Trenger minst 30 millimeter regn for å berge avlingene

Bildet er tatt tirsdag, 10. juli.

Det sier Ragnhild Borchsenius ved Landbrukssenteret Midt.

 


11.07.2018 - Hilde Stina Elshaug
Kategori: Landbruk, Næringsliv

Borchsenius oppfordrer også alle bøndene til å ta vare på halmen når de slår kornet, da dette kan bidra til å sikre nok fôr gjennom vinteren.

Hun sier videre at det varierer hvor mye som har gått tapt på grunn av tørke. -Det er generelt lavere avling i vårt distrikt. Jeg er også skeptisk til kvaliteten siden utviklingen gikk så fort på grunn av varmen. Vi har ikke så store tørkeskader som sørafor, men dårlig gjenvekst. Vi ser også rekordstore angrep av insekt.

-Kornavlingene er overraskende gode, og kornet står ganske bra, men kornåkrene er tynne og kom sent i gang.

De som selger kraftfor har forberedt seg på en krevende sesong til vinteren da etterspørselen etter kraftfor kan bli stor. Mange bønder legger nå opp til å bruke 50% halm i tillegg til grovfôret. Grovfôr kan kompenseres med kraftfôr som det er nok av.

 

IMG 8358

Theodor Syrstadeng på Systobakkan opplyser at her går kyrne vanligvis i gress til knærne. Nå er det nesten ingenting, men likevel nok til disse dyrene på beite. Like ved kan kyrne drikke fra en liten bekk som ikke tørker ut selv om det er lite nedbør.

Han sier at faren hans som driver gården, vurderer å blande kornet med gresset i rundballer for å få nok fôr til vinteren. -Det er dårlig fôr, men hva skal man gjøre sier han og viser til de tørre åkrene og beitemarkene.

 

Tekst og foto: Hilde Stina Elshaug

Annonser


Medlemmer