Mannsbunad for Meldal og Rennebu

Steinar Rikstad

Tanken om en mannsbunad for Meldal ble reist av historielaget på felles styremøte med Meldal bygdemuseum i 1981.


27.04.2019 - Hilde Stina Elshaug
Kategori: historie

Under årsmøtet i historielaget den 18. mars 1982 ble det vist en del mannsklær som var samlet inn, for om mulig å gi grunnlag for en mannsbunad. Ola Grefstad tok for seg disse gamle tekstiler - og hva de kunne stå for.

I styremøte den 28. mars s.å. ble oppnevnt som utvalg for å komme med forslag til mannsbunad: Helen Berg, leder (fra Husflidlaget),  Solfrid Steigen (Historielaget) og Ola Grefstad (Muséet).

Et skriv ble sendt til lag og foreninger i bygda om å oppnemne hver sin kontaktmann. Disse ble valgt: Fredmund Sandvik, Meldal Bondelag, Guri Loe, Meldal bondekvinnelag, Randi Marie Kjerstad, Øvre Meldal bondekvinnelag (senere Magnhild Dragset) og Brynhild Dragset fra Meldal pensjonistforening.

Styremøte den 30/9 -83. Helen Berg opplyste at bukse og skjorte skal være ferdig til kulturkveld 5. november. Skinn til bukse er innkjøpt fra Sverige.

Bunadsnemnda fikk bevilget kr. 5000,00 til sitt arbeid av historielaget. På dette tidspunktet var også Rennebu kommet i gang med bunadsarbeidet. Et langt og møysommelig arbeid var kommet i gang. Johanna og Arnt Rikstad viste interessefor saken og åpnet heimen sin for kurs i skinnbrok-saum. To svensker var læremestere, og skinnbrok fra Meldal bygdemuseum var modell.

Alle tekstiler og tilbehør måtte gå om Bunads- og Folkedraktsrådet. Fram og tilbake i årevis. Magny Kalberg har vært deres konsulent.

Gjennom de fire årene arbeidet har pågått i bunadsnemnda, har det vært over 30 komitémøter. Dette er en enestående innsats fra nemndas side. Ved å gå gjennom møteboka ser en at alle medlemmene har hatt sine oppdrag. Men det er likevel noen navn som fremheves: Helen Berg som primus motor i alt det praktiske arbeidet i nemnda. Ola Grefstad som fagmann og kontaktformidler, han har også ført korrespondansen.

Solfrid Steigen har vært konsulent.

Fra alle komitémøter har vært ført nøyaktige beskrivelser av de minste detaljer. Dette er historisk stoff som det vil føre for langt å ta med her, men en kan komme tilbake til dette senere. Guri Loe har gjort et grundig arbeid som sekretær i bunadsnemnda.

Det kom skriv fra Bunad- og Folkedraktsrådet på Fagernes med invitasjon til 40-årsjubileum 11. juni -87 på Valdres Folkemuseum.

"Dersom modellen herfra er ferdig til 27. april, da rådet skal ha møte, kan bunaden bli med på presentasjon 11. juni."

Møte 9. juni hos Magnhild Dragset. "Hele nemnda - untatt Mette Gunnes og Fredm. Sandvik møtte. Videre kom Steinar Rikstad som skal være modellfigur". Mange tok bilder. - Pressa var fremmøtt og stemninga var god.

Endelig et resultat etter fire års arbeid. Hele nemnda på tur til Fagernes.

Høgdepunktet var torsdag 11. juni - med kronprinsesse  Sonja i spissen i sin Telemarks-bunad. "Så kom høydepunktet for oss på amfiscena: Det var først helsingtaler og lykkeønskninger til 40-årsjubiléet. Så vart nye bunader presentert og tilrådd. Steinar gjorde en god jobb. Han fikk låne ny hatt av Magny Kalberg, som han hadde på i staden for topplua - som egentlig var tenkt bruka i vinterhalvåret. Det var et imponerende syn å sjå bunader samla fra hele landet. Sammenligna med andre drakter kan vi være stolte og godt fornøgde med Meldal- og Rennebu-bunaden", skriv sekretæren.

 

fullsizeoutput 5655 

 

 Årbok 28, 1987. Meldal Historielag

Red: HSE

Annonser


Medlemmer