Ølbrygging, minutt for minutt i Meieristuggu

 

Det var lagt opp til en blanding av øl-kultur, voksenopplæring og sakte-tv i lørdagens vinterlarmarrangement i regi av Trønder-øl.

 


03.03.2019 - Hilde Stina Elshaug
Kategori: Hobby, Vinterlarm

De glade guttene i Trønder-øl ønsket oss velkommen, og tok oss gjennom det grunnleggende for kvelden.

Det skulle brygges et Irsk rød-øl, og vi skulle få servert et enkelt måltid, samt få smake fire ulike typer håndtverkbrygget øl:

 

  • Kølsch, et lyst og friskt øl, pilsnerlignende

  • Bokk, mørkt øl, brygget under vinterlarm i 2017, og lagret på “Ner-Grefstom” i 2 år

  • Ipa, India Pale Ale, en klassiker for alle håndbryggere.

  • Dobbel Ipa, Kraftigere Ipa, der man har mesket i 2 omganger

 

Gjestene kunne få innsyn i de ulike prosessene i bryggingen, enten ved å delta inne i bryggeriet, eller følge med på storskjermen  i Meieristuggu, der bryggingen ble streamet.

Trønder-øl består nå av åtte mann, og tilstede i kveld var Bryggerimester Terje Sørløkk, Stig Kalstad, Brage Syrstad og kokk og renholdsansvarlig Bent Haakon Kvernvik.

27 gjester hadde tatt turen til nyoppussede Meieristuggu, og fikk en trivelig kveld med god stemning, godt øl og tilhørende måltid.

Håndverksbrygging av øl kan gjøres veldig enkelt på kjøkkenbenken hjemme, samtidig som man kan gå vitenskapelig til verks og finstille smakene etter eget ønske.

Prosessen består i korte trekk av:

 

  • Kverne malt (man får kjøpt ferdig kvernet). Malt er bygg som er spiret.

  • Mesking, maltet blir varmet opp til 67-70 grader C i ønsket mengde vann for å trekke ut søtstoffer i maltet. Kan gjøres i en egen pose i en enkel kjele, eller bruke en spesialkjele som Trønderøl-gutta bruker med et innerrør. Restproduktet (masken) kan brukes til knekkebrød, frokostblanding eller dyrefor.

  • Koking av vørter. Når masken er ute, og ferdig skylt, står man igjen med vørter. Koketida kan variere. Trønder-øl koker i 1,5 timer. Under kokinga begynner man å tilsette humle. Humle blir tilsatt for å gi ølet smak, aroma og økt holdbarhet. Etter koking siles humlen fra.

  • Avkjøling og gjæring. I denne fasen er renhold viktig. Øl blir veldig fort skjemt. Hjemmebryggere kan tilsette gjær når ølet har oppnådd ca 20 gr. Men her kan man variere for å oppnå ulik effekt. Trønderøl-karene skryter av kvaliteten på det kommunale meldalsvannet, som gjør det enklere å brygge godt øl. Gjæringen skal stå og putre i ca 1,5 uker i ca 18-20 gr.

  • Lagring. Enten på flasker eller fat. Veldig viktig at alt er helt rent.

 

Skål!

 

Tekst og foto: Stein Elshaug

 

 

Annonser


Medlemmer