Øldankara og bolla
Undertegnede så for seg en gjeng med karer som satt og drakk øl midt på dagen, det har jo blitt svært så populært å brygge denne “mannedrikken” her i dalføret. Kanskje var der noen damer som serverte nystekte boller?
10.03.2016 - Hilde Stina Elshaug
Kategori: Kultur
Fantasien hadde nok spilt meg et puss skulle det vise seg, da øldankara og bolla var noe helt annet.
“Ingen øldrikkende kara her, nei!”
-Jeg ble møtt i døra av en smilende Marit Dalsegg som stolt kunne vise frem noen av de skjulte skattene som er i Meldal Bygdemuseum’s eie. For første gang vises disse praktgjenstandene frem for almenheten. Vi snakker her om forskjellige redskaper laget av tre som har blitt brukt til å servere og drikke øl, for to-tre hundre år siden.
Om noen skulle være spesielt interessert i fakta om øldankara og bolla, så har alle gjenstandene blitt registrert av Ola Grefstad.
- Øldankara = ølmuggene (med håndtak og tut). Finnes i flere størrelser og ble brukt til å skjenke øl i Ølbolla.
- Ølbolla = drikkekar. Finnes i flere størrelser der de minste er laget for en person, mens de større ble sendt rundt bordet.
- Ølkrus = ølkrus. Der var det kun ett eksemplar og det var laget av metall.
- Trætt = Trakt. Finnes i flere størrelser og ble brukt til å helle ølet i øldankara fra Ølbøtta.
- Ølbøtt = ølbøtte. Ølet ble tappet i denne rett fra selveste øltønna, men var for stor til å skjenke av. Derfor satte man trætten over øldankara og tømte i ølet slik at man kunne sjenke øl av et kar som ikke var for tungt å håndtere.
Alle gjenstandene var vakkert dekorert, enten med maling, eller utskjæringer.
Tekst og bilder: Hilde Stina Elshaug