Mannskor på Løkken (del 3)

 

Fra 1926 lå Løkken Mandssangerforening helt nede i mange år på grunn av mangel på dirigent.


04.04.2020 - Hilde Stina Elshaug
Kategori: historie
Johan Strand, som fra høsten 1932 var ansatt som lærer på Bjørnli, ble i 1933 anmodet om å ta på seg oppgaven som instruktør og dirigent for koret.

Da koret tok opp igjen virksomheten fra 1933, meldte det seg hele 40 interesserte.

Det ble da valgt nytt styre med Arne Kvæl som formann og som øvrige styremedlemmer: Mikkel Haugen, nestformann, Bergsvein Aspås, sekretær, Einar Dragland, kasserer og dessuten Martin Lein og Erik O. Haugen.

 

Etter at koret tok opp igjen virksomheten, medvirket det i større arrangement både på Løkken og i bygda for øvrig som 1. og 17. mai. Dette ga ingen inntekter. Koret var nødt til å søke å skaffe seg nødvendig økonomisk grunnlag. Og det lyktes bra. Løkken Koop. Selskap, Løkken Grubearbeiderforening, Løkken Kino og Meldal kommune ytet tilskudd til korets drift som nå hadde en aktiv periode.

I tillegg til at økonomien i tider var et problem, var oppmøtet til øvelsene også av og til litt dårlig, noe som bl. a. skyldtes at mange av medlemmene hadde skiftarbeid.

Høsten 1938 sluttet Johan L. Strand som dirigent, og et av korets medlemmer, Petter Asbølmo, tok på seg oppgaven.

 

Sangerstevne 1939 

I 1939 var Løkkenkoret, som nå hadde tatt navnet Løkken Mannskor, arrangør av sangerstevnet for Orkla og Gauldal sangerforbund. Det deltok hele 15 kor, 10 blandakor og 5 mannskor. Det var et stort arrangement som koret løste på en utmerket måte. Særlig fremheves at Arne Kvæl og Leif Fyhn har en stor del av æren for at alt gikk så greit. 

Korets virksomhet fortsatte fram til krigen, men arbeidet ble da nedlagt "på grunn av situasjonen".

 

Sommeren 1944 tok koret opp igjen virksomheten med Oskar Lein som dirigent. 

Lein ledet koret et par år med stor aktivitet og godt stemmemateriell. Da han måtte reise ut av kommunen og mobiliteten i arbeidskraften økte, førte det til vanskeligheter for å holde å holde koraktiviteten oppe.

Løkken Mannskor deltok likevel på sangerstevne på Ranheim i 1946. Året etter feiret Mannskoret sitt 30-årsjubileum, og det ble da skrevet en jubileumsberetning som har gitt et godt grunnlag for å summere opp korets historie de første 30 år. 

Etter en tid er det mindre skrevne opplysninger om utviklingen av mannskoret på Løkken. Koret deltok på sangerstevne i Melhus 1949.

 

I det store jubileumsåret på Løkken 1954 var arrangementet av sangerstevne overlatt til Løkken Mannskor enda en gang. Koret deltok også i forbindelse med Orkla Gruba A/B's 300-årsjubileum bl. a. også også under jubileumsgudstjenesten ved Løkken kapell. 

 

Året etter hadde koret bl. a. en sangertur til Sunndalsøra og Kristiansund, og i 1956 var det finske koret Valkeakoski på besøk på Løkken. I 1957 var det et nytt jubileumsår for koret. Det var i drift med Kr. Tøndel som formann og Sverre Hoff som dirigent.

Koret deltok ifølge sangerstevneprogram på stevnene inntil 1962, men da ser det ut til at det har ebbet ut. Det var da i gang blandakor på Løkken, og en del av sangerne fra mannskoret gikk inn i dette. Etter dette ser det ut for at Løkkens Mannskors 45-årige virke er slutt.

 

I løpet av denne tida har koret hatt mange formenn:

Ludvik Mork, Sigvart Saltnes, Einar Dragland, Ole Voldøyen, Arne Kvæl, Kristoffer Tøndel, Einar Løfshus, Odd Hervik, Andreas Svorkmo, Erling Haugen, Ola Rindalsholt.

Dirigenter har vært: 

A. Amundsen, L. Mobjørg, Johan L. Strand, Petter Asbølmo, Oskar Lein, Hilmar Strand, Lars kvikne, Sverre Hoff.

 

Ved Åse Jødal

Årbok 43, 2002, Meldal Historielag

Red: HSE

Annonser


Medlemmer