Fokus på hjerneslag

John Esten Skjærli ønsker velkommen

John Esten Skjærli som er leder for Meldal LHL, ønsket 30 oppmøtte velkommen til informasjonsmøte om hjerneslag i MIL's klubbhus på Kølmoen, onsdag kveld.


21.10.2016 - Hilde Stina Elshaug
Kategori: Lag og foreninger

Kommuneoverlege Per Melien, holdt innledningsvis et grundig og forståelig foredrag om fakta rundt sykdommen som rammer rundt 40 nordmenn daglig.

Melien fortalte at hjerneslag på 80-tallet og hjerneslag i dag, er to forskjellige ting. Den gangen ble ingen behandling gitt, og man kunne bare legge til rette for en best mulig omsorg på sykehjemmet. I dag er det svært få hjerneslagskadde på sykehjemmet i Meldal, da de aller fleste blir nesten helt frisk hvis de får behandling i tide.

Og tid er helt avgjørende når det gjelder behandlingen. Man har kommet fram til at de som får behandling innen fire og en halv time, har gode muligheter for å bli tilnærmet helt frisk. Det viktige er å gjenopprette blodsirkulasjonen.

-Dessverre er det altfor mange som venter for lenge med å ringe 113 når de har blitt rammet. Ring raskt! sier Per Melien. -Det er mye bedre å ringe en gang for mye, enn å ringe for sent.

 

Denne huskeregelen er hentet fra LHL's hjemmeside, og kan gjøre det enklere å vurdere om noen har SLAG:

S – språk (problemer med å snakke eller forstå enkle ord og setninger)

L – lammelse (halvsidig nedsatt kraft og førlighet i arm/ben; be pasienten løfte armen)

A – ansiktsskjevhet (sikling/snøvling; be pasienten vise tenner eller smile)

G – gangvansker (faller over mot en side/benet på samme side svikter)

Hvis du selv eller noen i nærheten av deg plutselig får ett eller flere av disse symptomene er det viktig at du ringer 113 umiddelbart. 

Ring 113 selv om symptomene er lette eller forsvinner raskt.

 

Melien forteller videre at i det forebyggende arbeidet er det to viktige punkter; -legge til rette for fysisk aktivitet, og informasjon.

Pasientens forhold til alkohol, røyk, kosthold og trim, spiller en stor rolle i opptreningsarbeidet med hjerneslagrammede. I vår kommune har vi et godt rehabiliteringsopplegg med samarbeid mellom sykehus, sykehjem, hjemmetjenesten og familien til pasienten.

Fysioterapaut Sigrun Sæther forteller at man nylig hadde kontroll av rutinene og praktisering av rehabiliteringen av denne pasientgruppen. Ingen avvik ble funnet.

May Britt Svorkdal Hess, som selv har hatt hjerneslag, fortalte at i hennes tilfelle er det rene solskinnshistorien med tanke på hvor galt det kunne gått da hun falt utenfor lysthuset i hagen. Nå er hun så og si helt frisk og tilbake i 40 % stilling igjen. -Jeg er svært takknemlig for at jeg har vært så heldig, og for den gode hjelpen jeg har fått både i helsevesenet, nærmiljø og familie. -Det er flott å få muligheten til å komme gradvis tilbake igjen, sier hun.

-Det føles litt sårt å rippe opp i det, men jeg vil prøve å fortelle hvordan vi har hatt det siden Per Inge falt på isen utenfor huset for fem år siden, sier Jorunn Ree som er gift med Per Inge Ree. Hennes opplevelse var at de helt fra starten hadde en kronglete og periodevis vanskelig vei gjennom helsevesenet. Hun syns det er betenkelig at man må være resurssterk for å nå frem for få den hjelpen man trenger i systemet, blant annet NAV. Hun oppfordrer alle til å ringe 113 om de selv, eller andre får symptomer som kan tyde på hjerneslag. Muligheten for å få så rask behandling som mulig er mye større, enn om man drar innom legevakta.

-113 er det som gjelder hos oss! Sier Jorunn Ree bestemt.

Heldigvis har det gått bra med Per Inge som i dag er så og si frisk, men har mistet synet på det ene øyet, og har valgt å avslutte sin yrkeskarriere.


John Esten Skjærli, takket for oppmøtet og avsluttet med følgende setning:

"-E har også ringt 113, og de e de likast e har gjort!”

 

Tekst og foto: Hilde Stina Elshaug

Annonser


Medlemmer