Norske Kvinners Sanitetsforening

 

Norske Kvinners Sanitetsforening (NKS) feiret 26. februar 1996 100-årsjubileum.

 


17.11.2018 - Hilde Stina Elshaug
Kategori: historie

Dette ble behørig markert i TV, radio og dagspressen, og ikke minst i NKS’s eget blad “Folkehelsen”.

NKS ble stiftet 26.02.1895. Initiativtaker var Fredrikke Marie Quam. Hun ble også valgt til foreningens første formann, et verv hun hadde til 1933.

NKS har hatt umåtelig stor betydning for bedringen av folkehelsen i Norge. Det vil her føre for langt å ramse opp alle de tiltak foreningen har tatt initiativ til gjennom årene. En vil bare nevne noen.

I 1898 startet NKS sin sykepleierutdanning. I 1899 tar NKS som første organisasjon opp kampen mot datidens alvorligste folkesykdom, tuberkulosen, og i 1903 åpner foreningen Norges første tuberkulosehjem (Oslo). På lignende måte har det fortsatt hele tiden. Etterhvert som nye behov har meldt seg, har NKS trådt til.

Et av de siste tiltakene NKS har satt ut i livet, er Kvamsgrind bo- og behandlingskollektiv i Sør-Trøndelag for stoffbelastet ungdom.

Etterhvert ble det stiftet sanitetsforeninger over hele landet. Meldal var en av de kommunene som var tidligst ute. Meldal Sanitetsforening ble stiftet allerede i 1898. Her følger en omtale av foreningen i bladet “Sør-Trøndelag” 06.03.23. ved foreningens 25-årsjubileum.

 

“For 25 år siden kom en liten flokk kvinner sammen paa Nordly og stiftet Meldal sanitetsforening.

Den første bestyrelse bestod av THORA STØLEN som ble formann og har hatt denne stilling i de forløpne 25 år. Ogsaa RANDI JERPSTAD har vært med i styret i alle disse aar. De andre var VALBORG SYRSTAD, MARIE GRIMELAND, MARIT BOGEVOLD, MARIT GREFSTAD, HILDUR HOLMSEN, MARIE JORDAN, LAGHERTA STØREN OG MARIE NORDTØMME, som ble foreningens betrodde kasserer. Årsregnskapet vist nemlig en inntekt paa 13 kroner og en utgift av kr. 11,94.

Vi er saa heldige aa kunne gjengi portrættene av denne bestyrelse som den saa ut for 25 aar siden.

 

fullsizeoutput 4cd4

 

Foreningens arbeide gikk først ut paa aa faa utdannet sylepleiersker, og den første var KAREN LANGSET som nu er oversøster paa Løkkens Verk.

 

fullsizeoutput 4cc6

 

Men snart satte foreningen seg nye maal, og i 1908 innviet den sitt sykehjem, som etter utvidelse i 1914 rummer 20 tuberkulosepasienter og 15 andre syke.

 

Også i andre retninger har sanitetsforeningen satt spor etter seg i bygden, og når Meldal nu inntar en fremtredende plass i hydienisk henseende, skyldes det vel kanskje mest den interesse for det sanitære arbeide i hjemmene som er vakt hos de over 800 som er deres medlemmer."

Meldal Sykehjem sto ferdig i 1906.

Fra 1910 til 1946 ble det opprettet seks arbeidslag på Løkken. Av praktiske grunner skilte sanitetskvinnene i Meldal og på Løkken lag i 1950. De seks arbeidslagene på Løkken dannet Løkken Verk Sanitrtsforening (LVS). Konstituerende møte ble holdt i Festiviteten 20. mars 1950. Det første styret bestod av Ingrid Kjær (formann), Astrid Blokkum, Aslaug Haugen, Marit Loe, Ingeborg Helgeton, Borghild Fossvoll og Bertha Ressem.

Foruten Meldal Sykehjem, eide og drev Meldal Sanitetsforening Meldal Barnehjem fra 1927 til 1953 da LVS overtok institusjonen, mens Meldal Sanitetsforening beholdt sykehjemmet.

Barnehjemmet hadde tidligere vært hjem for tuberkulosetruede barn.Anlegget var ominnredd, påbygd og forandret etter departementets krav til et helt moderne hjem for åndssvake (psykisk utviklingshemmede) barn, og den 20.11.1954 åpnet LVS Margrethehaugen åndssvakehjem (som institusjonen het den gangen).

Det gamle sykehjemmet ble revet i 1961, og nytt, tidsmessig sykehjem ble oppført og tatt i bruk i 1962. Sykehjemmet var i Meldal Sanitetsforenings eie til 1980 da fylket overtok bygg og utstyr.

MS hadde ansvaret for driften til 1974 da kommunen overtok denne. Fra 1979 overtok fylket ansvaret for driften.

Salget av sykehjemmet satte MS i stand til å satse på andre tiltak, og i 1984 ble Sanitetsheimen med leiligheter av forskjellig størrelse til utleie, bygd i nærheten av Alders- og Sykehjemmet.

LVS drev Margrethehaugen fram til HVPU-reformen kom i 1991. Fram til mai 1996 leide Meldal kommune eiendommen. I juni 1996 ble Margrethehaugen solgt til privatpersoner i Meldal. Med dette har LVS fått midler som kan brukes til andre formål som sikkert vil melde seg.

Utenom det store arbeid som er nedlagt i forbindelse med Meldal Sykehjem og Matgrethehaugen, har begge sanitetsforeningene i bygda i alle år gjort en stor innsats på mange felter i tråd med retningslinjene for Norske Kvinners Sanitetsforening, - lokalt ved å ta initiativ til og sette i verk tiltak til beste for Meldals befolkning fra vugge til til grav, -på landsbasis ved lotterier og andre arrangementer til støtte for landsomfattende tiltak i regi av NKS, som f.eks. kreft- og revmatismesaken.

Meldal Sanitetsforening har i dag (1996 red. anm.) ca. 890 medlemmer fordelt på 14 arbeidslag, Løkken Verk Sanitetsforening 320 medlemmer fordelt på tre arbeidslag.

K.B.

Kilder:

Borghild Fossvolls utklippsbok

Folkehelsen

Meldal Bygdebok

Meldal Menighetsblad

 

Fra årbok 37, utgitt av Meldal Historielag i 1996. 

Red: Hilde Stina Elshaug 

 

Annonser


Medlemmer