Ørkedalsspelet – det angår oss alle

"Ørkedalsspelet - Til Den Det Måtte Angå" ble avsluttet med at studenter fra Krigsskolen hedret motstandsmannen Peter Deinboll jr fra Orkanger, og Lita Deinboll Jensens sønner Gunnar, Einar og Petter takket for en flott forestilling. Foto: Marit Mjøen
13.09.2024 - Marit Mjøen

Med krig, terror og uro i mange deler av verden, blir Ørkedalsspelet svært relevant selv om historiene som fortelles er fra 2.verdenskrig. Manusforfatter Maja Teialeret tegner bilder av krigens dilemmaer og grusomheter gjennom tablåer fra ulike lokale miljøer og hendelser for 80 år siden, men de gjelder også i dag.

Ørkedalsspelet - Til Den Det Måtte Angå

Manus og musikk: Maja Teialeret
Regi: Jeff Pedersen
Koreograf: Anett Hjelkrem
Kapellmester: Morten Huuse
Scenograf: Odd-Marthin Magnussen

Det er andre året på rad at det historiske musikkspillet settes opp på en utendørsscene ved Bårdshaug stasjon, mellom de to omformererstasjonene.

Maja Teialeret bruker autentiske lokale hendelser i Orkland fra 2.verdenskrig som bakgrunn, men greier å mane fram en undertone som skildrer grusomheter som alle kriger til alle tider gir. Tablåer og dialoger fargelegger livene til lokalbefolkningen, direktøren, jødefamilien, barna, sabotørene, krigsfangene og okkupantene.

Det er en kunstnerisk utfordring å sy sammen historiene og skape en helhetlig forestilling. Maja Teialeret har gjort en fantastisk jobb og årets forestilling er bedre enn urpremieren i 2023. Forestillingen er noe strammet inn, men likevel varer den i to timer. Regien er god og aller best glir handlingen i første akt. Mest utfordrende er regien og koreografien for å beskrive det umenneskelige livet i en fangeleir.

Magnus Skrede Orkanger 3568

Kjæresteparet Marius (Ståle Kvarme Tørring) og Sonja (Maja Teialeret). Foto: Magnus Skrede

Både profesjonelle skuespillere og amatører gjør en god forestilling, men Maja Teialeret får virkelig vist sitt mangfoldige talent med ansvaret for manus og musikk, har hovedrollen som datteren Sonja i jødefamilien Salomon og beviser som sanger.

Ikke rart det ble heder, rosende ord og blomster fra både leder i fylkets kulturutvalg, Jan Grønningen og Orklands ordfører Hanne Nyhus og hovedutvalgsleder Odd Arild Svartbekk på premierekvelden.

Årets premiere fikk en ekstra gripende avslutning, ettersom nevøene til en av hovedpersonene i stykket, Peter Deinboll jr var til stede. De tre er sønnene til Peters søster Lita Deinboll Jensen – Gunnar, Einar og Petter. De tre takket ensemblet for en imponerende forestilling som ga en historisk framstilling som stemte godt med deres mors fortellinger fra krigen.

I tillegg var fire studenter fra Krigsskolen i Oslo til stede. Det spesielle med deres besøk på premieren var at de hadde valgt å hedre Peter Deinboll jr og valgt Kull Deinboll som navn på årets kull. Deres fane vil for alltid henge i Krigsskolens lokaler som en hedersbevisning til motstandsmannen Peter Deinboll jr.

Orkester

Kapellmester Morten Huuse: Piano, Thomas Lomundal: Fele, Kjetil Sandnes: Bass, Kristian Raanes: Gitar, Espen Aalberg: Trommer/melodisk slagverk, Stig Førde Aarskog: Klarinett/bassklarinett. Foto: Magnus Skrede

Annonser


Medlemmer