Nye Våttåstuggu offisielt åpnet

Ove Snuruås fikk æren av å klippe snora ved innvielse av Våttåstuggu. Erik Steigen og en skokk unger holdt i hver sin ende

"Jørn Arild og dugnadsgjengen har gjort en kjempeinnsats for folkehelsen" sa Ove Snuruås da han klippet snora ved åpning av ei hytte som er bygd for å stå i hundrevis av år.


20.08.2019 - Hilde Stina Elshaug
Kategori: Friluftsliv, dugnad

Mandag kveld hadde bortimot 100 personer tatt turen til det gamle vardestedet Våttån for å være med på den historiske begivenheten.

Initiativtaker, Jørn Arild Drugli, kunne endelig ønske innbyggerne velkommen til å ta i bruk den flotte åttekantede hytta som er bygd på 1700 dugnadstimer. 

Idéen til å sette opp en ny hytte, fikk Jørn Arild en kald og hustrig dag på Våttån i 2016. Han tok kontakt med Ove Snuruås som er leder for Gjensidigestiftelsen, og søkte om støtte. Da det ble innvilget, gikk de straks igang. Han kontakta Geir ved Meldal videregående skole som sa ja til å bidra i byggeprosessen (To bygg kom opp i løpet av tre timer).

Jørn Arild kunne fortelle at hele prosjektet var godt innafor budsjettmessig på grunn av alle dugnadstimene og støtte fra Gjensidigestiftelsen, Løkken Verk Sanitetsforening, Løkken IF, Landsforeningen for Hjerte og Lungesyke (LHL), Orkla Sparebank og Statsskog.

Når de har fått svar på alle søknader om støtte, vil sponsorene komme på en messingplate etterhvert.

Det er også laget en velforening, så Nye Våttåstuggu vil få et styre. Veilaget på Lo fikk også en takk for å ha gitt tillatelse til gratis bruk av veien i byggeperioden. Dette er korteste vei til Våttån som forøvrig har adkomst fra alle retninger.

Én viktig detalj gjenstår før prosjektet er helt fullført, og det er en benk som skal stå på nordsiden når den er ferdig - samme side som inngangsdøra til Nyhytta. Denne vil bli bygget av øremerkede penger fra LHL.

… så kommer det opp noen bilder på veggene inne etterhvert.

Ove Snuruås som fikk i oppdrag å klippe snora på vegne av Gjensidigestiftelsen, sa at de ønsket å støtte prosjektet i et folkehelseperspektiv. Beliggenheten gjør det lett tilgjengelig for mange. Flere skoler har nærhet til Våttån, og jeg håper de kommer til å bruke stedet som turmål. "Gratulerer og takk for innsatsen!"

 

IMG 4930

Initiativtaker, dugnadskoordinator og dugnadsarbeider Jørn Arild Drugli ønsket velkommen. Før vi dro, takket han for oppmøte.

 

fullsizeoutput 646a

Ingen fest uten kake. Denne dugnadsgjengen hadde ikke helt fri på den store dagen

 

fullsizeoutput 646c

Leif Olav har god nytte av armmusklene sine når 100 kaffekopper skal fylles med kaffe fra stor kjele - ingen jobb for hvem som helst, dette.

 

Leif Olav gikk tom for kaffe flere ganger, men greide likevel å fylle koppene til de fremmøtte gang på gang. Inne i nye våttåstuggu lå en litt mindre, flunkende ny og blank kjele som var gitt i gave av Jørn Arild sin mor Randi Drugli.

-Denne kommer ikke til å være blank lenge, sa Jørn Arild da han tok den ut av emballasjen og holdt den opp.

 

 

fullsizeoutput 6475

Odd Drugli

Odd Drugli demonstrerer her hvordan røykhetta (også kalt "røksup" lokalt) kan heises og senkes ved behov. Vi fikk vite at Jørn Arild Drugli har sveiset både hetta og grua (ildpanna) selv. Kaffekoker Leif Olav holdt liv i bålet hele kvelden, og aldri var det røyk i rommet - den steg forskriftsmessig rett til vers gjennom pipa.

  

fullsizeoutput 6479

Ola Løseth

 

-Hadde det ikke vært for Jørn Arild Drugli, så hadde nok ikke Nye Våttåstuggu stått her i dag.
-Dette er en historisk plass i Meldal, sa Ola Løseth som holdt et foredrag om vardetenning i vikingtiden, da Trøndelag var et maktsentrum. Vi fikk blant annet høre om Erik Blodøks som bestemte seg for å ta Ladejarl Sigurd. (se link til foredrag i forbindelse med "Vikingveka" nedenfor),
-Jeg har samlet noen historier om stedet fra historielaget, som kan ligge her hvis Jørn Arild finner plass til det. 

 

 

fullsizeoutput 644a

Erik Steigen

 

Erik Steigen var også til stede da den gamle Våttåstuggu ble innviet i 1949. Erik Steigen bor i Steigabakkan på Løkken, og tar ofte turen til Våttån.
Dette var en god dag for både Erik og alle som er glad i dette historiske stedet midt i Meldal kommune.

 

Les også:

Dugnadsarbeid på Våttån

 

Tekst og foto: Hilde Stina Elshaug

 

Annonser


Medlemmer