Rød grønn markering av Kvinnedagen

Arbeiderstuggu var fylt med både kvinner og menn som ville markere den internasjonale Kvinnedagen denne kvelden 8. mars.
09.03.2019 - Helga Romundstad
Kategori: Politikk, Likestilling
Hvert år stilles det spørsmålstegn til om vi trenger å markere den internasjonale Kvinnedagen. I Norge er menn og kvinner mer likestilte enn i mange andre land. Noen vil til og med hevde at likestillingen har kommet for langt. Det siste er nok arrangørene uenig. De politiske partiene Orkland AP, Orkland SV og Orkland SP gikk sammen om å markere 8. mars.
I sin invitasjon til arrangementet skrev de: Kampsakene har vært mange siden kvinnedagen ble arrangert for første gang i USA i 1908, og deretter vedtatt som en internasjonal markeringsdag i 1910. Mange kamper er vunnet siden den gang. Vi har likevel et godt stykke igjen, både nasjonalt og internasjonalt, før vi når målet om likestilling og likeverd.
Ellen Haugen Bergsrønning ønsket velkommen og ytret begeistring over at så mange hadde møtt opp. - Kveldens store oppmøte viser at Kvinnedagen fortsatt er aktuell å markere, mente hun.

Ellen Haugen Bergsrønning i Orkland Arbeiderparti ønsket velkommen til rød/grønn 8. mars markering i Arbeiderstuggu.
Programmet for kvelden inneholdt seks appeller fremført av kvinner bosatt i Orkland. Disse var:
- Olga Irmina Ucińska, Orkland AP
- Razan Bitari
- Mari Storm Myrmæl, Orkland SP
- Semhar Yemane
- Anne Mari Svinsås, Orkland SV
- Elborg Solaas Tevik
Olga Irmina Ucińska var første appellant. I sin appell stilte hun spørsmål om blant annet hvorfor typiske kvinneyrker er mindre verdsatt enn typiske mannsyrker? Dette gjenspeiles i ulik lønn i de forskjellige yrkene. Ta for eksempel omsorgsyrker kontra håndverksyrker. - Kvinner har nå bedre utdanning enn menn, men likevel finnes det mange eksempler på at kvinner fortsatt er økonomisk avhengig av sine ektemenn, fortsatte Olga. - Kvinnene er også tapere i forhold til størrelsen på pensjonsutbetalingene, påpekte hun. Olga mener også det er viktig å bekjempe vold mot kvinner og at kvinnene selv skal bestemme over sin egen kropp,

Kvelden første appell ble holdt av Olga Irmina Ucińska fra Orkland AP.

Razan Bitari snakket blant annet om forskjellene i det er å være kvinne i Syria kontra det å være kvinne i Norge.
Representanten fra Orkland Senterparti var Mari Storm Myrmæl. Hun studerer spesial pedagogikk. - Våre tanker om fellesskap og likeverd mellom kjønnene blir alltid utfordret. Vi må være kritiske til hvordan makten mellom menn og kvinner blir fordelt i samfunnet. Det er ofte følelsesskapt hvordan vi tenker om hva som er rett og gal bruk av makt. Makt er som energi, det kan ikke forsvinne, kun endres, sa Mari i sin appell. Hun trakk også frem fordelingen mellom kvinner og menn i forhold til tid brukt i hjemmet. - Tenk om all den tiden kvinner bruker til å planlegge alt som skal til i et hushold, kunne vært benyttet til å realisere egne drømmer?, spør Mari, og viser blant annet til forfatter Emma Cline som skriver om dette temaet.

Det var første gang Mari Storm Mymæl besøkte Arbeiderstuggu.

Fembarnsmoren Semhar Yemane fortalte om sitt tidligere liv i Eritrea og sitt nye liv her i Meldal.

Anne Mari Svinsaas med stort engasjement og humoristisk vri i sin appell på Kvinnedagen.

Elborg Solaas Tevik i samtale med sin datter.

Aud Inger Kalseth berettet om saker fra overformynderiets tid.
Bilder: Olga Irmina Ucińska og Helga Romundstad
Tekst: Helga Romundstad