Kos med bøker og mat i Kårstuggu

Britt Grete Moen og Solveig Haglund er fornøyd med kvelden når de pakker sammen for å reise hjem

"Furkunnjmatdame og grønnsaksdame" turnerer med bilen full av bøker og mat -  formålet er å inspirere og spre kunnskap som er nyttig for folk flest i hverdagen.


30.01.2020 - Hilde Stina Elshaug
Kategori: Lag og foreninger, Næringsliv

Forfatter og "Furkunnjmatdame" Britt Grete Moen har inngått et fruktbart samarbeid med (Grønnsaks-)Solveig Haglund fra Surnadal. Sammen turnerer de to damene med bilen full av mat og bøker i store deler av hele Midt-Norge.

Onsdag kveld var Britt Grete og Solveig invitert til Kårstuggu på Svorkmo for å holde foredrag på medlemsmøte i Orkland Bygdekvinnelag.

Moen fortalte om veien fra arbeid med regnskap, til selvstendig næringsdrivende med mat i fokus. Det hele startet med at hun ble spurt om å ha ansvaret for matservering på den første Storåsfestivalen i 2004. Allerede da var hun bestemt på at norsk kvalitetsmat er å foretrekke fremfor lettvinte løsninger, så da ble det bacalao og lapskaus med lokale råvarer på menyen. Siden har hun samlet og utgitt oppskrifter i tre bøker som alle har solgt som varmt hvetebrød. Mange ville kjøpe den nyeste boka hennes "- Furkunnjmat, helt naturlig!, og det fikk de, men de to første kokebøkene var utsolgt. 

 

IMG 6394

Britt Grete forteller at deigen av havremel er hevet i 10 timer. Ett kilo mel og 1/2 teskje tørrgjær med ca. ni dl. vann. Deigen er ikke eltet. -Eplejuice er utmerket å bruke i brøddeigen og lager en fin, litt syrlig smak.

 

fullsizeoutput 199e

Solveig Haglund forteller med stort engasjement om dyrking av økologiske grønnsaker, frukt, urter og bær på gården Oppistua Øye i Surnadal. 

Solveig Haglund driver Inn på tunet-gård hvor gården fungerer som en pedagogisk ressurs. Det vil si at gården er en læringsarena for blant annet skoleelever.  -Det er grønnsaksdyrking som står mitt hjerte nærmest, sier Haglund, men hun tar også blant annet imot grupper av demente som har gode opplevelser, og innvandrere som syns det er veldig godt å komme på gården. Hun fortalte at hun begynte i det små, så har det ballet på seg mer og mer.

 

fullsizeoutput 19a5

Grytebrødet er ferdig

Det ble en svært vellykket kveld, hvor de to damene byttet på å snakke og lage mat av grønnsaker og frukt. Britt Grete hadde valgt å lage en heftig gulrotsuppe som hun serverte med nystekt, langtidshevet grytebrød og knutekål. Det deilige måltidet ble avsluttet med nydelig plommedessert. 

 

fullsizeoutput 19ac

"Grønnsaks-Solveig" disket opp med knutekål som tilbehør til gulrotsuppa - overraskende, men friskt og godt - anbefales!

 

 

IMG 6411

Orkland Bygdekvinnelag var svært fornøyd med gjestenes innsats, og var enige om at det hadde vært en svært lærerik og inspirerende kveld, og veldig god mat.

 

IMG 6412

Gulrotsuppe med nystekt brød - herlig!

 

Tekst og foto: Hilde Stina Elshaug

Annonser


Medlemmer