Øldankara og bolla

 

Undertegnede så for seg en gjeng med karer som satt og drakk øl midt på dagen, det har jo blitt svært så populært å brygge denne “mannedrikken” her i dalføret. Kanskje var der noen damer som serverte nystekte boller?


10.03.2016 - Hilde Stina Elshaug
Kategori: Kultur

Fantasien hadde nok spilt meg et puss skulle det vise seg, da øldankara og bolla var noe helt annet.

“Ingen øldrikkende kara her, nei!”

-Jeg ble møtt i døra av en smilende Marit Dalsegg som stolt kunne vise frem noen av de skjulte skattene som er i Meldal Bygdemuseum’s eie. For første gang vises disse praktgjenstandene frem for almenheten. Vi snakker her om forskjellige redskaper laget av tre som har blitt brukt til å servere og drikke øl, for to-tre hundre år siden.

Om noen skulle være spesielt interessert i fakta om øldankara og bolla, så har alle gjenstandene blitt registrert av Ola Grefstad.

- Øldankara = ølmuggene (med håndtak og tut). Finnes i flere størrelser og ble brukt til å skjenke øl i Ølbolla.

- Ølbolla = drikkekar. Finnes i flere størrelser der de minste er laget for en person, mens de større ble sendt rundt bordet.

- Ølkrus = ølkrus. Der var det kun ett eksemplar og det var laget av metall.

- Trætt = Trakt. Finnes i flere størrelser og ble brukt til å helle ølet i øldankara fra Ølbøtta.

- Ølbøtt = ølbøtte. Ølet ble tappet i denne rett fra selveste øltønna, men var for stor til å skjenke av. Derfor satte man trætten over øldankara og tømte i ølet slik at man kunne sjenke øl av et kar som ikke var for tungt å håndtere.

Alle gjenstandene var vakkert dekorert, enten med maling, eller utskjæringer.

Tekst og bilder: Hilde Stina Elshaug

Annonser


Medlemmer