Besteg Store Trolla

 

Les fjellturrapporten fra Arnstein Reitan her.


16.09.2016 - Jan Are Melgård
Kategori: Tur i fjell og mark

Gode værmeldinger gjorde at denne toppturen ble en tirsdagstur til Trollheimens høyeste topp: Store Trolla på 1850 moh. De færreste av oss hadde gjort unna nærmere 1800 høydemeter på en dag før! Men vi ble belønnet med den utroligste utsikten og slitet på vei opp var glemt.

Her så vi topper som f.eks. Snøhetta, topper i Romsdalen og ut mot kysten i tillegg til de nærmeste toppene i Trollheimen og Sunndalen. Dette er ikke noen tur for de som har høydeskrekk!

Det var noen veldig luftige områder der det var stupbratt mange hundre meter rett ned og det var heller ikke store plassen på toppen, der fallhøyden var størst. Her har det falt ned en steinblokk for en del år siden – vi så ferske merker etter den. De mange sprekkene på toppen gjorde at vi lurte på om det var fjell eller stein vi stod på?

Det kunne ligne på en firmatur, men vi må nok notere dette som feriedag da det var få potensielle kunder å se (kun et par fra Oppdal): 3 av 4 jobber i Gåsvand-konsernet. Initiativtaker Ingrid Røen(Bygger’n Rindal) fikk med seg undertegnede fra Rindalshytter og i siste liten ble også Georg Aune fra Rindalslist med.

Godt var det, for han hadde vært på toppen før og i tillegg kunne svare Ingrid opp de bratte bakkene fra Hoås i Sunndalen, mens vi to andre hadde mer enn nok med å holde følge og kunne spare pusten til gåingen.

Vi passerte 1000 moh på vei fra elva Fossa inn til Fossbotnin – her gikk vi i slakk oppoverbakke mens vi spekulerte om det i det hele tatt var mulig å komme seg opp den bratte fjellsiden.

Fjerdemann Inge Furuhaug fra Bjørnli er fjellvant og det var godt å ha hans kunnskap som oppmålingsingeniør og ekspert på kart. Han hadde lagt noen andre sin rute på kartet på mobilen slik at vi kunne se om vi holdt oss til ruta eller måtte korrigere.  Ruta er ikke merket og i ura er det ikke stier.

Vi ville ikke ta noen sjanser og satte opp sikringstau på et sted nesten på toppen, men vi hadde klart oss uten også. Turen blir regnet som ekspert-tur i svart kategori.

Alle var enige om at det var en ekstremt fin tur som de aldri vil glemme.  Men ikke alle vil ta turen om igjen…

Tekst/foto: Arnstein Reitan

Annonser


Medlemmer