Rekordmange barn har deltatt på "Sommerles" i Meldal

"Kjempeartig å få forfatter på besøk"

Mange leseglade barn møtte på Meldal Folkebibliotek sin avslutning av årets "Sommerles". 


03.09.2019 - Hilde Stina Elshaug
Kategori: Kultur

Bibliotekar Marit Haugen Bergsrønning hadde mandag noen hektiske kveldstimer da biblioteket fyltes med barn fra 6-12 år som har deltatt ivrig og lest tilsammen 130.000 sider. 114 barn har deltatt og samtlige deltagere oppnådde alle kriterier for å få en velfortjent premie.

Dette er 10. gangen norske biblioteker arrangerer Sommerles. I år var er tredje gangen man kunne registrere lesinga på internett, noe som mange syns var en fin ordning. Også på avslutningsfesten vanket det mange bokpremier for heldige vinnere.

Forfatter og illustratør Nina Grøntvedt som som er på turné i Trøndelag, leste fra boken "Hei, det er meg" i Oda-serien.

 

IMG 5229

Her er det mange ivrige barn som gjerne vil svare på spørsmål om litteratur og annet spennende. Mange hadde lest morsomme bøker i ferien og noen kom med gode tips til skumle bøker for de som liker å bli litt skremt. Noen hadde også hørt på lydbok.

Barna satt stille og fulgte nøye med og noen syntes det var litt ekkelt da hun ville lese et kapittel som het "Bæsjen". Grøntvedt fortalte at boken er oversatt til åtte språk og at den russiske oversetteren hadde prøvd å sensurere akkurat det kapitlet, da hun syntes det var upassende å russiske barn skulle lese sånt.

 

 

Oda

Barna får testet språkkunnskapene sine. Russisk, tysk og svensk var lett. Den første boken "Hei, det er meg" ble i 2006 nominert til Brageprisen.

 

Grøntvedt sier at hun får inspirasjon fra egen barndom, nærmiljøet i Trondhjem, andres historier og mye er fri fantasi.

-De første bøkene er nok mer selvbiografiske enn de som kom senere. Alle bøkene er skrevet med tanke på at barna skal kunne se for seg at det foregår i deres eget nærmiljø, ved å bruke nøytrale navn som "Lilleskogen" og lignende. Selv ser jeg for meg mitt eget nærmiljø på Byåsen når jeg skriver bøkene, sier hun.

Når det gjelder fremtidige prosjekter får Nina et lurt blikk og vil ikke si mer enn at hun er i gang med en ny bok som skal være ferdig på høstparten i 2020.

Hun avslører også at hun holder på med en kortfilm som heter "Rumpa". Manus til filmen har hun skrevet sammen med Elisabeth Matheson og skuespillere er klare.

 

IMG 5235

Bibliotekar Marit Haugen Bergsrønning og forfatter Nina Grøntvedt. Bergsrønning er svært fornøyd med at så mange barn bruker biblioteket og har glede av en god bok.

 

Nina Grøntvedt er barne- og ungdomsbok-forfatter fra Trondheim. Hun har skrevet bøker for 3-16-åringer, men er mest kjent for dagbok-romanene om 12-åringen Oda: Hei, det er meg, Absolutt ukyssa, Supersommer ... eller? og Happy ending, liksom? De flotte illustrasjonene i bøkene lager hun selv.
I løpet av høsten skal Nina Grøntvedt igjen på turné i Trøndelag, og da er det 1.-4.-klassinger som før besøk. 
 

 

Tekst og foto: Hilde Stina Elshaug

Annonser


Medlemmer