Kommunestyret i Meldal har talt

Det var et alvorspreget kommunestyre som kom sammen for å avgi sine stemmer for, eller mot kommunesammenslåing.
30.06.2016 - Hilde Stina Elshaug
Resultatet av avstemningen ble 12 mot 7 for sammenslåing. Det vil si at Meldal, Orkdal, Agdenes og deler av Snillfjord (sannsynligvis Krokstadøra og Vennastranda) fra 2020 blir en kommune.
De som stemte mot:
Senterpartiet - Stig Kalstad, Mari Storm Myrmæl, Olaug Muan og Bjarne Lund
Arbeiderpartiet - Odd Arild Svartbekk og Lars Kirkholt
De som stemte for:
Arbeiderpartiet: Vibeke Mehlum, Are Hilstad, Ellen Haugen Bergsrønning, Sivert Dombu, Esten Steien, Harald Garberg, Ragnar Waalen og Linda Ingstad Ysland
Krf/Venstre: Rolf Løvseth
Høyre: Stein Elshaug
Fremskrittspartiet: Helge Ringli
Bergmannslista: Ingar Bergeng
Alle representantene ga svært grundige begrunnelser for sin beslutning.
Timing er stikkordet for de fleste argumentene både for og mot. For motstandenere var argumentet at det går alltid et tog, så vi kan med fordel vente og se hvordan dette går.
De som var for mente at vi for all del ikke må bli stående igjen på perrongen når toget går, men bli med og ta del i utviklingen av den nye kommunen.
Ordfører Are Hilstad innledet med noen ord om utviklingen av vår kommune.
Noen argumenter fra representantene:
Ola Bjørkøy: -Dette er en toppstyrt prosess og ingen krav fra grasrota. Skepsisen er større, jo lenger fra sentrum man kommer.
Sivert Dombu: -Ryggmargsrefleksen til meldalingen er å si: “vent og sjå”. Innbyggerundersøkelsen står som en påle, og må tas hensyn til.
Mari Storm Myrmæl: -Ingen kan si at vi ikke tar initiativ. Vi tar initiativ nedenfra og opp.
Stein Elshaug: -Ombygginga av helsetunet ligger inne i gjeldende økonomiplan, så jeg er ganske sikker på at det blir rehabilitert i henhold til plan uansett utfall.
Stig Kalstad: Mange har uttrykt fortvilelse. Vi kjenner jo ikke konsekvensene ved sammenslåing.
Odd Arild Svartbekk: -Jeg er enig med ordføreren i det han sier, men med en annen konklusjon. Mange har resignert i debatten, og jeg frykter for at arbeidsplasser går tapt og at det blir vanskelig å opprettholde bosetting.
Bjarne Lund: -Jeg ønsker å høre på ungdommen. Vi håper jo at de som reiser ut for å utdanne seg skal komme tilbake.
Vibeke Mehlum: -Jeg ønsker ikke at innbyggerne skal oppleve at tjenestene blir dårligere fordi vi vil vente og se.
Lars Kirkholt: -Jeg frykter at intensjonsavtalen vil smuldre opp etter en stund, og at man ikke klarer å stå imot sentraliseringsprosessen. Det blir vanskeligere for meldalingene å bli hørt.
Ellen Haugen Bergsrønning: -Vi skal velge for framtida, ikke for fem år. Selv om vi er få, vil meldalingen være en styrke i en ny storkommune, vi har bevist at vi er omstillingsdyktige.
Helge Ringli: -Jeg har vært veldig i tvil. Liker ikke å få trusler tredd over hodet, men ser mye positivt med avtalen. Dette vil bidra til å styrke regionen sør for Trondheim.
Ingar Bergeng: -Det vil bli vanskelig å drive Meldal kommune uten de overføringene vi går glipp av ved å si nei. Det er viktig for næringslivet at vi blir med nå, og ikke venter og ser.
Harald Garberg: -Vi i Meldal er avhengige av alt som skjer i Orkladalføret og jeg er overbevist om at det er fullt mulig å drive industri sør for Klingelien. Det er ikke bare Orkanger som skal styre den nye kommunen, det skal vi gjøre sammen.
Skaun kommune har sagt nei til å slå seg sammen og ønsker å forbli som i dag.
Rindal har med knapt flertall sagt nei til sammenslåing, men har på den andre side søkt om å bli innlemmet i Trøndelag ved flytting av fylkesgrensen. Dette kan skje ved at de sender en ny søknad til regionsreformen (Meld. St. 22 (2015–2016)) som skal tre i kraft samtidig som kommunereformen. Dermed kan de bli innlemmet på et senere tidspunkt, og kanskje være med når kommunereformen trer i kraft i 2020.
På grunn av dette ble det endret på ordlyden i rådmannens forslag til vedtak, slik at det kun var fire de tre nevnte kommunene man stemte for eller mot å slå seg sammen med.
Tekst og foto: Hilde Stina Elshaug