Med Nanny og John Eystein på tur til Grønland

Vi sitter på verandaen utenfor ungdomsherberget og hører på skuddene fra seljakta i Diskobukta.

Nanny og John Eystein Grefstad har gjennom mange år reist som interrailere gjennom de mest eksotiske steder man kan tenke seg, på alle verdens kontinenter. 


03.03.2017 - Hilde Stina Elshaug
Kategori: Reisebrev

Denne reisemåten har ført dem opp i mange spennende situasjoner i fremmede kulturer, og det er ikke sikkert alt egner seg på trykk heller, skal vi tro på historiene de selv, nå i ettertid bare kan le av. John Eystein sier at de i yngre år alltid reiste og overnattet så billig som mulig. Men senere ble Nanny mer opptatt av å ha en viss standard, spesielt på overnattingsstedene. 

Nanny forteller at hun aldri har vært redd, eller hatt noen skremmende opplevelser på sine reiser. -Vi er jo begge ganske store og ikke den typen noen ønsker å yppe seg med, ikke har vi hatt gull hengende på oss heller, så det har aldri vært noe å rane fra oss. 

På sine reiser har de tatt mange bilder, og nå ønsker de å dele noen av opplevelsene sine med meldal.no's lesere. Kanskje kan det bli flere reiseskildringer senere, men det får tiden vise. 

 

John Eystein forteller

-Sommeren 2008 planla vi en tur til Grønland. Vi reiste i juni før den største turisttrafikken satte inn. Vi fikk da rimeligste flybilletter og seniorrabatt på båten.Flyet gikk fra Trondheim til København, og videre med Air Greenland til Kangerlussag på Grønland. For å komme oss rundt på Grønland, bestilte vi innenriksfly med Air Greenland og billett med lugar på hurtigruta langs kysten. Vi overnattet på herberger og på hurtigruta de ti dagene vi var der. 

 

 

03 IMG 0130

 Ankommer med innenriksfly til Narsarsuaq, på sørvestgrønland. Brattalid på andre siden av fjorden.

 

Under andre verdenskrig bygde amerikanerne flere store flyplasser på Grønland. Disse ble bygd for den militære flytrafikk mellom USA og Europa. For USA's kriger i Midtøsten har ruten over Grønland vært brukt og er fortsatt i bruk for transport av materiell og tropper. Dette er den korteste ruten mellom USA og Europa.

 

 

05 IMG 0142

Utsikt over Eriksfjord til Brattali

 

Erik Raude var en kranglefant på Island og måtte forlate landet. Av fangstfolk og skip som hadde kommet ut av kurs, gikk det rykter om at det måtte være land mot vest. Erik Raude seilte ut fra Island og fant landet. Han så seg omkring i fjordene og seilte tilbake til Island med et navn på landet som vakte interesse hos andre som hadde dårlig kår. Han kalte landet Grønland. I år 982 reiste han til Grønland med alt sitt. Den beste plassen han hadde funnet var Brattali, hvor han gjorde landnåm og bygde opp sitt rike. Det er ruiner etter hus og kirke der og det drives sauedrift av lokale folk som bor der i dag.

Sønnen Leiv Erikson vokste opp på Brattali. På en seiltur hjem fra Island, rota han seg bort og fant Amerika. Fra Grønland ble det kolonisering og bosetning på Ny Foundland. For liten kontakt og forsyninger fra Grønland og Island, gjorde at de innfødte (Skrelingene) jagde de norrøne bosetterne på sjøen.

 

 

07 IMG 0155

Grønlandsk by på vestkysten.

 

Mellom byene er det ikke bilveg på grunn av at det i fjordbotnene er bretunger som stenger for veibygging. Derfor er det båt, eller fly som er den eneste mulige reisemåte mellom byene.

 

 

13 083

Isfjell som driver ut i Illulissatfjorden.

 

Illulissatfjorden er med på UNESCO verdensarvliste. Fantastisk å høre drønnene fra hundre meter høye isfjell som hele tiden kalver og driver ut i Diskobukten.

 

Takk for turen!

 

Les også:

Med Nanny og John Eystein til Island

 

Reiseskildring og foto: John Eystein Grefstad

 

Red: Hilde Stina Elshaug

 

 

 

 

 

 

 

 

Annonser


Medlemmer