Mannskor på Løkken (del 2)

 

Den 4. januar 1919 fikk koret sitt nye orgel, men da kun 11 sangere var tilstede, og ingen førstetenorer, ble det ingen sangøvelse


28.03.2020 - Hilde Stina Elshaug
Kategori: historie

Den 1. februar var den aarlige  generalforsamling tillyst, og i den anledning ble en festlig tilstelning tiltenkt.

På grunn av rasjoneringen spurte formannen om medlemmene ville gi noen brødmerker hver. Det lovet alle. Saltnes satte rekord med hele 35 merker.

De første åra som fulgte viser stor aktivitet bl. a. i pinsen 1920 da koret hadde arrangement sammen med kor fra Trondheim og Orkanger både 1. og 2. pinsedag.

Konklusjonen i møteboka er at "Pinsen i år var virkelig preget av den rette sangerstemning".

Men møteboka sier også: "Middagen maa sies å være stevnets høidepunkt, det er vel alle enige om."

"Som avslutning på referatet vil jeg bare tilføie at Løkkenkoret virkelig gjorde det meget godt under stevnet, og det er at ønske til høsten at faa mange gode nye sangere… Året etter var høydepunktet konserter i Oppdal og Rennebu, og det var tydeligvis vellykket "Publikum var vild av begeistring."

 

Vanskelige tider

På grunn av dårlig oppmøte ble det vedtatt å utsette starten på året til august i håp om å få med nye sangere. Men da koret kom sammen igjen 31. oktober, møtte bare åtte medlemmer.

I årsberetning for 1922/23 kan man lese: "Koret har i det forløpne året vært i elendig forfatning. …Konsert har ikke vært avholdt dette året, og heller ikke fikk sangerne sin sedvanlige utflukt… Gjennomsnitt fremmøte på øvelsene er 12 sangere, og medlemstallet er 22 aktive, og fem jeg må kalde passive".

Selv om aktiviteten ikke var så veldig stor disse åra, fortelles det i 1923 om en tur til Sandbrekka - i lastebil - for å treffe kor fra støren og Rennebu Mannskor. 

"Vi kom tilbake til Løkken i halv ti tiden om kvelden. Litt kaldt var det nok på turen, men alle i god stemning og i bedste velgående, vel tilfreds med turen og den hjertelige mottagelse vi fikk der oppe". 

Det første sangerstemnet

Under det første sangerstemnet som var i Oppdal i 1923, ble Orkla og Gauldal Sangerforbund stiftet. 

 

"Kl. 4 begynte konserten i den store og prektige Opdalshallen. Det viste seg allikevel at lokalet var for litet, trods det var en stor restaurant hvor sangerne opholdt sig. Det var en riktig avvekslende koncert, for det var fire Mandskor og 6-7 blandet kor som sang to sangnumre hver. Dessuten sang både mandskorene og blandetkorene 2 fellessanger hver. Det var vist 250-300 sangere". 

 

Da konserten var slutt, marsjerte alle sangerne med hornmusikken i spissen til Oppdal stasjon for å møte et Norsk-amerikansk kor som var på turne på vei til Trondheim. 

Mannskora sang "Norges Fjelde" med det samme toget stoppet, og de fremmede kvitterte med "Når fjordene blåner". 

Orkla og Gauldal Sangerforbund ble stiftet 17. juni 1923 med følgende styre: Aalbu fra Oppdal (formann), H.O. Sommervold, Meldal, Aalbu fra Støren, Grøtte fra Holtålen og Sigv. Saltnes, Løkken.

Sangerstevnet

Allerede samme høst fikk Mannskoret henstilling fra det nystiftede sangerforbund om neste års sangerstevne kunne avvikles på Løkken. Det var en stor oppgave for et lite kor, men gjennom vinteren gikk forberedelsene. Koret fikk låne et telt av Indremisjonen, og sammen med Folkets Hus skulle det være et tilfredsstillende lokale. Referat fra stevnet inntatt i lagets protokoll tar vi med i sin helhet.

(Referat fra stevnet kan leses i årbok nr. 43. Red. anm.)

 

Fortsetter neste lørdag 

 

Ved Åse Jødal

Årbok 43, 2002, Meldal Historielag

Red: HSE

 

1E8C8A07 E66A 45A0 80F7 22FD20B227EC 1 201 a

Annonser


Medlemmer