeltilbud for mennesker som trenger noen å snakke med i en vanskelig livssituasjon. Det kan være sorg, alvorlig sykdom i familien, pårørende til rusavhengige osv.

N.K.S. driver med alderspsykiatri og geriatri og rehabilitering og habilitering innen rus og somatikk.

Forskning.

Sanitetskvinnene har vært en pioner innenfor forskning siden 1916, og de er fortsatt den fremste enkeltaktøren innen kvinnehelseforskning i Norge. Deres mål er å tette kunnskapshull innenfor kvinnehelsesykdommer og lidelser, men også for målgruppen barn og unge. Kunnskapen fra forskning skal også legge grunnlaget for dialog med helsepolitiske myndigheter og utdanningsinstitusjoner for å sikre at resultater blir tatt i bruk og at kvinnehelseutfordringer blir satt på dagsorden.

N.K.S. er den fremste bidragsyteren på forskning på kvinnehelse. 20 – 25 millioner kroner blir årlig gitt fra fond som lokalforeningene støtter. Det betyr at 30 – 35 forskere årlig får midler for å forske på kvinnehelse.

Leddgikt, brystkreft, konsekvenser av fjerning av friske eggledere og eggstokker, økt fysisk aktivitet og sunnere livsstil for minoritetskvinner, ny behandling for bulimi og overspisningslidelser, mammamage.

»Det moderne samfunnet ville aldri ha kommet til uansett hvor mange menn som hadde vært villige til å innføre velferdsstaten dersom kvinnene i det stille i organisasjoner som Sanitetsforeningen, kanskje den aller viktigste av dem alle, hadde «stille lempet» for å skape de strukturelle forutsetningerfor at mennene kunne innføre lovgivning som gav velferdsstaten.

Professor Frank Aarebrot på feiringen av N.K.S 120 år, 26.02.2016.

Fredrikkeprisen.

Årlig prisutdeling i ærverdige losjen i Oslo.

Prisen deles ut til personer som på en fremragende måte tar opp og synliggjør saker innenfor N.K.S. formål og strategiske område.

Årets vinner: Else Kåss Furuseth Tidligere vinnere; Skamserien, Lene Marlin og Gunhild Stordalen. På utdelingene blir forskere som har fått midler fra NKS, invitert for å snakke om sine fagfelt.

Så var det Cecilie Skavland sin tur til å fortelle om sitt arbeidsområde og noen av aktivitetene var også hennes hjertesaker.

Aktiviteter for barn og unge.

Lokalforeningene har faste besøk på «Våre institusjoner» for å tilby aktiviteter til barn og unge. Det kan være lek, leksehjelp, svømming og andre aktiviteter utom institusjonen.

«Min dag i dag» er et tilbud til barn om å få en drømmedag. Det kan være alt fra Dyreparken i Kristiansand til å møte en kjendis. En av ønskedrømmene var å ta med kjæresten på restaurant og spise spagetti som «Lady og landstrykeren. Det hørte med å kjøre 12m lang limousine.

De har faste kontaktpersoner på sykehus, institusjoner, skole, helsestasjoner og kommuner for å kvalitetssikre tilbudet. Men de vil gjerne ha flere som kan hjelpe til med å finne kandidater.

Alle som er delaktig har taushetsplikt og N.K.S. prøver å hindre at saken kommer i media.

Det finnes et julegavefond som det kan søkes på for dem som sliter med å få endene til å møtes. Videre Mamma mia og Skjønnhetstyranniet og «ja betyr ja» for russen som også er viktige tiltak for unge mennesker i en sårbar alder.

 Egmont fondene.

«En håndsrekning» er en støtteordning som går helt tilbake til 1920 i regi av Egmont fondene i Danmark. Norske kvinners sanitetsforening har vært en samarbeidspartner i Norge siden 2014. Ordningen gir pengestøtte til barn og unge som pg. Si økonomiske situasjon sliter sosialt, helsemessig eller med skolearbeidet.

Fakta om fattige barn i Norge.

I 2017 bodde 10,7% av alle barn mellom 0 og 18 år i husholdninger med vedvarende lavinntekt som tilsvarer 105.500 barn og inkluderer hushold som har hatt lavinntekt over en periode på tre år. 49% er barn som lever med enslig forsørger. Definisjon av lavinntekt i Norge er at husholdningens inntekt er under 60% av medianinntekten i landet.For barn i Norge handler fattigdom mye om å være ekskludert fra sosiale sammenhenger fordi man ikke har råd til å være med,

Lesevenn foreninger. 46 foreninger 35 foreninger har fått tilskudd på 20 000 for å komme i gang. Det er fortsatt mulighet for å få støtte i 2019.

Hva er lesevenn? Det er mange barn som har et behov for noen som har tid til å drive med høytlesning. Det er bra for leseforståelse, språk, konsentrasjon og kultur. Aktiviteten kan foregå i Sanitetshus, barnehager, SFO og andre egnede plasser. Barnehager, SFO og helsestasjoner er samarbeidspartnere når man skal sette i gang et slikt tiltak.

 Dette var noe av alt det arbeidet som Norske Kvinners Sanitetsforening arbeider med hver dag. Kanskje du skal bli medlem og være med å bidra til å gjøre samfunnet bedre. Nå skal det arbeides med å få delta i beredskapsapparatet som trår til ved større ulykker, naturkatastrofer, leteaksjoner osv. Det er alltid behov for flere hender og det er et givende arbeid.

 

Annonser


Medlemmer